Έλληνες υπάρχουν παντού, σε όλο τον κόσμο. Δεν θα μπορούσαμε να μην συναντήσουμε στην μακρινή Αργεντινή, στις 19 μέρες παρουσίας μας στο Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.
Προς ευχάριστη μας έκπληξη μπήκαμε σε ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκεί ξαφνικά ο πωλητής μας μιλά στα Ελληνικά. Ήταν ο κ. Γιάννης, ο οποίος αρχικά μετανάστευσε προσωρινά στο Μπουένος Άιρες ώστε να εξασφαλίσει λίγα χρήματα και πλέον ζει για περισσότερες από έξι δεκαετίες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Και επί της ευκαιρίας μας μίλησε για την ζωή στην Λατινοαμερικάνικη χώρα, για την κουλτούρα του κόσμου, αναφέρθηκε στην φτώχια για το πως αντιμετωπίζουν έναν Έλληνα οι Αργεντινοί και έκανε την σύγκριση με την Ελλάδα.
Αναλυτικά όσα μας είπε:
Πως είναι να ζει ένας Έλληνας ανάμεσα σε εκατομμύρια Αργεντινούς;
«Εμείς έχουμε αυτό το ένστιχτο μέσα μας που προσαρμοζόμαστε σε πάσα περιβάλλον».
Γιατί ήρθατε στο Μπουένος Άιρες και όχι σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη;
«Διότι υπήρχαν συγγενείς εδώ και είναι κάτι που μας διευκόλυνε στο να είμαστε μακριά από το σπίτι μας. Υπήρχαν αρκετοί Έλληνες εδώ, τώρα μείναμε πολύ λίγοι με διαβατήριο ελληνικό. Πεθάνανε όλοι. Τώρα υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες Έλληνες. Παλαιότερα υπήρχαν 20 χιλιάδες. Τώρα οι απόγονοι Ελλήνων θέλουν να λέγονται Έλληνες αλλά ούτε σπαστά δεν μπορούν να μιλήσουν».
Συναντιέστε;
«Βέβαια υπάρχουν πέντε κοινότητες και πέντε εκκλησίες που είναι σε διάφορες περιοχές που μπορεί να κάνεις και μισή μέρα να πάεις».
Πως είναι η ζωή στο Μπουένος Άιρες;
«Είναι πολύ εναλλασσόμενη. Πάμε πάνω-κάτω. Δεν υπάρχει ισορροπία. Δεν έχει μεγάλη παράδοση αυτά τα κράτη. Ο κόσμος πάντως περνάει καλά. Το παλεύει».
Υπάρχει μεγάλη φτώχια στην Αργεντινή…
«Υπάρχουν αρκετοί που έχουν λεφτά, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν έχουν να φάνε. Εδώ υπάρχουν οι φτωχές γειτονιές που ούτε στην Ελλάδα δεν είναι έτσι. Δεν βρήκα τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα».
Είδατε άλλους κύπριους στο Μπουένος Άιρες;
«Ήρθανε κάποιοι κύπριοι εδώ συμπωματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είδα ορισμένους κύπριους και κάποιους από τους αθλητές μας. Ήρθαν και Έλληνες εδώ που κέρδισαν και μετάλλια».
Για την κουλτούρα των Αργεντινών και την συμβίωση;
«Υπάρχει ανάπτυξη εδώ. Ξέρουν περισσότερο την ιστορία από εμάς τους Έλληνες. Την Οδύσσεια, την Ιλιάδα Είναι καλός ο κόσμος, είναι σαν εμάς. Εδώ στο Μπουένος Άιρες είναι όλοι από ευρωπαϊκή προέλευση. Όλοι έχουν απόγονους ευρωπαίους. Όλοι είναι λευκοί».
Υπάρχουν διακρίσεις;
«Όχι καθόλου. Ούτε θρησκευτικές ούτε από προέρχεσαι. Αυτό είναι το καλό τους».
Ποιες είναι οι ασχολίες ενός Έλληνα που βρίσκεται εδώ;
«Οι Έλληνες επιδίδονται στα επαγγέλματα. Υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν άνθρωποι σε εργοστάσια. Παλαιότερα το μεγαλύτερο εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπουένος Άιρες το είχε Έλληνας».
Με τον αθλητισμό ασχολείστε;
«Όχι αλλά είμαι φίλαθλος. Στην Αργεντινή υποστηρίζω την Ιντεπετιέντε και στην Ελλάδα τον Ολυμπιακό. Όταν έχω την ευκαιρία βλέπω κάποιους αγώνες».
Τα νέα από την Ελλάδα πως τα μαθαίνεται;
«Μπαίνουμε στο youtube και μιλάμε με φίλους συγγενείς μια φορά την εβδομάδα».
Κάθε χρόνο όλο και περισσότερο Έλληνες ξενιτεύονται. Τι έχετε να πείτε;
«Μεταναστεύουν για να πάρουν λίγα φράγκα και να γυρίσουν αλλά όταν βρουν το πεδίο δράσεως τους παραμένουν εκεί. Το ίδιο και εγώ. Ξεκινάμε όλοι προσωρινά και στο τέλος μένουμε. Η Ελλάδα όμως δεν ξεχνιέται».
Μια σύγκριση για την καθημερινότητα Ελλάδας-Αργεντινής;
«Εμείς κάνουμε την ζωή που κάναμε στην Ελλάδα. Ούτε το τζατζίκι μας λείπει ούτε τίποτα. Τηρούμε την παράδοση μας στο σπίτι μας».
Πως σας αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι όταν τους πείτε ότι είστε από την Ελλάδα;
«Μας αγαπάνε τους Έλληνες οι Αργεντινοί. Γι’ αυτό μείναμε εδώ τόσα χρόνια. Η Ελλάδα όμως ποτέ δεν πεθαίνει βλέποντας τα συμβάντα που μιλάνε όλοι για την Ελλάδα. Από εκεί ξεκίνησε ο πολιτισμός».
Φρίξος Κυριάκου (απεσταλμένος ΕΑΚ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις