Υπάρχει πεδίο να εκχωρηθούν κάποιες επιπρόσθετες εξουσίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες, εφόσον δεν επηρεάζονται τα βασικά συστατικά που δημιουργούν ένα ισχυρό κράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα πως για τον ίδιο «οι συνομοσπονδίες είναι κατάρα» και για τον ΔΗΣΥ δεν συζητείται ένα τέτοιο θέμα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, έπειτα από συνάντησή του με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «θέση του Προέδρου, και του ΔΗΣΥ, είναι ότι θέλουμε μέσα από τη λύση να έχουμε ένα ισχυρό κράτος, μια ισχυρή οντότητα, που να διασφαλίζει τη μια κυριαρχία, τη μια διεθνή προσωπικότητα, τη μια ιθαγένεια».
Πρόσθεσε πως για τον ΔΗΣΥ δεν είναι μόνο αυτά τα τρία συστατικά αρκετά για έχουμε ένα ισχυρό κράτος. «Χρειάζεται και μια οικονομία, ένα νόμισμα, μια Κεντρική Τράπεζα, ένα FIR, μια ΑΟΖ. Αυτά είναι βασικά συστατικά που δημιουργούν ένα ισχυρό κράτος», υπογράμμισε.
Σημείωσε πως «αν το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα είναι στην κεντρική κυβέρνηση ή στις συνιστώσες πολιτείες, αν τα Συμβούλια Χημικών, Οπτικών και άλλες δεκάδες τέτοια, ή το Συμβούλιο Κομμωτών θα είναι στην κεντρική ή στις συνιστώσες πολιτείες, θεωρώ ως πολύ σωστό ότι για αυτά τα ζητήματα μπορεί από το κεντρικό κράτος να εκχωρηθούν οι εξουσίες για λήψη απόφασης στις συνιστώσες πολιτείες».
Είπε επίσης πως δεν τίθεται θέμα από τον ΔΗΣΥ «να θέσουμε σε αμφισβήτηση την πολιτική ισότητα» όπως αυτή προβλέπεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος αναφέρθηκε σε συμμετοχή της Ουάσινγκτον στον τριμερή διάλογο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως είχε άμεση ενημέρωση για αυτό το ζήτημα κατά το τελευταίο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες ακόμα πιο σημαντικές και πιο προχωρημένες», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 26 Οκτωβρίου, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τα Ηνωμένα ‘Εθνη ο κ. Νεοφύτου την χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη», σημειώνοντας πως είναι μια απόδειξη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν απήχηση.
Σημείωσε πως ήταν πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας το να βρεθούν οι δυο ηγέτες και είπε πως είναι θετικό ότι ανταποκρίθηκε ο κ. Ακιντζί.
Αναφερόμενος στις πρώτες συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί επεσήμανε πως οι δυο ηγέτες δημιούργησαν ελπίδα στον λαό περπατώντας μαζί στην οδό Λήδρας. Σημείωσε πως σήμερα δεν υπάρχει αυτή θέρμη, προσδοκία και θετική αύρα εκ μέρους της κοινωνίας, ε/κ και τ/κ, αλλά μια απαισιοδοξία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως θέλει να πιστεύει πως οι δυο ηγέτες «θα μας ξαναδώσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία, να ξαναζωντανέψουν την ελπίδα και την προοπτική για τη χώρα μας». Υπογράμμισε ακόμη πως «η επανένωση περνά μέσα από την απελευθέρωση της Κύπρου και προϋποθέτει να απαλλαχτούμε από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα».
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως πριν τρία χρόνια η διαχείριση ήταν επικοινωνιακή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν ήταν καθόλου επικοινωνιακή.
Ακόμη ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, που «συνέβαλε ούτως ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού μπήκε το θέμα της ασφάλειας ως βασική παράμετρος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού».
«’Αρα δεν ήταν μόνο επικοινωνία, υπήρξε και ουσία μέσα από τις διαπραγματεύσεις που υιοθετήθηκε σε πολλές πτυχές το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι βασικές ελευθερίες, διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του επιχειρείν», σημείωσε, αναφέροντας παράλληλα πως παραμένουν ωστόσο ζητήματα στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία που αφορούν και κάποιες εσωτερικές πτυχές, όπως παραμένουν και τα θέματα της ασφάλειας.
Υπογράμμισε πως αν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί μπορέσουν και ξεπεράσουν και βρουν λύσεις στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα που δημιουργεί ξανά ελπίδα για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Κληθείς να πει αν αναμένει πως οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα ασχοληθούν στη συνάντησή τους και με την ουσία του Κυπριακού, πέραν του θέματος των οδοφραγμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει να πιστεύει πως η συνάντηση δεν θα περιοριστεί στο θέμα του ανοίγματος των δυο οδοφραγμάτων.
«Σε τέτοια περίπτωση η συνάντηση θα είναι πολύ πιο κάτω από τις δικές μου προσδοκίες», σημείωσε.
Ερωτηθείς για αντιδράσεις που υπάρχουν για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, επειδή θα περνούν οι τουρίστες από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτό είναι τραγικό.
«Δηλαδή να προτιμούμε την πατρίδα μας μοιρασμένη, μετρώντας οικονομικούς αντίκτυπους. Τραγικό», ανέφερε. Σημείωσε πως έπειτα από 44 χρόνια δεν έπρεπε να συζητούμε για άνοιγμα ακόμα δυο οδοφραγμάτων αλλά «για το άνοιγμα της λεωφόρου της επανένωσης της πατρίδας μας».
Ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και απειλών σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στον ουσιαστικό διάλογο για το Κυπριακό.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Τροκάζ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και παραγωγική, σημειώνοντας πως η Γαλλία πέραν από μια διαχρονικά φίλη προς την Κύπρο χώρα είναι παράλληλα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τις χώρες που καθορίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Επεσήμανε πως στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό και τα ενεργειακά και ευχαρίστησε δια μέσου του Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, την κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας για τη συνεχή στήριξη στα θέματα αρχών που αφορούν Κυπριακό και ενεργειακά ζητήματα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που έχει με Τ/κ πολιτικούς, σημειώνοντας πως σε μια εβδομάδα θα ολοκληρώσει ένα ευρύ κύκλο συναντήσεων με τ/κ κόμματα και θα είναι σε θέση να έχει καθαρότερη εικόνα.
Πρόσθεσε πως μιλά με τους πάντες για να έχει ιδίαν αντίληψη τι εννοούν και ποιες είναι οι πραγματικές τους θέσεις. Σημείωσε πως μιλά και με αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας πως διαφωνεί με την προσέγγιση του Κουντρέτ Οζερσάι τον οποίο συνάντησε δυο φορές. «Ομως ήταν για εμένα απαραίτητο να γνωρίζω από πρώτο χέρι ποιες είναι οι θέσεις του και θα συνεχίσω τον διάλογο», ανέφερε.
Είπε πως αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και σε μερικές ημέρες με τον Πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος του κ. Ακιντζί, ενώ γίνεται προσπάθεια διευθέτησης και άλλων συναντήσεων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις