ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ-ΠΑΙΔΕΙΑ: Διευκρινήσεις Υπουργείου για θέμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

ΜΕΤΩΠΟ-ΠΑΙΔΕΙΑ: Διευκρινήσεις Υπουργείου για θέμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Ανακοίνωση για τα θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης εξέδωσε εκ νέου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε συνέχεια ανακοίνωσης, ημερομηνίας 19 Σεπτεμβρίου 2018, για το θέμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και επειδή αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) έχει καθυστερήσει με τον διορισμό σχολικών βοηθών/συνοδών, το ΥΠΠ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι:

Mε βάση τις ανάγκες που δηλώθηκαν (την καλοκαιρινή περίοδο) από τις Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ), τον Αύγουστο 2018 το ΥΠΠ προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες και προσλήφθηκαν 60 πρόσθετοι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, οι οποίες προέκυψαν από νέες εγγραφές, μετέγγραφες, κυρίως για λόγους μετοίκησης, νέων παραπομπών καθώς και ενστάσεων στις ΕΕΕΑΕ, το ΥΠΠ βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω αύξηση των θέσεων σχολικών βοηθών/συνοδών των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, για τον σκοπό αυτό, την προσεχή Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, θα συνεδριάσει έκτακτα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, λόγω απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι κάποια παιδιά παραμένουν στο σπίτι, οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς τους αμφισβητούν τις αποφάσεις των ΕΕΕΑΕ για το πλαίσιο φοίτησης του παιδιού τους ή για τον τρόπο στήριξής του από βοηθητικό προσωπικό ακόμη και για το ποιο άτομο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης Νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Τον Μάρτιο 2018, υπογράφτηκε η Επίσημη Συμφωνία/Βοήθεια με την Ομάδα Στήριξης της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής (Structural Reform Support Service), με σκοπό τη μελέτη, από εμπειρογνώμονες, του υφιστάμενου συστήματος παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και την υποβολή εισηγήσεων για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και ενός νέου νομικού πλαισίου.

Οι εμπειρογνώμονες από τον Ευρωπαϊκό Φορέα για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση επισκέφτηκαν τον Φεβρουάριο και Μάιο 2018 την Κύπρο. Ενημερώθηκαν από λειτουργούς του ΥΠΠ για τη νομοθεσία και τις υφιστάμενες πρακτικές παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν σχολεία, συνάντησαν τις δύο Επιτρόπους (Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και οργανώσεις αναπήρων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν εκ νέου τις απόψεις τους και να δώσουν γραπτά υπομνήματα στους εμπειρογνώμονες. Οι εμπειρογνώμονες θα βρίσκονται στην Κύπρο αρχές Οκτωβρίου 2018.

Σε συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα ανακοινώσουν τις προκαταρκτικές επισημάνσεις τους, θα ακούσουν, εκ νέου, όλες τις απόψεις και ακολούθως θα καταθέσουν τις τελικές εισηγήσεις τους.

Το ΥΠΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μελετά, επίσης, το ενδεχόμενο έγκρισης 20 νέων θέσεων Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων, οι οποίοι θα ενισχύσουν το έργο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και ιδιαίτερα τις ανάγκες που αφορούν στις ΕΕΕΑΕ.

Τονίζεται, τέλος, ότι μοναδικός γνώμονας όλων των ενεργειών του ΥΠΠ είναι η αποφυγή του περιορισμού ή του αποκλεισμού των παιδιών στη βάση της όποιας αναπηρίας. Πάγια στόχευση είναι η πλήρης και ίση συμμετοχή στην εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top