Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής τέθηκαν οι, Τάκης Ταουσιάνη, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Ανδρέας Τρόκκος, Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης και Συντονισμού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της ΣΚΤ και Δημήτρης Θεοδότου, πρώην Μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.
Ο κ. Ανδρέας Τρόκκος, καταθέτοντας πρώτος, ανάφερε ότι έκρινε πως μπορούσε να αξιοποιήσει τις γνώσεις που απέκτησε στο Γραφείο Προγραμματισμού του ΥΠΟΙΚ και έκανε αίτηση για την θέση του επικεφαλής αναδιάρθρωσης στο τέλος του 2013. Όταν η Επιτροπεία της ΣΚΤ τον προσέλαβε, εγκατέλειψε την θέση του στο ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Τρόκκου, ήταν ο επικεφαλής της Μονάδας για το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης» που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν.
Μέλη της Επιτροπής Αναδιάρθρωσης ήταν εκτός από τον ίδιο, ο Πανίκκος Πούρος και Γιώργος Στροβολίδης. Η Επιτροπή κάθε μήνα συνερχόταν, τύγχανε ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού.
«Η αναδιάρθρωση στόχευε στο να καταστεί ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας βιώσιμος», υπογράμμισε ο κ. Τρόκκος ενώ πρόσθεσε ότι, οι πίνακες παρακολουθούνταν σε συνεχή βάση και γινόταν συνεχής ενημέρωση και συστηματική παρακολούθηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Επίσης, ο κ. Τρόκκου ανέφερε ότι, ήταν προεδρεύων της Επιτροπής Προσφορών, που ετοίμαζε τα έγγραφα διαφόρων διαγωνισμών, καθώς και υπεύθυνος για τη Μονάδα Αποξένωσης Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Συμμετοχών.
Πρόσθεσε επίσης ότι, η ΣΚΤ είχε διάφορες εμπορικές δραστηριότητες, ενώ θα έπρεπε να γίνει αποξένωση εμπορικών δραστηριοτήτων, για να γίνει επικέντρωση στον πιστωτικό τομέα.
Ο Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης και Συντονισμού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της ΣΚΤ ανέφερε ακόμη ότι είχε «στενή σχέση και συνεργασία με τον Μάριο Κληρίδη».
«Υπήρχαν σίγουρα προβλήματα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. Η απόφαση για χορήγηση δανείων δινόταν από την Επιτροπεία του εκάστοτε ΣΠΙ. Μία σειρά συγκεκριμένων διατάξεων υπήρχε για αντιμετώπιση των αδυναμιών στον τρόπο της χορήγησης δανείων και στα προβλήματα εσωτερικού ελέγχου, επεσήμανε ο κ. Τρόκκος. Από πλευράς ζήτησης, δεν υπήρχε ζήτηση για δάνεια. Τα νέα δάνεια ήταν περιορισμένα, υπήρχε μόνο το προβληματικό χαρτοφυλάκιο που κληρονομήσαμε», είπε ακόμη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τρόκκου, προσλήφθηκε το 2014 και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών, ωστόσο ο ίδιος αποχώρησε από τον Νοέμβριο του 2015 πριν την λήξη του συμβολαίου.
«Αποχώρησα γιατί διαφαίνονταν διάφοροι κίνδυνοι ως προς τη δημιουργία ενός βιώσιμου συνεργατικού πιστωτικού τομέα, είχαμε ένα προβληματικό χαρτοφυλάκιο, πρόσθεσε ο κ. Τρόκκος, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Διαπιστώσαμε ακόμα δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά την επικερδότητα, ενώ διαφαινόταν ότι οι κίνδυνοι ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν. Το όλο πλαίσιο δεν ήταν επαρκές για αντιμετώπιση των κινδύνων, είπε ο Ανδρέας Τρόκκος. Με την αποχώρηση Κληρίδη από τη θέση του Γενικού Διευθυντή έκρινα ότι δεν θα είχα ιδιαίτερη συνεισφορά», ανέφερε.
Επίσης, ανέφερε: «Η εκποίηση των εξασφαλίσεων έπαιρνε μεγάλο χρόνο. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ζήτησε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Εφόσον δεν υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ανέφερε ο Ανδρέας Τρόκκος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι υπήρχε πρόβλημα μεταξύ του χρόνου που απαιτείτο για αποτελέσματα και της εγρήγορσης που ζητούσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τρόκκου, το Διοικητικό Συμβούλιο γνώριζε για τις αδυναμίες στο θέμα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ενώ υπήρχε συνεχής ενημέρωση για την πορεία αναδιάρθρωσης και της διαχείρισης κινδύνων.
Ερωτηθείς αν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις στους διορισμούς στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, τόνισε ότι δεν είχε άμεση γνώση και άμεση ένδειξη για κάτι συγκεκριμένο, αλλά, όπως είπε «ακούγονταν διάφορα πράγματα».
Εξηγώντας τους λόγους παραίτησής του ο κ. Τρόκκου τόνισε: «ήταν πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τον Συνεργατισμό το θέμα του χειρισμού της πρώτης κατοικίας και του χρόνου εκποίησης. Η παραμονή Μάριου Κληρίδη στη γενική διεύθυνση του Συνεργατισμού ενδεχομένως να διαφοροποιούσε τα δεδομένα», τόνισε.
«Το θέμα του νομοθετικού πλαίσιου δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από την πολιτεία. Ενδεχομένως υπήρχαν και εντός της Τράπεζας περιθώρια καλύτερου χειρισμού. Το προβληματικό χαρτοφυλάκιο ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση», είπε ακόμη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρέας Τρόκκου όταν αποχώρησε από την ΣΚΤ απασχολήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη ακροαματική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 και σημαδεύτηκε από τις αιχμές εναντίον του πρώην Προέδρου του ΔΣ της ΣΚΤ και μετέπειτα Γενικού Διευθυντή, Νικόλα Χατζηγιάννη, από τους Μάριο Κληρίδη και Γιώργο Στροβολίδη.
Να αναφέρουμε ότι, Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ο Γεώργιος Αρέστης, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, τέως Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, και νυν Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ. Μέλη είναι ο Γεώργιος Χαραλάμπους, οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ο Γιώργος Γεωργίου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις