Βλέπει χωριστά Αναστασιάδη και Ακιντζί η Σπέχαρ

Βλέπει χωριστά Αναστασιάδη και Ακιντζί η Σπέχαρ

Χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει την Παρασκευή (6/7) η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς η κάθοδος της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στην οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει δώσει εντολή να διεξάγει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για τις 09:30 και η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη για τις 12:30.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE