Δημιουργεί κλίμα έντασης η Αγκυρα, αλλά η Λευκωσία δεν παρασύρεται δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Είναι προφανές πως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητά ένα κλίμα έντασης προκειμένου να στέλνονται ανεπιθύμητα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρασύρεται σε αυτό το παιγνίδι έντασης και εφαρμόζει τις αποφάσεις του κράτους με βάση το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυπριακή ΑΟΖ και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πρόγραμμα συνεργασίας με πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες αλλά και με άλλα κράτη, εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι τα οφέλη για τους πολίτες και για τα κράτη εξασφαλίζονται μέσα από συνεργασίες και την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
«Πολλές από τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Τουρκία είναι παράνομες, αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο αλλά από την πλευρά μας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προσχωρήσουμε σε αυτό το τεχνητό κλίμα έντασης, που θέλει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι υπάρχουν είτε διαφορές, είτε αμφισβητήσεις. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά στις θάλασσες της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ΑΟΖ που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και με το Δίκαιο της Θάλασσας και με τα άλλα κράτη του κόσμου» , ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την πρόταση του περί αποκέντρωσης εξουσιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για το τι εννοεί με τον προβληματισμό που καταθέτει, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
«Πρόκειται για μια ιδέα, για μια κατεύθυνση προβληματισμού. Ο Πρόεδρος θεώρησε ότι θα ήταν ωφέλιμο από κοινού τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να προβληματιστούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, με δεδομένες τις αξιώσεις που υπάρχουν για θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, αλλά και με δεδομένη την αντικειμενική ανάγκη να υπάρξει η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο περιφερειών στο ομοσπονδιακό κράτος», ανέφερε.
Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος έθεσε την πρόταση ώστε κάποια από τα ομοσπονδιακά σώματα που θα εφαρμόζουν ομοσπονδιακή πολιτική, κάποιοι από τους πολλούς θεσμούς, θα μπορούσε με κοινή συναντίληψη να μεταφερθούν στις περιφέρειες, ώστε αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών να μην παρουσιάζουν προβλήματα εμπλοκής από ένα σύστημα που ενδεχομένως να χρειάζεται τη συμφωνία των δύο περιφερειών.
«Αυτή είναι η ιδέα και είναι στο τραπέζι για προβληματισμό. Δεν υπάρχει τελική απόφαση του Προέδρου, δεν υπάρχει τελική πρόταση, η πρόθεση του ήταν να συνδιαμορφώσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι χρήσιμες οι παρατηρήσεις που ακούγονται είτε πρόκειται για ερωτήσεις για περαιτέρω διευκρινίσεις, είτε για επιφυλάξεις ή αρνητικές θέσεις αφού τροφοδοτούν τον γόνιμο προβληματισμό που θέλει ο Πρόεδρος να γίνει στο Εθνικό», συνέχισε ο κ. Προδρόμου.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση των Ελληνοκυπρίων έχει κατατεθεί επισήμως στον ΓΓ των ΗΕ ο οποίος μάλιστα αναφέρεται ρητά σε αυτή τη θέση στην τελευταία έκθεσή του.
Ανέφερε πως ο Πρόεδρος έχει κατ΄ επανάληψη και πολύ συγκεκριμένα στη συνάντηση του με τον ΓΓ καταθέσει την άποψη ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη αμέσως, το συντομότερο δυνατόν, της διαπραγμάτευσης με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες.
«Και βεβαίως ο Πρόεδρος κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα ότι μιλάμε για διαπραγματεύσεις με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που δεν μιλούν ούτε για δύο κράτη ούτε για συνομοσπονδία, τουναντίον αποκλείουν κάθε τέτοια συζήτηση», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσοβλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι δικός μας ρόλος να εξηγήσουμε γιατί ο κ. Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους κυρίως, έθεσε ξανά τις αμφιβολίες που δημιουργεί η Άγκυρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της πρότασης του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού ότι όπως πάντοτε συμβαίνει και όπως συνέβαινε και σε άλλες στιγμές της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η προεδρία χρησιμοποιεί και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους και βεληνεκούς συνήθως, για να έχει γνώμες και απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις. «Και για αυτό το ζήτημα θα υπάρξει τέτοιου είδους εμπειρογνωμοσύνη. Δεν υπάρχει κανενός είδους προχειρότητα», συνέχισε.
Διερωτήθηκε γιατί τα μέλη του Εθνικού, που πάντα ήθελαν και ζητούσαν να ασκηθεί ο συμβουλευτικός ρόλος του Σώματος, και να υπάρχει προβληματισμός, συζήτηση και συνδιαμόρφωση κάποιων θέσεων όπου είναι δυνατόν, τώρα παραδόξως διαμαρτύρονται διότι τους προτείνεται από τον Πρόεδρο ο προβληματισμός για μια πτυχή που αφορά πάρα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και της αντίληψης, της αποδοχής που θα έχουν οι πολίτες για μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης.
«Φροντίζει ο Πρόεδρος και προνοεί προληπτικά στο βαθμό που είναι δυνατόν να προβληματιστούμε για να βελτιωθεί όσο είναι δυνατόν η λειτουργικότητα του πλαισίου συμφωνίας που είναι δεδομένο και το διαπραγματευόμαστε», είπε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε πως η Προεδρία της Δημοκρατίας χρησιμοποιεί όχι μόνο για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων σε διεθνές επίπεδο και παίρνει έγκριτες νομικές, συνταγματικές απόψεις.
Ο Πρόεδρος, συνέχισε, φροντίζει ώστε στο μέτρο που μας αναλογεί χωρίς να τίθενται σε καμιά περίπτωση εν αμφιβόλω συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, αντίθετα επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις να ισχύσουν συγκλίσεις από τις οποίες δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η τουρκική πλευρά έχει αποστασιοποιηθεί.
Για τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι άτυπη, δεν είναι συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά μια συνάντηση ανοικτής συζήτησης στην οποία το πρώτο ερώτημα του Προέδρου είναι πότε και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις