Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, σε ομιλία του τόνισε ότι «λύση που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας».
Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα ’55-’59 Παναγιώτη Τουμάζου, ο κ. Τσιόλας είπε ότι η ε/κ πλευρά κατέστησε σαφές ότι ενόσω η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις απαράδεκτες αξιώσεις της για συνέχιση των εγγυήσεων, για μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, για ισότιμη μεταχείριση Ευρωπαίων πολιτών με τους Τούρκους πολίτες, καθώς και για τον πλήρη έλεγχο του κυβερνητικού έργου με την απαίτηση της ύπαρξης μιας τουλάχιστον τουρκικής ψήφου σε κάθε απόφαση θεσμικού οργάνου, οι όποιες συνομιλίες δεν θα μπορέσουν να αποφέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα, όσο καλή και ειλικρινής και αν είναι η επιθυμία και η βούληση της δικής μας πλευράς.
Εξέφρασε την επιθυμία και την ελπίδα της ε/κ πλευράς όπως η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αφήνοντας στο περιθώριο θέσεις και αιτιάσεις που κατέστησαν δύσκολη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέρσι στον Κραν Μοντανά.
Ευχή και βούληση της ε/κ πλευράς είναι ότι η όλη στάση της τουρκικής πλευράς θα είναι πλέον εποικοδομητική και υποβοηθητική ώστε να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού η οποία θα εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου χωρίς ξένες επεμβάσεις και εξαρτήσεις, συνέχισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Τσιόλας είπε ακολούθως πως η οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα πρέπει να τύχει πολύ καλής προετοιμασίας, όπως τονίζει στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προαναγγέλλοντας την έναρξη νέου κύκλου επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να συνεχίσει τη συζήτηση και να μετρήσει την πραγματική έκταση σύγκλισης σε κομβικά ζητήματα και τη θέληση των πλευρών να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης».
Περαιτέρω ο κ. Τσίολας παρατήρησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «αναφέρεται, μάλιστα, σε συνολική λύση προς την κατεύθυνση ενός κοινού μέλλοντος».
Επεξήγησε πως «για αυτό, τονίζουμε εμείς, απαιτείται η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε ένα κανονικό κράτος, μέσω μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, πλήρους απεξαρτημένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αφού αναφέρθηκε στη δράση και τη θυσία του μνημονευόμενου ήρωα, είπε ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε την παρούσα απαράδεκτη κατάσταση στο νησί μας και να εργαστούμε σε κλίμα ενότητας και σύμπνοιας, χωρίς τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, ώστε να επιτύχουμε, μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή για όλους τους κατοίκους της, με προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ιδιαίτερα για τις νεότερες και κατοπινές γενιές, όπως επιβάλλει το χρέος μας προς την ιστορία και τους ήρωες μας.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις