ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατροδικαστική έρευνα θα δίδεται στους συγγενείς αγνοουμένων

Ιατροδικαστική έρευνα θα δίδεται στους συγγενείς αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24/9) ότι στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια, θα παραδίδεται μετά από αίτημά τους στις οικογένειες αγνοουμένων μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση.

Ο κ. Φωτίου μιλούσε αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια δικαστικών ανθρωπολογικών και ιατροδικαστικών εξετάσεων σε λείψανα ή μέρος λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων που ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA, την οποία υπέγραψαν ο ίδιος και η Διευθύντρια του εξειδικευμένου τμήματος Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Χαρά Σπηλιωπούλου.

«Είναι πάγια πολιτική της Κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων μας και των πεσόντων μας, ασφαλώς, έχουν κάθε δικαίωμα που κατοχυρώνεται και από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, για να πληροφορηθούν με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία και πλήρη διαφάνεια την αλήθεια και τις συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της για πλήρη διαφάνεια και αλήθεια έχει αποφασίσει όπως μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα, παραδίδεται στις οικογένειες και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση που θα αναφέρεται στα επιστημονικά ευρήματα που αφορούν στις συνθήκες και στα αίτια θανάτου του κάθε αγνοούμενου».

«Η ιατροδικαστική έκθεση θα ετοιμάζεται και θα παραδίδεται μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας», είπε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας συνέχισε λέγοντας ότι «για τις ανάγκες πραγματοποίησης των επιστημονικών διαδικασιών και ετοιμασίας των ιατροδικαστικών εκθέσεων η Κυβέρνηση έχει συνάψει Συμφωνία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Ο κ. Φωτίου διευκρίνισε παράλληλα ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο από ειδικούς επιστήμονες στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έγκωμη.

Στη βάση λοιπόν της συμφωνίας, είπε, κατά τους πρώτους 12 μήνες μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω στις 100 ιατροδικαστικές εξετάσεις και αυτό ασφαλώς δεδομένου ότι εντοπίζονται λείψανα. Γιατί, συνέχισε, «αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση όσον αφορά τον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων είναι τραγική». Σύμφωνα με τον ίδιο εντός του 2018 έχουν εντοπιστεί γύρω στους 9 ή 10 αγνοούμενοι και το 2017 εντοπίστηκαν 49 αγνοούμενοι.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για υπογραφή αυτής της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ικανοποίησης ενός πάγιου και διαχρονικού αιτήματος των οικογενειών των αγνοουμένων και πεσόντων εδώ και χρόνια», σημείωσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αφορούν Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους και πεσόντες.

Από την πλευρά της η κ. Σπηλιωπούλου ανέφερε ότι «βρίσκομαι σήμερα εδώ για δύο βασικούς λόγους».

«Ο πρώτος λόγος είναι ο απέραντος σεβασμός στα θύματα της μεγάλης προδοσίας που οδήγησε στην κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού», είπε. Πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός βεβαία επεκτείνεται στο πρόσωπο των γονιών, των αδελφών, των παιδιών, των οικογενειών των πεσόντων που 44 χρόνια τώρα, ζητούν το αυτονόητο, να βρουν τους νεκρούς και να τους θάψουν με τις τιμές που αρμόζουν».

Εμείς οι Έλληνες, σημείωσε η κ. Σπηλιωπούλου, «από την εποχή της Αντιγόνης θεωρούμε ύψιστη ηθική υποχρέωση να θάψουμε τον Πολυνίκη μας. Ακόμη και αν αυτό αντιβαίνει στους νόμους, ακόμη και αν μας υποχρεώσουν να φυλακίσουμε τους νεκρούς».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τόνισε, «θεωρεί εξαιρετικά τιμητικό το καθήκον που αναλαμβάνουμε σήμερα».

«Οι συνεργάτες μου και εγώ, ιατροδικαστές και ανθρωπολόγοι σας διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε ό,τι επιβάλλει η επιστήμη μας, αντιλαμβανόμενοι επίσης την εθνική, ηθική και συναισθηματική διάσταση της αποστολής μας».

Ο δεύτερος λόγος της προσωπικής μου παρουσίας εδώ και της δικής μου εμπλοκής είναι προσωπικός, συνέχισε η κ. Σπηλιωπούλου και επικαλέστηκε τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραψε για την Κύπρο ότι «τον έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα. Ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη μας την συμπαράσταση».

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top