Πιο αυστηρές είναι οι διαδικασίες που τηρούνται στην Κύπρο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο για αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις το βράδυ της Πέμπτης στο πλαίσιο της 4ης Ετήσιας διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την κυπριακή οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την φήμη της Κύπρου σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «τώρα τα πράγματα έχουν διορθωθεί σε ένα τεράστιο βαθμό».
«Ας δοκιμάσει σήμερα κάποιος μη Κύπριος να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο. Και ας γίνει σύγκριση των διαδικασιών ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στην Κύπρο με τη διαδικασία που εφαρμόζεται από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος», είπε. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, «ότι στην Κύπρο θα είναι πιο αυστηρή η διαδικασία».
«Στην Κύπρο πήγαμε στο άλλο άκρο», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η έγνοια, ο φόβος των τραπεζών και του κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας, όλων, να διορθώσουμε την εικόνα και να περιορίσουμε τους κινδύνους μας έχει θεωρώ οδηγήσει στο άλλο άκρο και πιθανώς έτσι έπρεπε να γίνει επειδή πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο για να διορθώσουμε την εικόνα».
Έχει ενταθεί βέβαια, πρόσθεσε, «η διεθνής και ευρωπαϊκή επικέντρωση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και γι αυτό παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει επί του εδάφους εξακολουθούν να καταγράφονται και έντονα σε κάποιες περιπτώσεις – και συνήθως με τρόπο άδικο και υπερβολικό – δημοσιεύματα».
Άρα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, «μέρος της προσπάθειας δεν είναι μόνο η διόρθωση επί του εδάφους, είναι και η επικοινωνία». Προς αυτό ενημέρωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα οργανωμένη προσπάθεια επικοινωνίας και ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο για τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες έχουμε προβεί».
Είπε επίσης ότι κυπριακή αντιπροσωπεία υπό το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τον Εκτελεστικό Σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στην Ινδονησία, στην Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είχε συνάντηση με την αμερικανική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών.
«Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά. Τα σημεία ανησυχίας των αμερικανικών αρχών, ένα προς ένα, έχουν τύχει χειρισμού, είτε αφορούσαν τις τράπεζες είτε αφορούσαν κάποιους επενδυτικούς οργανισμούς και με αυτόν τον τρόπο είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενέργειες συγκεκριμένες και με σωστή επικοινωνία, ούτως ώστε να διορθώσουμε πλήρως την φήμη και την αξιοπιστία της χώρας μας πάνω σ’ αυτό το ζήτημα», τόνισε.
«Γενικά και αυτή τη φορά όπως και από το 2013 τουλάχιστον, οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ με βρίσκουν σύμφωνο», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του ΔΝΤ.
Έχω κατηγορηθεί, είπε, «ότι είμαι τροϊκανότερος των τροϊκανών», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσα κι εγώ να γράψω την έκθεση του ΔΝΤ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει φέτος στο 104% του ΑΕΠ και όχι στο 112%.
Απέρριψε ωστόσο σχόλιο ότι η έκθεση του ΔΝΤ θεωρεί πως το κυπριακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. «Εντοπίζει κάποιες επιμέρους πτυχές του οικονομικού μας μοντέλου για τις οποίες μας προειδοποιεί. Και καταγράφουμε τις προειδοποιήσεις», είπε.
Σε εγρήγορση για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα
Αναφερόμενος στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα είπε ότι «στα πλαίσια αυτής της προσεκτικής παρακολούθησης κάθε πτυχής, κάθε εργαλείου αναπτυξιακού που ακολουθούμε που έχουμε για παράδειγμα βάλει όρια σ’ αυτό το σχέδιο. Δεν ενδιαφερόμαστε να το δούμε να διευρύνεται περαιτέρω».
«Μας ενδιαφέρει πιθανώς να το διατηρήσουμε, αλλά έχουμε όριο και καθιστούμε πολύ πιο αυστηρές τις διαδικασίες ελέγχου της κάθε περίπτωσης», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι «τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα έχουμε διαφοροποιήσει το σχέδιο, διαφοροποιώντας ακόμη και τα κριτήρια επιλεξιμότητας».
«Είμαστε, το λέω ξανά, σε συνεχή εγρήγορση να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε και αυτό το σχέδιο όπως και κάθε άλλο εργαλείο, προκειμένου, ξανά να το διορθώσουμε», τόνισε.
ΕΣΤΙΑ: Ανορθόδοξα μέσα όταν οι ανορθόδοξες περιστάσεις το επιβάλλουν
Σε σχέση με το «ΕΣΤΙΑ», αναγνώρισε ότι «υπάρχει ηθικός κίνδυνος, δεν θέλω να το απορρίψω». Αλλά ξέρετε, σημείωσε, «στην πολιτική πρέπει να τα βάζεις όλα στη ζυγαριά. Δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις και ούτε αυτή η απόφαση με την «ΕΣΤΙΑ» ήταν εύκολη».
Έχουμε από τη μια τον ηθικό κίνδυνο, έχουμε από την άλλη και το κόστος, δεν είναι τεράστιο σε ετήσια βάση αλλά υπάρχει, ανέφερε. Από την άλλη, πρόσθεσε, έχουμε ένα κίνδυνο τον οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, μέσα ακριβώς από το πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, να προκύψει σοβαρότατο πρόβλημα και μεγαλύτερο κόστος λόγω της ύπαρξης αυτού του «στοκ» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση, που σχετίζονται με το «ΕΣΤΙΑ» είναι στο πιο δύσκολο κομμάτι των ΜΕΔ επειδή είναι κατοικίες.
«Και επειδή καταλαβαίνω ότι και να υπάρχουν τα εργαλεία δεν είναι τόσο εύκολο για μια τράπεζα να τα ενασκήσει πλήρως και σε όλη τους την αυστηρότητα», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.
«Θα έλεγα και θα αναγνώριζα ακόμα ότι πέραν του ηθικού κινδύνου και τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι ιδιαίτερα διευρυμένα», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι «δεν τα έχουμε πλήρως οριστικοποιήσει θα τα ξαναδούμε αλλά ακόμα και αυτό το διευρυμένο εύρος σχετίζεται με το γεγονός ότι παρά τα όρια που έχουμε θέσει. αυτά τα δάνεια ήταν και πέρσι και πρόπερσι και πριν τρία χρόνια ΜΕΔ».
Γιατί, διερωτήθηκε, «προκαλώντας αυτές τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομίας μας»;
«Μια επιλογή είναι να μην κάνουμε κάτι και να περιμένουμε να δούμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ανορθόδοξα μέσα, όταν ανορθόδοξες περιστάσεις το επιβάλλουν».
Μεγέθυνση οικονομίας 16% σε ορίζοντα 4ετίας, αλλά 5,5% σε ορίζοντα 10ετίας
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Υπουργός Οικονομικών παρέθεσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία και απάντησε ειδικά στην υπόδειξη, η οποία γίνεται συχνά, όπως είπε ότι «άλλο οι αριθμοί και άλλο η πραγματικότητα». «Δεν είναι λανθασμένη η αντίληψη αλλά ούτε και αριθμοί λένε ψέματα», σημείωσε.
Ανέφερε ότι «στην Κύπρο, έχουμε τα τελευταία χρόνια ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 4% και συνολικά για την 4-ετία 2015-2018 μεγέθυνση κατά 16%». Πρόκειται, είπε, «πράγματι για εξαιρετική επίδοση, αισθητά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Εάν όμως πρόσθεσε, «συνυπολογίσουμε την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10.5 μονάδες, που είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που είχε προηγηθεί, την περίοδο 2009-2014, τότε συνολικά για ολόκληρη την δεκαετία 2009-2018, έχουμε μια μεγέθυνση που περιορίζεται στο 5.5%».
«Κανονικά στον ορίζοντα στην περίοδο της δεκαετίας που μας πέρασε θα έπρεπε να είχαμε οικονομία μεγαλύτερη κατά 20 τουλάχιστον εκατοστιαίες μονάδες παρά την καλή πρόοδο και την μεγέθυνση των τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερη μόνο κατά 5,5 μονάδες», είπε.
«Περάσαμε μια βαθιά ύφεση και προφανώς αυτό βιώνουν ακόμη οι συμπολίτες μας παρά τις καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών», πρόσθεσε.
Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, τα αίτια που οδήγησαν στην διεθνή χρηματοοικονομική κρίση του 2007. Σε σχέση με την Κύπρο εστίασε στο γεγονός ότι επιτράπηκε «μια άνευ προηγουμένου πιστωτική επέκταση. Ένας πραγματικά αλόγιστος υπερδανεισμός, που είδε τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αυξάνονται από τα 21 δις το 2002 σε 72 δις το 2012».
«Το εύκολο χρήμα είναι εθιστικό για μια οικονομία. Όμως οδηγεί πάντοτε σε αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι «στη δική μας περίπτωση προκύπτει μια σοβαρή αστοχία του εποπτικού πλαισίου».
Ο Συνεργατισμός δεν μπορούσε να έχει θέση στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον
Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. «Έχω κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις για τον τρόπο ενάσκησης αυτής της εποπτείας από την ΕΚΤ και συγκεκριμένα για την ανυπομονησία και το συνεχές ανέβασμα του εποπτικού πήχη, που μπορεί από μόνο του να προκαλέσει αποσταθεροποίηση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «επί της ουσίας, πρέπει να πω πως το εγχείρημα της Τραπεζικής Ένωσης με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και το στηρίζω έντονα τόσο στο Eurogroup όσο και στο ECOFIN».
Σε σχέση με το Συνεργατισμό, είπε ότι, ήταν ξεκάθαρο ότι οι χαλαρές δομές του «δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση σε αυτό το απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και έπρεπε να πραγματοποιήσουμε τολμηρά βήματα προκειμένου οριστικά να αποτρέψουμε κινδύνους και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα».
«Για να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που δεν θα στηρίζονται σε ξύλινα πόδια και θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε.
Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η απόφαση που λήφθηκε ήταν «πολιτικά δύσκολη». Αλλά, είπε, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης διαχρονικών στρεβλώσεων και παθογενειών στην οικονομία, στο κράτος, στο τραπεζικό μας σύστημα.
«Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Σε διάφορες περιπτώσεις έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Αλλά φάνηκε στη πορεία ότι εκεί που τολμήσαμε και λάβαμε τις αποφάσεις, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ήδη, η αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, θωρακίζει την οικονομία μας και διανοίγει νέες προοπτικές. Και μας επιτρέπει με αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ανεβάσουμε την πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας ακόμη πιο ψηλά».
Φτάνει, πρόσθεσε, «να παραμείνουμε συνεπείς και αξιόπιστοι, να έχουμε πίστη στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας αλλά και το σθένος να στεκόμαστε απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του δογματισμού και της άρνησης».
Ένα μεγάλο ευχαριστώ απεύθυνε ο απερχόμενος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στον Υπουργό Οικονομικών γιατί, όπως είπε, «ο κ. Γεωργιάδης στήριξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις δύσκολες ώρες, τις ώρες της κρίσης». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σύναψη των δανείων του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στη στελέχωση του πανεπιστημίου με το πακέτο θέσεων που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση για το 2018 καθώς και στη δημιουργία του νομικού πλαισίου για να μπορεί το πανεπιστήμιο να ιδρύει επιχειρήσεις.
Σε εισαγωγικό χαιρετισμό ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Ανδρέας Χαρίτου έκανε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία από το 2013. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ και την εκποίηση του Συνεργατισμού, τα ΜΕΔ, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη διαφθορά αλλά και την επένδυση στην καινοτομία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις