ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Επαναπατρίστηκε εικόνα που είχε συληθεί από τον Καραβά και κατέληξε στην Ελβετία

ΚΥΠΡΟΣ: Επαναπατρίστηκε εικόνα που είχε συληθεί από τον Καραβά και κατέληξε στην Ελβετία

Εικόνα του Αγίου Γεωργίου ( 19ος αιώνας), η οποία είχε συληθεί από τον ομώνυμο ιερό ναό Αγίου Γεωργίου του Καραβά, στην κατεχόμενη Κερύνεια, εντοπίστηκε στην κατοχή συλλέκτη στην Ελβετία και επαναπατρίστηκε στην Κύπρο.

Σε αυτή εικονίζεται ο 'Αγιος Γεώργιος δρακοκτόνος, να περιβάλλεται από 16 ορθογώνιες παραστάσεις με 10 σκηνές από το μαρτύριο του και 6 σκηνές από τα θαύματά του.

Η εικόνα ήταν αφιέρωμα του ηγουμένου της Μονής Αχειροποίητου Μελετίου. Ο δωρητής απεικονίζεται γονυπετής πίσω από τον 'Αγιο. Η εικόνα (διαστάσεων 107 Χ 73 εκ.) αγιογραφήθηκε το 1829 από τον Χρύσανθο Σύγγελο, αγιογράφο της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό, νότια της Λευκωσίας.

Οι νομικές διαδικασίες για την κατάσχεση της εικόνας ξεκίνησαν , μετά από καταγγελία της Εκκλησίας Κύπρου, ενώ καθοριστική σημασίας για την επιστροφή της ήταν η συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας, του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι και η Ελβετία, καθώς και των ελβετικών αρχών.

Τον Αύγουστο του 2017 ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου στην ΕΕ, έστειλε επιστολή στον αρχηγό της κυπριακής Αστυνομίας, ενημερώνοντας τον ότι η κλεμμένη εικόνα επρόκειτο να δημοπρατηθεί στον ελβετικό οίκο Koller, στην Ζυρίχη, στις 22 Σεπτεμβρίου. Προωθήθηκε αίτημα μέσω της Interpol για απόσυρση της εικόνας από τη δημοπρασία.

Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικαλέστηκαν τη συμφωνία Κύπρου-Ελβετίας για την εισαγωγή και τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών του 2013, καθώς και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες.

Δεδομένου του επείγοντος της υπόθεσης για αποτροπή της δημοπρασίας ο πρέσβης της Κύπρου στην Ρώμη, Τάσος Τζιώνης, ο οποίος είναι διαπιστευμένος και στην Ελβετία, ήταν σε στενή επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελβετίας.

Οι ελβετικές αρχές ζήτησαν στοιχεία από την κυπριακή πλευρά.

Για τον λόγο αυτό ετοιμάστηκε λεπτομερής έκθεση, αποδεικνύοντας την κυπριακή προέλευση της εικόνας και το γεγονός ότι προστατεύεται από τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο.

Το γραφείο του Ελβετού Εισαγγελέα ανέλαβε να ερευνήσει κατά πόσο πρόκειται για προϊόν κλοπής και να ταυτοποιήσει την προέλευση της εικόνας πέραν πάσης αμφιβολίας. Ο ιδιοκτήτης της κατασχεθείσας εικόνας, μόλις ενημερώθηκε ότι είναι κλεμμένη, αποδέχτηκε οικειοθελώς να την παραδώσει στις κυπριακές αρχές.

Σημαντικό ρόλο για την τεκμηρίωση της προέλευσής της εικόνας, ώστε να καταστεί εφικτός ο επαναπατρισμός της, έπαιξε το βιβλίο των Ανδρέα Στυλιανού και Καλλιόπης Χαρμαντά «Καραβάς» (1969), όπου υπάρχει και σχετική φωτογραφία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top