H κάθε τράπεζα της ευρωζώνης θα λάβει ξεκάθαρους και φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου Σαμπίνε Λάουτενσλάγκερ.
Σε συνέντευξη της κυριακάτικη Welt, η κ. Λάουντεσκλάγκερ είπε πως έχουν πλέον καθοριστεί ενιαίες προσδοκίες για το σχηματισμό νέων ΜΕΔ.
Ήδη η ΕΚΤ έχει καθορίσει τον τρόπο χειρισμού για τα νέα ΜΕΔ που σχηματίζονται μετά τον Μάρτιο του 2018, ενώ αναφορικά με το απόθεμα των παλαιότερων ΜΕΔ θα καθορίζονται εποπτικές προσδοκίες για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι η Κύπρος διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
«Και η κάθε τράπεζα θα λάβει ξεκάθαρους και φιλόδοξους εποπτικούς στόχους για το απόθεμα των υφιστάμενων ΜΕΔ», είπε η Γερμανίδα Αντιπρόεδρος του ΕΕΣ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, διαφωνώντας με παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ δεν ήταν αρκετά τολμηρά.
Επισημαίνοντας πως το επίπεδο των ΜΕΔ διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, η κ. Λάουτενσλάγκερ σημείωσε ακόμη πως πλέον υπάρχουν ενιαίοι κανόνες. «Έχουμε βρει ενιαίους κανόνες για όλα τα δάνεια, που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα και όχι μόνο για τα νέα δάνεια που θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται στο μέλλον. Το θεωρώ αυτό πολύ σημαντικό γιατί αποτρέπει τα (χρηματοπιστωτικά) ιδρύματα από την αναβολή προβλέψεων για επισφάλειες», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ισχυρής εποπτείας, αλλά και της εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας σε όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα. «Η αλήθεια είναι ότι η αυστηρή εποπτεία οδηγεί σε ισχυρές τράπεζες. Αυτά (τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) καθίστανται πιο ανθεκτικά όταν οι επόπτες τους ζητούμε να διατηρούν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν το ρίσκο και επιμένουν για επαρκή ρευστότητα και καλύτερη διαχείριση κινδύνων», είπε.
Σημαντικό βήμα ο τερματισμός του QE
Σε ερώτηση για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η κ. Λάουτενσλάγκερ είπε πως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Συμφώνησε ότι οι παρενέργειες μιας ασυνήθιστα χαλαρής νομισματικής πολιτικής αυξάνονται συν τω χρόνω, κάτι που, όπως είπε, είχε υποδείξει επανειλημμένα.
«Ωστόσο μετά την εφαρμογή μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, θα ήταν λανθασμένο τώρα να στραφούμε ξαφνικά σε άλλη κατεύθυνση. Αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε την οικονομία ούτε τη σταθερότητα των τιμών», είπε.
Ερωτηθείσα για τις ζημιές που παρουσιάζουν τα γερμανικά ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων λόγω της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, η κ. Λάουτενσλάγκερ τάχθηκε υπέρ της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι αυτό υπονοεί την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
«Ωστόσο, θα μπορούμε να το πράξουμε αυτό μόνο όταν βρισκόμαστε σε μια βιώσιμη πορεία προς τη σταθερότητα των τιμών. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων θα ήταν σε πολύ πιο αδύναμη οικονομική θέση σήμερα αν η οικονομική ανάπτυξη εμποδιζόταν από μια πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική και ψηλότερη ανεργία. Και πολλές φορές οι Γερμανοί καταθέτες ξεχνούν ότι μπορούν να αποταμιεύουν μόνο αν έχουν δουλειές. Ως εκ τούτου, το κόλπο είναι να κινηθούμε προς τον τερματισμό (της χαλαρής νομισματικής πολιτικής) χωρίς να διαταράξουμε την ανάπτυξη», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις