ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα βάζει με τα «greeklish» η Ελένη Θεοχάρους – «Ανταλλάσσουν πετσοκομμένα sms, mms…»

Τα βάζει με τα «greeklish» η Ελένη Θεοχάρους – «Ανταλλάσσουν πετσοκομμένα sms, mms…»

Η προστασία της Ελληνικής γλώσσας από την κακοποίηση και τη φθορά είναι εθνικό καθήκον, λέει η Ελένη Θεοχάρους.

Η προστασία της Ελληνικής γλώσσας από την κακοποίηση και τη φθορά είναι εθνικό καθήκον, ανέφερε η ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη δρ Ελένη Θεοχάρους.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση με θέμα «Η προστασία των εθνικών γλωσσών στην Ευρώπη: Η περίπτωση της ελληνικής γλώσσας» που διοργάνωσε απόψε στη Λάρνακα το Κίνημα Αλληλεγγύη η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «η προστασία των γλωσσών μας, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η προστασία της Ελληνικής γλώσσας από την κακοποίηση και την φθορά είναι εθνικόν καθήκον» και σημείωσε πως «η ελληνική γλώσσα, πέρα από κάθε στεγνή πολιτική προσέγγιση, αγγίζει με ευαισθησία τα μύχια της ψυχής μας και ορίζει το αρχέγονο της ταυτότητάς μας».

Πρόσθεσε ότι «με δεδομένο ότι τα ελληνικά δεν είναι μια απλή υπόθεση ειδικών» σημείωσε πως «πολλοί συγγραφείς ασχολήθηκαν εντατικά με την ποιότητα ανθρώπων όπως οι Έλληνες, με την Ελληνική ποιότητα» και έκανε αναφορά σε μεγάλους δημιουργούς της αρχαιότητας όπως τον Ομηρο, τη Σαπφώ, τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη, τον Αριστοφάνη και τον Στράβωνα καθώς και σε νέους όπως τον Καζαντζάκη, τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο, την Αρβελέρ και τον Σάββα Παύλου.

Ανέφερε ακόμα ότι «η Ελληνική  είναι μια γλώσσα η οποία δεν αποτελεί απλό μέσο πρόσβασης σε γραπτό λόγο, ή απλό μέσο εκφοράς προφορικού, αλλά με την ποιότητά της, διαμορφώνει την ποιότητα και των δύο».

Στις μέρες μας, συνέχισε «η κρίση των Ελληνικών, είναι ταυτόχρονα και κρίση ιδανικών, αρχών και αξιών. Στον βωμό του δήθεν προοδευτισμού, ενός άκομψου μεταμοντέρνου εκσυγχρονισμού, συνήθως αδαών ψευδοκουλτουριάρηδων, που ισοπεδώνει τα πάντα, αφήσαμε πίσω, τα ίδια μας τα παιδιά, όχι καθισμένα σε θρανία τάξεων αλλά κρεμασμένα σε κάγκελα σχολείων, να κραυγάζουν ανόητα  συνθήματα, να ανταλλάσσουν πετσοκομμένα sms, mms, messenger, viber και whatsapp,  να αρθρώνουν τις σκέψεις τους δύσκολα, δύστροπα, δύστοκα» και τέλος να καταφεύγουν στην ανώδυνη λύση των greeklish.

Σύμφωνα με την Ελένη Θεοχάρους «όλα θα ήταν αλλιώς, αν είχαμε αφήσει στα παιδιά μας την παιδεία που λάβαμε εμείς, την παιδεία που πρόσφεραν αφοσιωμένοι δάσκαλοι και το φτωχό μας κράτος στους μαθητές στο παρελθόν, και την οποία αρνηθήκαμε. Την Παιδεία που φωτίζει και ελευθερώνει, την Παιδεία που μας έφερνε σε επαφή με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας, με τις μεγάλες αναμονές, με τους μεγάλους ήρωες».

Σημείωσε ακόμα ότι «με στυλοβάτες τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Καβάφη, τον Εμπειρίκο, τον Παλαμά, τον Μαρωνίτη, τον Σαββίδη και τον Παστελλά» κάλεσε όλους τους Ελληνες να βάλουν «ένα τέρμα στο τέλμα της γλωσσικής πενίας των μαθητών στα σχολεία και κατ’ επέκταση και στην κοινωνία» καλώντας τους να σκεφτούν πως θα μπορέσουν «να διαχειριστούν σωστά, όχι με εθνικιστικές παντιέρες, αλλά επιστημονικά και πνευματικά, έναν πλούτο που χάνεται. Έναν τέτοιο πλούτο πού «Αν η Ελλάδα ζητούσε πίσω όλες τις λέξεις της που έχει δανειστεί η Δύση, ο Δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην πρώτη απονομή του Βραβείου «Σάββας Παύλου» που θέσπισε η Αλληλεγγύη «προς τιμή του Μεγάλου Δασκάλου, του Δασκάλου του Γένους, του λάτρη της Ελλάδας και Υπερασπιστή του Ελληνισμού, του Εκπαιδευτικού, Αγωνιστή, Συγγραφέως, Ποιητή και Στοχαστή, του Φιλοσόφου και Μαχητή Σάββα Παύλου».

Το Βραβείο, είπε, «απονέμεται στον συγγραφέα, θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιό, δημοσιογράφο και εκδότη, τον αντικομφορμιστή, αντισυμβατικό, ασυμβίβαστο, αντισυστημικό  και ανυπόταχτο Βάσο Πτωχόπουλο» που όπως είπε «σε όλη του την ζωή πολεμούσε το κατεστημένο, δεν αποδέχθηκε ποτέ τους θεσμούς των βραβείων και των διακρίσεων» και «μάχεται με τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τις εκδόσεις, τις θεατρικές του παραστάσεις, τις πνευματικές εκδηλώσεις και τις διαλέξεις διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων, για την ευλογημένη ώρα της επιστροφής».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτές, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Κιτίου και πλήθος κόσμου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top