ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκαν Άντρος Κυπριανού και Μάρτιν Σουλτς

Στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκαν Άντρος Κυπριανού και Μάρτιν Σουλτς

Την εκτίμηση ότι αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες εξέφρασε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Μιλούσε σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, στη Λευκωσία, στην παρουσία του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην εκδήλωση με θέμα «Οι προοπτικές της ΕΕ και το κυπριακό πρόβλημα», ο κ. Σουλτς ανέφερε από την πλευρά του ότι η επανένωση δεν θα έρθει από την ΕΕ, αλλά από τους ίδιους τους Κύπριους με την ΕΕ αρωγό, ενώ είπε ότι μια λύση είναι προς κοινό συμφέρον της ίδιας της Ένωσης, που αποτελεί φυσικό φίλο της Κύπρου.

 «Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι και θα έπρεπε να είναι στόχος όλων μας. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η μέχρι στιγμής πορεία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει πειστεί ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες και την αγωνία μας. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν επαναρχίσουν οι συνέπειες θα είναι ολέθριες», είπε στην παρέμβαση του ο κ. Κυπριανού.

Μεταξύ των ανησυχιών που κατέθεσε είναι η προφανής, όπως ανέφερε, πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η ένταση που θα προκληθεί. Ακόμη, είπε ότι χωρίς συνομιλίες ο κίνδυνος αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απόλυτα υπαρκτός, κάτι που «συνεπάγεται σοβαρότατους κινδύνους».

Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού είπε εξάλλου ότι «θέλουμε η Κύπρος να είναι παρούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι με τα βαρίδια της διαίρεσης και της κατοχής», αλλά ελεύθερη, ενωμένη και ανεξάρτητη. «Αυτός είναι για εμάς ο πρώτος στόχος του αγώνα μας. Σε αυτό τον στόχο αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις.» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία είπε ότι θέτοντας  αυτό το ζήτημα στο τραπέζι «ουσιαστικά μεταφέρουμε τη συζήτηση από τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε ένα θέμα το οποίο…είναι κλειστό και δεν αμφισβητείται η συμφωνία την οποία έχουμε πετύχει, ούτε από την Τουρκία ούτε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

 «Στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, αυτή η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία απλά θα μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία» σε «θέματα δευτερεύουσας σημασίας». Στη χειρότερη περίπτωση, συμπλήρωσε, το γεγονός ότι επιχειρούμε να ανοίξουμε ένα θέμα το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «θα δώσει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να επιχειρήσει να θέσει και εκείνος με τη δική του σειρά τις όποιες προτάσεις επιθυμεί, είτε πρόταση για λύση δύο κρατών είτε πρόταση για λύση συνομοσπονδίας», με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η συζήτηση.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε εξάλλου πώς η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση στις συνιστώσες οντότητες θα βοηθήσει την επίλυση των ζητημάτων με τα οποία καταπιάνεται το πλαίσιο Γκουτέρες.

 «Τέτοιου είδους σημαντικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να αναλαμβάνονται εάν δεν έχεις πρώτα και κύρια εσύ ξεκάθαρο στο μυαλό σου το τι θέλεις. Εάν δεν ξέρεις ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθείς έτσι ώστε να μπορέσεις να έχεις αποτελέσματα», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι η ανησυχία του κορυφώθηκε, καθώς στις επανειλημμένες ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αρμοδιότητες και εξουσίες που θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθούν από κεντρική Κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες δεν πήρε απάντηση. «Δεν έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του για το ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το να θέτεις σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο μια πρόταση δίχως να την έχεις επεξεργαστεί ολοκληρωμένα και να την έχει συζητήσει διεξοδικά «δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα».

Ως προς τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, είπε ότι αυτή πρέπει να ανοίξει πλατιά και ουσιαστικά μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών. Σημείωσε πως αν συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με την Ευρώπη που ήδη έχουμε. Για το ΑΚΕΛ, η σημερινή ευρωπαϊκή ενοποίηση «πόρρω απέχει από τις ίδιες τις διακηρύξεις της» ΕΕ και κυριότερα από τις προσδοκίες και τις ανάγκες των λαών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, κατέληξε.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «η ΕΕ δεν θα επανενώσει την Κύπρο. Μόνο οι ίδιοι οι Κύπριοι θα επανενώσουν την Κύπρο». «Αλλά η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να σας στηρίξει σε αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην ένταξη ολόκληρου του νησιού στην Ένωση, παρά τη διαίρεση, αλλά και στην πρόνοια στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε περίπτωση λύσης.

 «Η ένταξη ολόκληρου του νησιού θα δώσει νέα ώθηση για την ευημερία τη σταθερότητα και την ειρήνη», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι στον λαό της Κύπρου «αξίζει ένα λαμπρό μέλλον, τους αξίζει η πολιτική ηγεσία που επιτέλους θα αποκαταστήσει αειφόρο ειρήνη για ολόκληρο το νησί».

«Πάντοτε το ΑΚΕΛ ήταν αξιόπιστος και δραστήριος εταίρος για την οικοδόμηση της ειρήνης», συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εμπλοκή όλων των μερών.

Το νιώθω ότι υπάρχει μια κόπωση, όμως, «είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες, έχετε φτάσει τόσο κοντά σε μια συμφωνία τον Ιούλιο» του 2017, είπε ο κ. Σουλτς.

Σημείωσε επίσης ότι αν ενοποιηθεί, η Κύπρος θα είναι πιο πλούσια και πιο σταθερή, κάτι που είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο όπως είπε, συνομίλησε για τις ιδέες του. «Θα πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Τον ρώτησα, τι σημαίνει χαλαρή ομοσπονδία και απάντησε ‘δεν μίλησα ποτέ για χαλαρή ομοσπονδία’. Απλώς σας λέω τι μου είπε ο Πρόεδρος», είπε ο κ. Σουλτς.

Στην ομιλία του ο Γερμανός βουλευτής είπε ότι η βάση για την πρόοδο στο Κραν Μοντάνα ήταν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή διευθέτηση. «Είναι λογικό αν θέλετε να ακολουθήσετε τις δραματικές εκκλήσεις του ΓΓ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο το δυνατό πιο γρήγορα, τότε η ιδέα που σας βοήθησε να προχωρήσετε πιο πολύ τα τελευταία χρόνια πρέπει να αποτελέσει ξανά τη βάση» και «όχι μια λύση δύο κρατών που φέρνει τον κίνδυνο βαθιάς διαίρεσης της χώρας, όχι χαλαρή ομοσπονδία ή οτιδήποτε μη συγκεκριμένο», είπε.

 «Δεν πρέπει να επινοούμε νέες ιδέες, αλλά πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό που στην ουσία είχε προχωρήσει πολύ στην Ελβετία. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για μια νέα αρχή», είπε.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τόσο στο εξωτερικό με την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, τον οικονομικό ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα, όσο και στο εσωτερικό πολλών χωρών με την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η ΕΕ μπορεί να μην είναι τέλεια, έχει πολιτικά ελλείμματα, δεν είναι αρκετά δημοκρατική και έχει πολύ γραφειοκρατία, ενώ δεν μοιράζεται τον πλούτο με δίκαιο τρόπο, όμως, «δεν έχουμε άλλη Ένωση από την ΕΕ», είπε. Αν δεν είναι αρκετά δημοκρατική, δίκαιη και διαφανής, τότε να την κάνουμε πιο δημοκρατική, δίκαιη και με περισσότερη διαφάνεια, συμπλήρωσε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν θα στείλει μόνο μηνύματα στους Κύπριους, αλλά «θα είναι μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή υπόθεση» και «θα συμβάλει στην ενοποίηση της ίδιας της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, η επανένωση της Κύπρου θα επιτρέψει στην ΕΕ να αναδειχθεί ως η δύναμη εκείνη που μπορεί να ενοποιεί λαούς και πολίτες. «Σε εποχές σκοτεινές όπως η σημερινή, που οι ελπίδες για τη λύση του Κυπριακού μειώνονται, έχει σημασία ο κάθε ένας από εμάς να κρατήσει μέσα του αυτή τη φλόγα αναμμένη» τόσο οι Τουρκοκύπριοι, όσο και Ελληνοκύπριοι, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top