Συμβιβασμοί και υποχωρήσεις δεν χωράνε στη φύση και την ιστορία μας είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ολιγωρίες, συμβιβασμοί και υποχωρήσεις δεν χωράνε ούτε στο έργο μας ούτε στη φύση και την ιστορία μας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων του 1974 και του αγνοουμένου της κοινότητας Ξυλοτύμπου.
Αναφέροντας ότι το ζητούμενο για μας σήμερα είναι η κατοχύρωση της εθνικής υπόστασης της χώρας μας και η επαναφορά των κεκτημένων μας, επεσήμανε πως πρέπει να αντιληφθούμε καταρχάς ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα, ούτε μια εθνοτική σύγκρουση, αλλά πρόκειται για ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, το οποίο έχει πάρει διεθνείς προεκτάσεις, απειλώντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Παρατηρώντας ακολούθως ότι η Τουρκία είναι ισχυρότερη από εμάς και ως εκ τούτου, είναι ο κύριος χειριστής της όλης κατάστασης και αναγκαζόμαστε να μπαίνουμε στη διαδικασία να διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα και τα κεκτημένα μας και στην τελική να φαίνονται τα αυτονόητα αιτήματά μας υπερβολικά και παράλογα, σημείωσε πως έχουμε φτάσει στο σημείο που αντί στις διαπραγματεύσεις να συζητάμε την απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή και την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατόχους, να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία, η οποία ζητά να επωφεληθεί του πλούτου της ΑΟΖ μας, ξεπερνώντας κάθε όριο αξιοπρέπειας και νομιμότητας.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει δύναμη και ισχύ και κινεί τα νήματα στις διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να εφησυχαστούμε στην υφιστάμενη κατάσταση και να αποδεχτούμε δοτές αποφάσεις, που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς.
Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμα ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι πράξεις και οι αποφάσεις μας δεν καθορίζουν μόνο τις δικές μας ζωές, αλλά και τις τύχες των επερχόμενων γενεών και έχουμε σοβαρότατη ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, στο παρελθόν που κληρονομήσαμε, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
«Στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας, η οποία θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του κράτους μας, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού», συνέχισε.
Πέραν του εθνικού θέματος, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι σημαντική προτεραιότητα αποτελεί παράλληλα και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών μηχανισμών, καθώς και η εν γένει κοινωνική και πολιτειακή αναβάθμιση.
«Η εξυγίανση των θεσμών και η εξάλειψη οιωνδήποτε στοιχείων κακονομίας και διαφθοράς, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για τη δόμηση μιας ευνομούμενης και υγιούς κυπριακής κοινωνίας, η οποία θα δύναται να αποτελέσει ένα κράτος πρότυπο και ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βουλή κάλεσε επίσης όλους όπως μακριά από προσωπικές, κομματικές ή άλλες διαφωνίες και σκοπιμότητες, «εργαστούμε σοβαρά, υπεύθυνα και μεθοδικά για το καλό του τόπου μας, καθώς δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά για εθνική επιταγή.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις