ΚΟΣΜΟΣ

Ακτιβιστής που αγωνιζόταν για τον καθαρισμό του ποταμού Γάγγη πέθανε ενώ έκανε απεργία πείνας

Ακτιβιστής που αγωνιζόταν για τον καθαρισμό του ποταμού Γάγγη πέθανε ενώ έκανε απεργία πείνας

Ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ινδία πέθανε σε ηλικία 86 ετών, αφού επί 15 εβδομάδες έκανε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η κυβέρνηση μένει άπραγη και δεν φροντίζει για την απορρύπανση του ποταμού Γάγγη.

Ο θάνατος του Γκ. Ντ. Αγκαρουάλ, ο οποίος είχε σπουδάσει περιβαλλοντολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, προκάλεσε αισθήματα θλίψης σε όλη την Ινδία.

"Με τον θάνατό του χάνεται μια από τις κυριότερες φωνές που επέκριναν την κυβέρνηση για τη ρύπανση στον Γάγγη. Ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες σε αυτόν τον αγώνα", τόνισε ο περιβαλλοντολόγος Ράκες Τζαϊσβάλ.

Ο ποταμός Γάγγης, που θεωρείται ιερός από τους ινδουιστές, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ινδίας - και ένας από τους πιο μολυσμένους. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα φροντίσει για την απορρύπανσή του, καθώς τα νερά του χρησιμοποιούνται από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, παρά τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα που καταλήγουν σε αυτά. Το πενταετές πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Μόντι το 2015 δεν έχει αποδώσει καρπούς, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Ο Αγκαρουάλ ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 22 Ιουνίου στην πόλη Χαριντουάρ της βόρειας Ινδίας. Ζητούσε να ψηφιστεί ένας νόμος για την προστασία του ποταμού και να μην κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά φράγματα που εμποδίζουν τη φυσική ροή του. Σε μια επιστολή του προς τον Μόντι τον Αύγουστο, απείλησε ότι θα νήστευε μέχρι θανάτου αν η κυβέρνηση δεν αναλάμβανε δράση.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "θλίβεται" για τον θάνατο του Αγκαρουάλ. "Το πάθος του για τη μάθηση, την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως για τον καθαρισμό του Γάγγη, θα τα θυμόμαστε για πάντα. Τα συλλυπητήριά μου", έγραψε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι απέτισε επίσης φόρο τιμής στον ακτιβιστή. "Η διάσωση του Γάγγη ισοδυναμεί με τη διάσωση της χώρας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα του", ανέφερε.

Ο Ράβι Καντ, ο διευθυντής του νοσοκομείου AIIMS στην πόλη Χρισικές, στις όχθες του Γάγγη, είπε ότι ο θάνατος του Αγκαρουάλ οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή. Μία ημέρα πριν ο 86χρονος είχε μεταφερθεί δια της βίας στο νοσοκομείο από αστυνομικούς, λίγες ώρες αφότου σταμάτησε να πίνει και νερό. Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση, αστυνομικοί τον σηκώνουν μαζί με την καρέκλα στην οποία καθόταν, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να τους κλωτσήσει για να τον αφήσουν.

Σήμερα, ακτιβιστές ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατό του. "Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια σοβαρή προσπάθεια για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του", είπε ο Ράβι Τσόπρα.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025

• Νέο δωρεάν Park and Ride στη Λεμεσό – Πού θα βρίσκεται και ποιες διαδρομές λεωφορείων θα εξυπηρετεί

• Απόδραση 49χρονου: Σοκάρουν όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο - Πρόταση για εικονικό γάμο και για αγορά σπιτιού είχε ο Σουηδός δραπέτης

• Στο υποβρύχιο USS Indiana ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή» - Δείτε φωτογραφίες

• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ



Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Το 2024 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όλοι θα θυμόμαστε τι έγινε με το θέμα του ανασχηματισμού και την κάκιστη διαχείριση από πλευράς του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σημείο μάλιστα που δημιούργησε τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα που τον στηρίζουν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top