ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Το Κυπριακό στις επαφές Τσίπρα-Γκουτέρες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Το Κυπριακό στις επαφές Τσίπρα-Γκουτέρες

Το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης (27/9), ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην πολυμέρεια και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης το κυπριακό ζήτημα και τη μετανάστευση.
 
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο ΓΓ ΟΗΕ έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ απένειμε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό για την ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ στην οποία εξάλλου αναφέρθηκε και στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ.
 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό στη βάση της πάγιας θέσης της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ανέδειξε τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου που είναι κρισίμως μεταξύ άλλων και για τη μετανάστευση, καθώς και την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή.
 
Συνεργάτης του Πρωθυπουργού ανέφερε σε σχέση με το Κυπριακό ότι ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις και ο κ. Γκουτέρες του είπε πως η απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ δραστηριοποιείται για το θέμα.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: «Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της ευρωπαϊκής ηπείρου εξασφαλίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον»

ΠτΔ: «Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της ευρωπαϊκής ηπείρου εξασφαλίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον»

Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και την ελευθερία κάθε γωνιάς της ευρωπαϊκής ηπείρου, εξασφαλίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που συντόνισε ο ίδιος, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και συντονισμό για την αντιμετώπιση της υπερβολική εξάρτησης σε μια σειρά από τομείς, αλλά και άλλων προκλήσεων, ενώ τόνισαν την ανάγκη για μια πιο προνοητική Ευρώπη όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, την ενέργεια και το εμπόριο.

BEST OF TOTHEMAONLINE