ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαντά ο Λακκοτρύπης στο ΑΚΕΛ: «Δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις στα ενεργειακά»

Απαντά ο Λακκοτρύπης στο ΑΚΕΛ: «Δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις στα ενεργειακά»

«Δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις και το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται με το να κυνηγούμε χίμαιρες», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ για το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση είχε ή όχι ενώπιον της προτάσεις οι οποίες ήταν πιο συμφέρουσες σε σχέση με την εισαγωγή Φυσικού Αερίου και γιατί δεν εξέτασε τις προτάσεις που είχε μπροστά της η κυβέρνηση και προχώρησε στον ανοικτό διαγωνισμό που αφορά τις υποδομές για την έλευση φυσικού αερίου.

Αναφορικά με την πρόταση που προνοεί προμήθεια φυσικού αερίου από ισραηλινά κοιτάσματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει η ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι αυτή η πρόταση προμήθειας φυσικού αερίου, που είναι αυτόκλητη, (έγινε χωρίς να υπάρχει πρόσκληση υποβολής προσφορών) δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού η ίδια η εταιρεία δεν κατέχει άδεια από το Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα».

Αυτό, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, όφειλε να το γνωρίζει το ΑΚΕΛ διότι η συγκεκριμένη ρήτρα αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της ίδιας της εταιρείας προς το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προνοεί ρητά (μεταξύ άλλων στο σημείο 1.2) ότι απαγορεύεται να εξάγει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα «Καρίς» και «Τανίν» και περιορίζεται στην πώληση αυτού του φυσικού αερίου αποκλειστικά στην ισραηλινή αγορά.

Αναφορικά με την πρόταση της VVTV, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι πραγματικά του «προκαλεί εντύπωση η επιμονή του ΑΚΕΛ να προωθεί τη διατήρηση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στις υποδομές φορτοεκφόρτωσης καυσίμων, ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που δημιουργήθηκε το 2011 και περιορίζει τόσο την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όσο τον υγιή ανταγωνισμό».

Συναφώς, πηγές διερωτήθηκαν κατά πόσον θεωρούν κάποιοι συνετό η κυβέρνηση να βασίζει την οικονομία της χώρας, είτε αφορά τα υγρά καύσιμα και το υγραέριο, είτε την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε ακόμη και μελλοντικές εξαγωγές, σε μία μόνο προβλήτα.

Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εταιρείες πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, με επιστολές τους στο Υπουργείο σημειώνουν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με την εταιρεία αυτή, διότι κατέχει δεσπόζουσα μονοπωλιακή θέση στην πρόσβαση στο ενεργειακό κέντρο.

«Οφείλουν να γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις ούτε εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με το να κυνηγούμε χίμαιρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται πλήρης και εμπεριστατωμένη απάντηση στην επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ προς το Υπουργείο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top