ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ: Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ: Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε το απόγευμα η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως συνέλθουν εκ νέου σε κοινή συνεδρία την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, για λήψη των τελικών τους αποφάσεων.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια είχαν συνέλθει στο πρωί σε χωριστές συνεδρίες, στην κοινή συνεδρία συζήτησαν τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά την 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, τις πρωτοβουλίες από τις συντεχνίες και τους οργανωμένους γονείς, για άρση του αδιεξόδου από την κρίση στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και τα από κοινού επόμενα βήματα τους.

Σε δηλώσεις του, εκ μέρους των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, και έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννο Σωκράτους και τον ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η ενότητα και η συμπόρευση των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι δεδομένη και οπωσδήποτε αποτελεί και απαίτηση του εκπαιδευτικού κόσμου.

«Η πρωτοφανής ενότητα αποτελεί τη δύναμη των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια προάσπισης του δημόσιου σχολείου από τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της επίσημης πλευράς, όπως αυτές εκδηλώθηκαν από τις 4 Ιουλίου 2018 και οποιεσδήποτε άλλες, πιθανόν, να επιχειρηθούν στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ εκφράζουν τις θερμότατες ευχαριστίες τους στον περήφανο εκπαιδευτικό κόσμο που τους τελευταίους μήνες γράφει τη δική του ιστορία τόσο στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, αλλά και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος.

 «Όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν έχουν στεφθεί με απόλυτη και αξιοθαύμαστη επιτυχία για τα κυπριακά δεδομένα», είπε.

 Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και την όλη κατάσταση όπως αυτή έχει, μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, μελετούν και αξιολογούν τόσο την πρόταση της ΣΕΚ όσο και άλλες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, με την προσδοκία, λαμβάνοντας υπόψη την εντεινόμενη κρίση στη δημόσια εκπαίδευση και την κρισιμότητα των στιγμών, να εξευρεθεί η καταλληλότερη προσωρινή διέξοδος από το αδιέξοδο και η ομαλοποίηση της κατάστασης».

Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για έναρξη του επιβαλλόμενου θεσμικού διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα της Εκπαίδευσης που θα την αναβαθμίσουν ποιοτικά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φυλακτού ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρία την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, για λήψη των τελικών τους αποφάσεων.

«Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε εμφατικά γιατί διαβάζουμε και εμείς ενώ βρισκόμαστε εδώ στα γραφεία μας διάφορα πράγματα να γράφονται δεξιά και αριστερά, ότι οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις των εκπαιδευτικών διοργανώσεων εκφράζονται μέσα από τις ανακοινώσεις, τις επίσημες που εκδίδουμε εμείς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλα τα άλλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκφράζουν ασφαλώς εκείνους οι οποίοι τα γράφουν και κανένα άλλο».

«Ξέρουμε ότι μπορεί να λέγεται ότι η αγωνία παρατείνεται, αλλά εμείς το έχουμε δηλώσει ότι δεν τελειώνει κάτι στις 23 του Σεπτέμβρη. Εμείς αυτό που προσδοκούμε είναι να αρχίσει κάτι ουσιαστικό: ο διάλογος για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τον οποίο εμείς απαιτούμε πρώτοι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν θέλουν να πουν κάτι αυτή την στιγμή, «αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες και νομίζω ότι τις πρωτοβουλίες αυτές θα τις δούμε μέχρι και την Κυριακή που θα επανεξετάσουμε το όλο ζήτημα». 

Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει ακόμα κώδικας επικοινωνίας με την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «αυτό μπορείτε να το αποδώσετε και στη δική μας επιφυλακτικότητα πλέον όπου θέλουμε οι όποιες κινήσεις μας να μην τύχουν εκμετάλλευσης ή εάν θέλετε παρανόησης όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα».

«Βεβαίως, αυτά είναι θέματα που θα τα αναλύσουμε περισσότερο όταν μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, αλλά είμαστε και εμείς πλέον πάρα πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής απουσιάζει και επιστρέφει αύριο, «οπότε, αν θέλετε, ότι και μια από τις διαμεσολαβήσεις που ενδεχομένως θα γίνουν, να είναι και από τον Πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο έχουμε αποστείλει, στο κάτω - κάτω, και σχετική επιστολή». 

Ερωτηθείς αν τα απεργιακά μέτρα τα οποία είχαν εξαγγείλει παραμένουν σε ισχύ, ο κ. Φυλακτού διευκρίνισε για μια ακόμη αφορά ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ποτέ δεν μίλησαν για λευκή απεργία.

«Μιλήσαμε για κάποια μέτρα στα πλαίσια της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, τα οποία δεν θα πλήττουν τα παιδιά και σήμερα έχουμε αποστείλει νέες οδηγίες προς τα μέλη μας σχετικά με αυτά τα μέτρα, τα οποία τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, είναι πάρα πολύ λίγα και αναφέρονται κυρίως στις εξόδους των εκπαιδευτικών από το σχολείο και ένα μέτρο, το οποίο έχει αρθεί σήμερα με οδηγία μας είναι οι διευθύνσεις των σχολείων να αποστείλουν τα στοιχεία της στελέχωσης προς το Υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρωθεί και αυτό το κομμάτι», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι άρα αίρονται κάποια μέτρα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι κάποια αίρονται και κάποια εξακολουθούν να ισχύουν. 

«Και ενδεχομένως σε επόμενο στάδιο, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση των προσπαθειών και του διαλόγου, ενδεχομένως να ανακοινωθούν κάποια άλλα μέτρα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά αυτό είναι πάντα στο θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν δεν υπάρξει κατάληξη σε κάποια διαμεσολαβητική προσπάθεια θα προχωρήσουν σε άλλα μέτρα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτό θα το δουν την Κυριακή.

«Εμείς προσδοκούμε ότι πρέπει να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι στο πλάνο και τα κυλιόμενα μέτρα, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι είναι όλα στο πλάνο και όλα δεν είναι στο πλάνο.  «Εξαρτάται από τις εξελίξεις», κατέληξε.

Σύμφωνα με την σελίδα της Α.ΚΙ.ΔΑ., στο Facebook, εν αναμονή νέων αποφάσεων της ΠΟΕΔ σε σχέση με τα μέτρα εντός σχολικής μονάδας καλεί τα μέλη της οργάνωσης: Να αρχίσει κανονικά η επικοινωνία με τα οικεία επαρχιακά γραφεία παιδείας και αποστολή στοιχείων η/και εγγραφών που σχετίζονται με διάφορες πληροφορίες για τη σχολική μονάδα, όλοι οι εκπαιδευτικοί (δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης) να παραμένουν στα σχολεία που είναι τοποθετημένοι και δεν εξέρχονται από αυτά για να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε δράσεις (επιμόρφωσης, συντονισμού ή άλλες) που τους καλεί το Υπουργείο Παιδείας η/και άλλοι οργανισμού.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top