ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία 14 χώρες της ΕΕ

Έτοιμες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία 14 χώρες της ΕΕ

Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες με τη Γερμανία για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είχαν ήδη καταχωριστεί αλλού, στο πλαίσιο της προσπάθειας κατευνασμού των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

 

Σε έγγραφο που εστάλη στους ηγέτες των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το οποίο είδε το Reuters, η Μέρκελ αναφέρει 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις πιο σφόδρα αντίθετες στην «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» που ακολούθησε η καγκελάριος στο μεταναστευτικό, οι οποίες συμφώνησαν να δεχτούν πίσω πρόσφυγες.

Με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διμερείς συμφωνίες θα καταστήσουν πολύ πιο αποτελεσματική τη διαδικασία απέλασης των προσφύγων που έχουν ήδη καταχωριστεί αλλού.

«Προς το παρόν οι επαναπατρισμοί από τη Γερμανία με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου επιτυγχάνουν μόνο στο 15% των περιπτώσεων. Θα υπογράψουμε διοικητικές συμφωνίες με διάφορα κράτη μέλη...για να επισπεύσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού και να απομακρύνουμε τα εμπόδια».

Μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ανοιχτές στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία--χώρες που υπήρξαν αντίθετες σε κάθε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Άλλες χώρες που κατονομάζονται είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Η Αυστρία, όπου ο νέος καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ένας σκληροπυρηνικός με αντιμεταναστευτικές θέσεις και κυβερνά σε μια συμμαχία με την ακροδεξιά, απουσιάζει από τη λίστα.

Η Μέρκελ χρειάζεται χείρα βοηθείας στη διαμάχη της με τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, ο ηγέτης των οποίων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, απειλούσε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, μια κίνηση που πιθανόν να έριχνε την κυβέρνηση της καγκελαρίου.

Στη Σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην κατανομή των προσφύγων «σε εθελοντική βάση» και στη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» εντός της ΕΕ για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολλά εκατομμύρια – Εκτοξεύθηκε το ποσό

• Τραγωδία μετά από φωτιά σε ξενοδοχείο στην Ελλάδα - Ένας νεκρός - Στήθηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των ενοίκων - Βίντεο

• Πιάστηκε στον δρόμο με πιστόλι και σφαίρες - Χειροπέδες σε 49χρονο

• Γέννησε η TikToker που αποφάσισε να κάνει παιδί με τον θετό αδερφό της - Δείτε το σόου που έκανε στο Instagram - Βίντεο

• Περιπέτεια για την Χριστιάνα Αριστοτέλους στην Βιέννη - Ο λόγος που «χάλασε» το ταξίδι της

• Χρονιά οικονομικών προκλήσεων το 2025 – Από τα επιτόκια μέχρι το Ουκρανικό – Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την Κύπρο



Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά 25χρονου - Στο χειρουργείο το θύμα - Δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς

Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά 25χρονου - Στο χειρουργείο το θύμα - Δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς

Έρευνες για να εντοπίσει το δράστη της απόπειρας φόνου εις βάρος 41 ετών Ελληνοκύπριου που διαπράχθηκε στη Λεμεσό, διεξάγει η Aστυνομία. Βγήκε έξω από το σπίτι του, πυροβολώντας με πιστόλι ο δράστης. Οικονομικές διαφορές με φόντο παράνομες δραστηριότητες εκτιμάται ότι είναι τα κίνητρα της απόπειρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top