Η ανακοίνωση Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την διεξαγωγή εράνων σε εκκλησία της επαρχίας Λευκωσίας, έσπειρε τη διχόνοια στα μέλη της με αποτέλεσμα ένας Επίτροπος να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.
Του Μιχάλη Μενελάου
Κύμα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή της εκκλησίας του Αγίου Δημητριανού στη Φλάσου της επαρχίας Λευκωσίας. Ανακοίνωση η οποία απαγόρευε τη διεξαγωγή εράνου από τον οποιοδήποτε, εξαιρουμένης της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ναού.
Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην πόρτα της εκκλησίας την Κυριακή 16/09 όταν στον ναό πραγματοποιείτο κηδεία γυναίκας, της οποίας οι οικείοι της ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έρανος, τα έσοδα του οποίου θα δίνονταν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, μέλη του οποίου μετέβησαν στο σημείο για την διεξαγωγή του.
Εντός της ανακοίνωσης εξηγούνταν οι λόγοι για τους οποίους γινόταν η εν λόγω απαγόρευση. Λόγοι οι οποίοι εξηγούσαν το οικονομικό πρόβλημα του ναού και τις ανάγκες που αυτός έχει.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ανέφερε πως ήταν η τελευταία φορά που μια τέτοια ενέργεια γινόταν στην εκκλησία του Αγίου Δημητριανού, ενώ «απειλούσαν» πως στην περίπτωση που κάτι τέτοιο επαναληφθεί θα καλείτο η Αστυνομία ενώ η εξόδιος ακολουθία δεν θα πραγματοποιείτο.
Παράλληλα γινόταν λόγος για «εμπάθεια» που δείχνουν πολλοί χωριανοί στην εκκλησία, ενώ ανέφεραν πως τα άτομα που μετέβαιναν στον χώρο για την διεξαγωγή του εράνου, «παίρνουν από 20% των εισπράξεων και μετά τα υπόλοιπα τα δίνουν για τον σκοπό που έχουν έλθει. Πολλοί όμως εκμεταλλεύονται τους συγγενείς των θανόντων και μαζεύουν τα χρήματα για δικό τους όφελος».
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της κοινότητας Φλάσου, κ. Αντώνη Νικολαΐδη, μας εξήγησε πως πρόκειται για ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, όπου η εκκλησία έχει ανάγκη χρήματα και έχει λιγοστό εισόδημα.
Όπως είπε ο κύριος Νικολαΐδης κατά τη συγγραφή της ανακοίνωσης εκφράστηκαν ανησυχίες και αμφιβολίες από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για τον τρόπο και το ύφος της, ενώ ένα μέλος της Επιτροπής παραιτήθηκε.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «20% των εισπράξεων», της έλλειψης αγάπης προς τους «συγγενείς του θανόντος ή της θανούσης», ο κύριος Νικολαΐδης χαρακτήρισε τα πιο πάνω ως «ατυχείς».
To ThemaOnline επικοινώνησε και με τον πάτερ Μιχάλη Χριστοδούλου, τον ιερέα της εκκλησίας ο οποίος μας επανέλαβε τις οικονομικές δυσκολίες της εκκλησίας καθώς οι κάτοικοι και κατά προέκταση οι πόροι του Ναού είναι λιγοστοί.
Ο πάτερ Μιχαήλ, ανέφερε πως δεν επιτρέπει να στήνονται καρέκλες και τραπέζια στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, χωρίς να έχουν πρώτα λάβει άδεια από την Μητρόπολη Μόρφου, στην οποία υπάγεται η εκκλησία.
«Εάν θέλουν να κάνουν έρανο, να συνεννοούνται με την Εκκλησιαστική Επιτροπή. Μόνο η Επιτροπή μπορεί να κάνει έρανο εντός της εκκλησίας. Αν τώρα έρθει ένας οργανισμός ή ένα ίδρυμα και μας πει ‘έχουμε ανάγκες και θέλουμε χρήματα’ και μας τα ζητήσουν με καλό τρόπο, τότε θα τους δώσουμε τα μισά ή και περισσότερα χρήματα», τόνισε ο ιερέας.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση για «το 20% των εισπράξεων» και για το εάν έχει αντιληφθεί κάποιο να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες ο ιερέας ανέφερε πως δεν πρόσεξε κάτι τέτοιο να γίνεται.
Όσον αφορά την «εμπάθεια» για την οποία γίνεται λόγος στην ανακοίνωση, ο ιερέας επιβεβαίωσε πως όντως πολλοί είναι οι χωριανοί που δείχνουν εμπάθεια στην εκκλησία, χωρίς ωστόσο να θελήσει να επεκταθεί.
Πέραν τούτου ο πάτερ Μιχαήλ, ανέφερε πως εάν κάποια οικογένεια θέλει να κάνει έρανο «να κάνει τον έρανο στο σπίτι τους» και όχι στον χώρο της εκκλησίας.
Όταν ο πάτερ Μιχαήλ ερωτήθηκε για την τυχών βοήθεια που λαμβάνει από την Μητρόπολη Μόρφου, ανέφερε πως η Μητρόπολη δεν τους προσφέρει κάποια βοήθεια και πως έχει κηρύξει πτώχευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις