Η λύση του Κυπριακού παραμένει επείγουσα ανάγκη, ενώ οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για μια έντιμη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανέφεραν σήμερα εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ συντεχνιών και πολιτικών κομμάτων.
Μιλώντας στη «Συνάντηση Ειρήνης και Επανένωσης», που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Chateau Status στη νεκρή ζώνη, ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να «ανακρούσει πρύμναν και να θυμηθεί τους όρκους του Γλαύκου Κληρίδη» σε σχέση με τη λύση δύο κρατών, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι Ε/κ πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα ισχύσει η πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι συντεχνίες ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES, DAU-SEN και KOOP-SEN ενώ το παρών έδωσαν επίσης ο πρώην ηγέτης της Τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και αρχηγοί και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων και ΜΚΟ.
Στην παρέμβασή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση είναι σε μια διαδικασία αποδυνάμωσης, ενώ ενισχύονται όλοι όσοι δεν επιθυμούν την επίτευξη λύσης. «Εμείς δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αυτό, δεν πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και να μπούμε ξανά στην τροχιά επίτευξης λύσης» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων «παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιους να σκέφτονται εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι καταστροφικές».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην προσέγγιση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, ενώ είπε ότι «δυστυχώς, παρόμοιες ιδέες αναπτύσσονται και στην ε/κ κοινότητα, είτε για λύση δύο κρατών, είτε για λύση συνομοσπονδίας».
Είπε ότι ακούγονται πολλά το τελευταίο διάστημα, που αν ευσταθούν είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. «Για εμάς η διχοτόμηση ή η συνομοσπονδία δεν είναι επιλογές. Θα είναι καταστροφή για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό αν οδηγηθούμε στη διχοτόμηση» ανέφερε.
Η επιλογή είναι μια, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, συμπλήρωσε ενώ είπε ότι «πρέπει να το πάρουμε απόφαση οι Ε/κ ότι θα ισχύσει η πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι με τον κίνδυνο της αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» προσθέτοντας ότι επείγει η λύση του Κυπριακού.
«Όσοι ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη, είτε Ε/κ είναι, είτε Τ/κ, διαπράττουν κατά τη δική μου εκτίμηση εθνική προδοσία» ανέφερε. Συνέχισε, λέγοντας ότι «αν ο κ. Αναστασιάδης ερωτοτροπεί με λύση δύο κρατών, όπως τον κατηγορούν ακόμα και στελέχη του δικού του κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα πρέπει να ανακρούσει πρύμναν και να θυμηθεί τους όρκους του Γλαύκου Κληρίδη».
Είπε ακόμη ότι η επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για τουρκοκυπριακή ψήφο σε όλα τα όργανα της ομοσπονδίας, «εάν εφαρμοστεί στην πράξη οδηγεί σε συνομοσπονδία», ενώ η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία «καμία σχέση έχει με τη θεραπεία της απαίτησης Ακιντζί για μια τ/κ ψήφο σε όλα τα όργανα».
Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία και προωθεί τους δικούς της στόχους για δύο κράτη, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθεια της Τουρκίας «να παραγκωνίσει τον Ακιντζί…ο οποίος τάσσεται υπέρ ομοσπονδιακής λύσης και προβάλει τον κ. Οζερσάι ως τον πραγματικό εντολοδόχο». «Αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι, λαμβάνοντας μέρος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού με τον Ντερβίς Έρογλου» είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι αν η Τουρκία θέλει να εφαρμοστεί η σύγκλιση που είχε επιτευχθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για διαμοιρασμό των κερδών που θα προκύψουν από τους υδρογονάνθρακες «πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να επιδείξει καλή θέληση για λύση του Κυπριακού».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πρέπει να καταλάβει ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων χωρίς λύση στο Κυπριακό και συμμετοχή των Τ/κ σε αυτή την εκμετάλλευση, είναι παιχνίδι με τη φωτιά» είπε ο κ. Χριστόφιας, ενώ παρατήρησε ότι «οι τριμερείς και οι τετραμερείς δεν μας λύνουν το πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι περνάμε την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του Κυπριακού, καθώς για πρώτη φορά η θέση της συνομοσπονδίας, που ήταν όνειρο παλαιών ηγεσιών της τ/κ πλευράς, έρχεται στην επιφάνεια και γίνεται θέμα συζήτησης από την ε/κ πλευρά.
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι η λύση καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, ενώ οι δύο ηγέτες καλούνται να συνεργαστούν θετικά για να την καταστήσουν εφικτή.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε και χαιρετισμός του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού είναι επείγουσα ανάγκη και δεν μπορεί να παραμείνει απλώς υπόθεση των ηγεσιών, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα όλου του λαού.
Μόνο μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και στα πλαίσια μιας επανενωμένης, ειρηνικής και δημοκρατικής κοινής πατρίδας μπορεί αποτελεσματικά να διασφαλιστεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας, ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια διαχρονικών κοινών δράσεων, με επίκεντρο την ειρήνη και την επανένωση. Είπε ακόμη ότι με τα σημερινά δεδομένα, τέτοιες κοινές δράσεις πρέπει να έχουν συνέχεια, να κλιμακωθούν και να μαζικοποιηθούν.
Ο Πρόεδρος της DEVIS Μεχμέτ Σεΐς ανέγνωσε από την πλευρά του μέρος της κοινής διακήρυξής της Συνάντησης Ειρήνης και Επανέναρξης. Όπως είπε, η επίσκεψη και οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο ως ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, οι συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ και η πρόσφατη έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες «σηματοδοτούν μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο τη θετική κατάληξη και το άνοιγμα του δρόμου για τη λύση του Κυπριακού».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Κώστας Γεωργιάδης εκ μέρους των Ενωμένων Δημοκρατών και ο Τάκης Χατζηδημητρίου από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ερντογάν Σορακίν, ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο ΓΓ του Κόμματος Νέα Κύπρος Μουράτ Καντατλί και ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μεχμέτ Μπιριντζί, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από παριστάμενους.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις