Ως ένα ζήτημα που υφίσταται μεν επί πολύ καιρό αλλά δεν είναι αδύνατο να λυθεί, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.
Δίνοντας το «παρών» στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» το βράδυ της Κυριακής, πρώτης ημέρας του κομματικού συνεδρίου, ο κ. Χαντ επανέλαβε τη βρετανική στήριξη στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης και δήλωσε «απολύτως αποφασισμένος» να γίνει η δουλειά που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί η λύση.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας είπε αρχικά ότι η χώρα του «έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, ως χώρα με θαυμάσιους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο, να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει μία λύση σε αυτό το πολύχρονο ζήτημα, το οποίο ωστόσο εν τέλει δεν είναι αδύνατο να λυθεί».
Όπως σημείωσε, «πρέπει να πάμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα και να πούμε ότι το στάτους κβο δεν δεν είναι αποδεκτό» και ότι υπάρχει πολιτική λύση. «Υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «πολύ καλή» συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τους ομολόγους του από Ελλάδα και Τουρκία.
«Υπάρχει πολύ κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε», εκτίμησε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχει πάντα η δύσκολη πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων της Κύπρου και των εθνικών συμφερόντων κάποιων εκ των εμπλεκομένων χωρών. «Πρέπει να βρούμε έδαφος να πλοηγηθούμε μεταξύ αυτών, αλλά μπορούμε να το βρούμε», είπε.
Σχολίασε ότι όπως και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έτσι και για το Κυπριακό πρέπει να επιδειχθεί «αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι η λύση δεν επιτεύχθηκε μεν στο Κραν Μοντανά, αλλά δεν απείχε πολύ. «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να την κάνουμε», συμπλήρωσε.
Στρέφοντας την προσοχή του στο Brexit, ο Τζέρεμι Χαντ επεσήμανε ότι διεξάγονται ιδιαίτερες συζητήσεις με την Κύπρο ως προς τις περιοχές των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να ισχύει το στάτους κβο ως προς την καθημερινότητα των ανθρώπων που κυκλοφορούν καθημερινά μεταξύ βρετανικών βάσεων και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα για τη Βρετανία να επιδείξει αυτοπεποίθηση και να δείξει στον κόσμο τί είναι δυνατό να γίνει στο μέλλον. Παραδέχθηκε ότι είναι περίοδος ανησυχίας και προβληματισμού, ιδίως για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την ΕΕ, όπως οι Κύπριοι της Βρετανίας.
Για τον λόγο αυτό επαναβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει «απολύτως σαφές» ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ για την επόμενη μέρα του Brexit. «Είναι μία προσφορά χωρίς όρους και ελπίζουμε σε ανταπόδοση από την ΕΕ για τους Βρετανούς που ζουν εκεί», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Χαντ εξήρετην προσφορά των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στην προώθηση της φιλίας των δυο χωρών. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινοβουλευτική Πρόεδρο της οργάνωσης, τη βουλευτή βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, χαρακτηρίζοντας την ως «την πιο δυνατή φωνή υπέρ της Κύπρου στο κοινοβούλιο».
Η κ. Βίλιερς εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών παρά την «απογοήτευση» του Κραν Μοντανά. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει εκφράσει την ετοιμότητά του και σχολίασε πως «είναι ώρα να ανταποκριθεί και η τουρκική πλευρά».
Στη συνέχεια η Συντηρητική βουλευτής αναφέρθηκε στην πολυετή εκστρατεία της υπέρ των δικαίων της Κύπρου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή της στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πόσο «ανάρμοστη» είναι η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων από τρίτες χώρες. «(Οι εγγυήσεις) ανήκουν στο αποικιοκρατικό παρελθόν, όχι σε μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα», τόνισε η Τερέζα Βίλιερς.
Και εκείνη επαίνεσε τους Συντηρητικούς Φίλους της Κύπρου για το ρόλο τους, σημειώνοντας ότι έχουν επηρεάσει τη βρετανική εξωτερική πολιτική.
Χαιρετισμό στους παριστάμενους εκ μέρους του Προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος, Μπράντον Λιούις, απηύθυνε και η Αντιπρόεδρος του κόμματος, υπεύθυνη για τις κοινότητες, Χέλεν Γκραντ.
Η αξιωματούχος του Συντηρητικού Κόμματος ευχαρίστησε την οργάνωση Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για την ενίσχυση που παρέχει προς το κυβερνών κόμμα.
Σε χαιρετισμό ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, τόνισε ότι το Κυπριακό είναι «υπαρξιακής» σημασίας για τους Κύπριους και πρέπει να λυθεί με το σωστό τρόπο, στη βάση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.
«Δε θέλουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που έχουν άλλοι νομιμόφρονες πολίτες και οι άλλες χώρες της ΕΕ. Η Κύπρος δεν πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ανωμαλία», είπε ο κ. Ευρυβιάδης.
Στη συνέχεια επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς το Κυπριακό, τόνισε τη σημασία που έχει ο συχνά «υποτιμημένος» θεσμός της Κοινοπολιτείας στις σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε ότι η σχέση των δύο χωρών θα συνεχίσει να είναι δυνατή ανεξαρτήτως του Brexit, με την Κύπρο να είναι «αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος, παραγωγός ασφάλειας και σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου, Τζέισον Χαραλάμπους, από την πλευρά του, τόνισε τον σημαντικό ρόλο και την προσφορά των Κυπρίων στο δημόσιο βίο της Βρετανίας.
Σημείωσε επίσης ότι καθώς φεύγει από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο ως «παγκόσμια Βρετανία» θα πρέπει να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με χώρες με τις οποίες διατηρεί ιστορικούς δεσμούς και έναντι των οποίων έχει ιστορικές υποχρεώσεις, όπως την Κύπρο. Σημείωσε ότι από όλες τις πλευρές υπάρχει «σαφής επιθυμία για ακόμα στενότερες διμερείς σχέσεις».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και οι Συντηρητικοί βουλευτές Μάικ Φριρ, Μάρτιν Βίκερς, Σέριλ Μάρεϊ, Κάρολαϊν Νόουκς, Στίβεν Χάμοντ, Κρίσπιν Μπλαντ, Χάριερ Μπόλντγουϊν, ο Ευρωβουλευτής Τσαρλς Τάνοκ και ο επί χρόνια βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους.
Παρούσες ήταν επίσης η Ύπατη Αρμοστής του Καναδά και η αναπληρώτρια Πρέσβης του Ισραήλ, παρών και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, καθώς και πολλά μέλη της οργάνωσης Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου και άλλοι φίλοι της Κύπρου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις