ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής των 28 της ΕΕ – Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Σύνοδος Κορυφής των 28 της ΕΕ – Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης 28/06 στις Βρυξέλλες, η διήμερη τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το μεταναστευτικό πρόβλημα και ειδικά τις ροές από την κεντρική Μεσόγειο να είναι στο επίκεντρο και τους 28 να επεξεργάζονται τη δυνατότητα "αναπαραγωγής" της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με τις χώρες της Β.Αφρικής και τη δημιουργία περίκλειστων κέντρων αποβίβασης ή σταθμών φιλοξενίας και αιτήσεων ασύλου εντός, αλλά κυρίως εκτός της ΕΕ.

Ακόμη οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να "χαιρετίσουν" και να "υποστηρίξουν έντονα" τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη μαζί με τη συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και πΓΔΜ σχετικά με τη συνθήκη της Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, θέτει ένα ισχυρό παράδειγμα για άλλους στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι ηγέτες θ εγκρίνουν την απόφαση των υπουργών, καθορίζοντας ένα δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη πΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, οι 28 αναφέρουν ότι αυτή θα πρέπει αναπτυχθεί "με πλήρη σεβασμό στις αρχές ακεραιότητας, αμοιβαιότητας και αυτονομίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ", ενώ θα απευθύνουν πρόσκληση στους Υπουργούς "για να αποφασίσουν τους όρους συμμετοχής τρίτων κρατών στους αμυντικούς σχεδιασμούς της PESCO".

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει την Ιταλία μέσω "εθελοντικής επανεγκατάστασης" μεταξύ άλλων ενώ προς το παρόν έχει απαλειφθεί φράση αναφορικά με την έγκριση της "συμφωνίας που επιτεύχθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία καθώς δεν έχει κλείσει το κενό χρηματοδότησης στο καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει σήμερα στις 1500 ώρα Βελγίου (1600 ώρα Κύρπου), με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.  Κατά την πρώτη σύνοδο εργασιών, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της τρέχουσας εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου θα ενημερώσει τους ομολόγους του όσον αφορά την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους συζητώντας για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, πριν ασχοληθούν με τα ευρύτερα συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα.

Σε αυτή την πρώτη σύνοδο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν και θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της καινοτομίας και της ψηφιακής ενοποίησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17, να εγκρίνει τα συμπεράσματα της διεύρυνσης που ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 26 Ιουνίου, καθώς και να χαιρετίσει τη συμφωνία των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για το θέμα του ονόματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης την απόφαση σχετικά με τη μελλοντική σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά το δείπνο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν τη μετανάστευση. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα ενημερώσει επίσης για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις στη G7 στον Καναδά, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να πει λίγα λόγια για τo Brexit από την προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τις 09.00 το πρωί της Παρασκευής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), σε μορφή ΕΕ 27, θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα εγκρίνει συμπεράσματα αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση. Τούτο θα ακολουθήσει μια σύνοδος κορυφής του ευρώ, (inclusive format), η οποία θα αρχίσει γύρω στις 11:00. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και θα υιοθετήσουν μια πρώτη σειρά αποφάσεων.

Αναλυτικά και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και τη σημασία του αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι ηγέτες αναμένεται εξίσου να επισημάνουν τα επιτεύγματα από το ύψος της κρίσης το 2015 καθώς η παράνομη μετανάστευση από τότε έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 95%.  Η Σύνοδος Κορυφής θα εδραιώσει και θα ενισχύσει τις εργασίες για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού.

Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε αυξημένη υποστήριξη προς τις αρχές της Λιβύης, και ειδικότερα για την ακτοφυλακή της Λιβύης, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης.

Θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις γραμμές της Ανατολικής και της Δυτικής Μεσογείου και θα παράσχουν περαιτέρω στήριξη στα κράτη μέλη και τους εταίρους, καθώς και στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Με στόχο τη διάσπαση του επιχειρηματικού μοντέλου λαθρεμπόρων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει να διερευνήσει περαιτέρω την έννοια των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τις σχετικές τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IO).

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να ζητήσουν τη σύσταση νέας και ειδικής διευκόλυνσης διαχείρισης της εξωτερικής μετανάστευσης στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ανάγκη για σημαντική αύξηση της αποτελεσματικής επιστροφής των παράνομων μεταναστών, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) και τη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων των μεταναστών στην ΕΕ. Τέλος, σημειώνοντας την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη συνέχιση των εργασιών για την εξεύρεση συναίνεσης βασισμένης στην ισορροπία ευθύνης και αλληλεγγύης. Αναμένεται ότι θα αναθέσουν στην επόμενη αυστριακή προεδρία να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο κορυφής του ευρώ το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Τσεντένο και θα λάβουν τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

Είναι επίσης πιθανό να καλωσορίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου (και τελικού) προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα για την Τραπεζική Ένωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με τον ESM που θα αποτελέσει τη backstop για το Ταμείο Ενιαίας Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRF). Το μέγεθος του backstop θα ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο στόχου του SRF. Ο ΕSM πρέπει επίσης να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top