Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών.
Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι, όπως αναφέρουν, για τις αποφάσεις που ετσιθελικά και ερήμην τους έλαβε η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου 2018.
Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) έδωσαν τη Δευτέρα κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη την οποία φιλοξένησε η ΠΟΕΔ.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού δήλωσε ότι «δυστυχώς το έσχατο μέτρο της απεργίας το οποίο ουσιαστικά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξαναγκαστήκαμε να λάβουμε και να εφαρμόσουμε γίνεται εξ υπαιτιότητας της Κυβέρνησης».
Είπε ότι «πριν μερικές μέρες στείλαμε μια αντιπρόταση στην Κυβέρνηση και εξ ανάγκης είχαμε εισηγηθεί έντεκα από τα δώδεκα σημεία του κειμένου εκείνου τις 6ης Σεπτεμβρίου να εφαρμοστούν, υπήρχε ένα σημείο το οποίο ουσιαστικά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση, όχι επί της ουσίας στη βάση της απάντησης που έχουμε πάρει αλλά επί της διαδικασίας».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, «σήμερα όμως όλα αυτά είναι παρελθόν και ο εκπαιδευτικός κόσμος την 18η και 19η Σεπτεμβρίου μέσα από το μέτρο της απεργίας αγωνίζεται για το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο και αυτό είναι το διακύβευμα της διαμαρτυρίας και της απεργίας».
Πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα ξεκάθαρα να πούμε ότι δεν διαμαρτυρόμαστε ούτε για τα οκτώ ούτε για τα 40 λεπτά ούτε για την πίστωση ούτε για χρήματα, ούτε για μισθούς».
Σημείωσε ότι «εκείνο για το οποίο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν και αντέδρασαν έντονα ήταν το γεγονός ότι στις 4 Ιουλίου 2018 χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες του θεσμικού διαλόγου που για επτά δεκαετίες έχουν διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη, έχουν καταστρατηγηθεί κι έχουν ληφθεί αποφάσεις ερήμην των εκπαιδευτικών».
Ο Φίλιος Φυλακτού είπε πως «είναι αυτό ακριβώς που καταδικάζουμε και για να είναι κατορθωτό να εξομαλυνθεί η κατάσταση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις για την εκπαίδευση θα λαμβάνονται στο θεσμικό τραπέζι του διαλόγου και αυτοί είναι η ουσία και το σημείο που απέρριψε η Κυβέρνηση με κάποιο τρόπο αυτό ουσιαστικά έλεγε».
Πρόσθεσε ότι «η έμμεση η άμεση αποδοχή από εμάς των ετσιθελικών αποφάσεων της 4ης Ιουλίου δεν μπορεί να υπάρξει και ο εκπαιδευτικός κόσμος παραμένει ενωμένος παρά τις όποιες προσπάθειες να απειληθεί και να εκφοβιστεί, πράγματα παράνομα όπως και μια δήλωση σήμερα, όπως την έχω ακούσει από τον Υπουργό Παιδείας».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «θα ισχύσει καθολικά το μέτρο της απεργίας, τάσσονται στο πλευρό των μάχιμων εκπαιδευτικών και οι συνταξιούχοι, συμβασιούχοι και αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί, σύσσωμος δηλαδή ο εκπαιδευτικός κόσμος».
Ανέφερε ότι «οφείλουν και οι γονείς των 120 χιλιάδων μαθητών και όλη η κοινωνία των πολιτών να συμπαραταχθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «η 4η Ιουλίου και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ωχριούν μπροστά σε αυτά που αναδύθηκαν τις τελευταίες λίγες βδομάδες ενώ μέσα από δηλώσεις που έγιναν είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος είναι και ήταν το δημόσιο σχολείο».
«Εμείς σε αυτό θα αντισταθούμε ώστε να μην πληγεί αν και οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη πληγεί», είπε ο κ. Φυλακτού.
Σημείωσε ότι «θα υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο γιατί είναι αυτό που δέχεται όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, τα παιδιά από τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, τα παιδιά που παρουσιάζουν προβληματική ή/και παραβατική συμπεριφορά τα παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες, τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες μέσα σε ένα ανθρώπινο σχολείο».
Σε σχέση με παρέμβαση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε πως ο κ. Μαρκίδης ορθά τοποθετήθηκε ότι σε μια απεργία ο εργοδότης θα αποκόψει και το αντίστοιχο ποσό από την αντιμισθία του υπαλλήλου.
Εξήγησε ότι «το θέμα που εγείραμε εμείς είναι εντελώς διαφορετικό και αναφέρεται σε κάποια αποχή από εξωδιδακτική δράση και κατά πόσον αυτή η ενέργεια θα θεωρηθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως απεργιακό για αποκοπή χρημάτων».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι «από παράνομη πράξη η κυβέρνηση μας εξώθησε να κάνουμε απεργία και αυτό είναι κάτι που θα κριθεί στο δικαστήριο».
ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ προετοιμαστήκαμε για ένα αγώνα μακροχρόνιο στα πλαίσια της νομιμότητας ελπίζουμε ωστόσο να μην χρειαστεί να μπούμε σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «γιατί ο στόχος μας δεν είναι να προκαλούμε και να δημιουργούμε ένταση αλλά το πώς επιλύουμε το πρόβλημα».
Για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κυλιόμενων απεργιακών μέτρων , ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «το να κρατούμε όλοι μας από ένα μπιτόνι βενζίνη και να ρίχνουμε σε αυτή την κρίση δεν ωφελεί κανένα και απευχόμαστε να αναγκαστούμε μπούμε στη βάσανο για το τί θα κάνουμε παρακάτω διότι είμαστε ήδη πέρα από το όριο της κρίσης».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο αν και όπως είπε, «τις προηγούμενες τρεις μέρες είχαμε ακούσει από τον Υπουργό Παιδείας ότι δεν είχε πρόθεση να συναντήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και βεβαίως δια στόματος άλλων Υπουργών ότι είναι ανοικτός ο διάλογος».
«Εμείς, όμως είμαστε αυτοί που έχουμε κάνει την τελευταία αντιπρόταση που απορρίφθηκε», είπε ο Φίλιος Φυλακτού.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε, ότι οι εκπαιδευτικοί Μέσης, κατέρχονται στην 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι «για αποφάσεις που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί διάλογος και μάλιστα αποφάσεις που όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα του δημόσιου σχολείου αλλά προκαλούν κι άλλα».
Πρόσθεσε ότι «απεργούμε για τις αποφάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου αφού κανένας δεν μπορεί να πείσει ότι με λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν περισσότερες ώρες θα πετύχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα», καθώς για αποφάσεις που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους μαθητές μας.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έψεξε το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να παρουσιαστεί μια εικόνα για το δημόσιο σχολείο που διόλου ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επί τούτου σημείωσε ότι ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της για την Κύπρο επισημαίνει την υψηλή επάρκεια των εκπαιδευτικών του δημοσίου.
«Βλέπουμε πολιτικά προϊστάμενα πρόσωπα να διερωτώνται κατά πόσον είναι πρόσφορο να στέλνει κάποιος τα παιδιά του στο δημόσιο σχολείο με εκπαιδευτικούς που διορίζονται από τον κατάλογο ωσάν να είναι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν προσόντα», είπε ο κ. Σωκράτους.
Πρόσθεσε ότι «το δημόσιο σχολείο έχει να παρουσιάσει μαθητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό σε πολλά πανεπιστήμια, όπως και πρωτιές σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και ολυμπιάδες.
Κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό παιγνίδι, ο κ. Σωκράτους είπε ότι «δεν δεσμευτήκαμε σε καμία σύσκεψη και δεν συμφωνήσαμε σε καμία πρόταση και αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε είναι να μεταφέρουμε τις σκέψεις και τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια του διαλόγου στα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεών μας, σεβόμενοι τις διαδικασίες, αυτό δηλαδή που απαιτούμε και εμείς από την άλλη πλευρά».
Ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη σε χρόνο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί θα επιδώσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, σε σχέση με όλα όσα αφορούν την κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης ενώ την Τετάρτη υπόμνημα θα επιδοθεί στα πολιτικά κόμματα.
Την Πέμπτη θα συνέλθουν σε χωριστές συνεδρίες τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια της, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ακολούθως θα παρακαθήσουν σε κοινή σύσκεψη για επανεκτίμηση της κατάστασης.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, «για ομηρεία των 120 χιλιάδων μαθητών» είπε ότι πρόκειται για μια δήλωση «ατυχή» σημειώνοντας ότι είναι η ίδια Κυβέρνηση «με τις μονομερείς αποφάσεις της 4ης Ιουλίου» που καθιστά όμηρους τα παιδιά και όχι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι θα συμπληρωθούν τα όποια κενά υπάρξουν ειδικά για τις οκτώ χιλιάδες των τελειόφοιτων οι οποίοι δεν θα παραμείνουν εκτεθειμένοι, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται αν χρειαστεί στο καθήκον ακόμα και κατά τις αργίες των Χριστουγέννων.
Τέλος, τέθηκε προς σχολιασμό η δήλωση του Κώστα Καδή, τέως Υπουργού Παιδείας και νυν Υπουργού Γεωργίας και μέλους της Διυπουργικής Επιτροπής που διεξάγει τον διάλογο Κυβέρνησης – Εκπαιδευτικών. Ο κ. Καδής δήλωσε σε ηλεκτρονικό ΜΜΕ ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οδηγήθηκαν σε απεργία διότι δεν μπορούν να επιβληθούν στη βάση τους.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κάλεσε την Κυβέρνηση και τον κ. Καδή να πάρουν τα πράγματα πριν την 4η Ιουλίου. «Εγώ να παραιτηθώ εάν νομίζουν ότι είμαστε εμείς το πρόβλημα», είπε. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε «σε περίεργη έως και στρεβλή έννοια της δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο γιατί πρώτα αποφασίζουμε και μετά διαβουλευόμαστε».
Εξάλλου, σε έντυπα ενημέρωσης που μέσω των μαθητών διοχετευθήκαν στους γονείς και κηδεμόνες τους, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι «αντιδρούμε και απεργούμε γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν δικαιούται να αποφασίζει, να διατάζει και να εφαρμόζει μέτρα και αλλαγές στην Εκπαίδευση χωρίς τον επιβεβλημένο θεσμικό διάλογο».
Προσθέτουν ότι «ζητούμε επιτακτικά να αρχίσει σωστός, δημοκρατικός και θεσμοθετημένος διάλογος για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, ώστε το Δημόσιο Σχολείο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον του και να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ουσιαστικά».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις