Ανακοίνωση για τον θάνατο του βετεράνου του ΑΚΕΛ, Μιχάλη Πουμπουρή εξέδωσε το ΑΚΕΛ.
Σύμφωνα με αυτήν, ο Μιχάλης Πουμπουρής συνέδεσε το όνομά του με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις.
Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον Μιχάλη Πουμπουρή «με την υπόσχεση να ανταποκριθεί στις παρακαταθήκες του και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις δαπάνες της κηδείας.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
Γεννημένος το 1919, στο Μαραθόβουνο της Αμμοχώστου σε φτωχή αγροτική οικογένεια, ο Μιχάλης Πουμπουρής, ρίχτηκε στη βιοπάλη από τα 11 του χρόνια ως οικοδόμος και ως εργάτης στα μεταλλεία. Δραστηριοποιήθηκε στον τοπικό μορφωτικό σύλλογο και συμμετείχε στην απεργία των οικοδόμων του στρατιωτικού νοσοκομείου το 1941. Έγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1941 και τον Ιούνη του 1943, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στρατεύθηκε εθελοντικά στην πάλη ενάντια στο χιτλεροφασισμό. Υπηρέτησε στο μέτωπο της Ιταλίας μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το τέλος του πολέμου, αναμίχθηκε ενεργά στο κίνημα των Κυπρίων στρατιωτών για την αποστράτευσή τους και για αυτό φυλακίστηκε από τους Βρετανούς, μαζί με εκατοντάδες άλλους Κύπριους, στο στρατόπεδο της Χατάτπα στην έρημο της Αιγύπτου μέχρι το Μάη του 1946.
Με την επάνοδο του στην Κύπρο, έγινε Γραμματέας του ΑΚΕΛ Μαραθόβουνου και στη συνέχεια Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Λευκονοίκου, πρωτοστατώντας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγηκε μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ και το 1955 εκλέγηκε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, θέση στην οποία επανεκλεγόταν συνεχώς ως το 1988. Από το 1957 μέχρι το 1987 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κόμματος. Το Δεκέμβρη του 1955, με την προγραφή του ΑΚΕΛ από τους αποικιοκράτες, συνελήφθη, μαζί με δεκάδες άλλα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ, και φυλακίστηκε μέχρι το 1957. Ως ηγέτης του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου έζησε από πρώτο χέρι τη δολοφονική τρομοκρατία της γριβικής ακροδεξιάς και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λαϊκή κινητοποίηση και την αποφυγή του εμφύλιου σπαραγμού.
Από το 1981 μέχρι το 1991 εκλεγόταν βουλευτής Αμμοχώστου και εργάστηκε άοκνα για την ανακούφιση του προσφυγικού κόσμου. Τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ενώ είχε καθοριστική συμβολή στην υπεράσπιση των ιδεολογικών και οργανωτικών αρχών του ΑΚΕΛ την περίοδο 1990-91. Μετά την αφυπηρέτησή του ο Μιχάλης Πουμπουρής, αφιερώθηκε στη συγγραφή βιβλίων τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για την Ιστορία του ΑΚΕΛ και της Κύπρου.
Ο Μιχάλης Πουμπουρής, με την ακλόνητη πίστη του στην κομμουνιστική ιδεολογία και την αφοσίωση του στο Κόμμα, με το ήθος και τη σεμνότητα του, με τη συμβολή του στους αγώνες του λαού και της πατρίδας μας, άφησε τη σφραγίδα του στο ΑΚΕΛ αλλά και στην κυπριακή Ιστορία. Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά το Μιχάλη Πουμπουρή με την υπόσχεση να ανταποκριθεί στις παρακαταθήκες του και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του, το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις δαπάνες της κηδείας. Λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν αργότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις