Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εργαστεί και θα συνεργαστεί τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με όλους τους δρώντες και τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, για μεταρρύθμιση των θεσμών και του κράτους, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του στην 57η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/6 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια», στη Λευκωσία.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του κράτους παραμένει, ενόσω βρισκόμαστε σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, ένας επίκαιρος πάντα στόχος» και πρόσθεσε ότι «ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών, οφείλουμε και μπορούμε, αναπτύσσοντας συντονισμένες συνέργειες, να οδηγήσουμε τη χώρα και το λαό μας στο κατώφλι της νέας εποχής».
Αναφερόμενος στον ΣΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως αποτελεί «πρότυπο επαγγελματικό σώμα που αναγνωρίζεται από την πολιτεία και την κοινωνία ως ο κατ’ εξοχήν επαγγελματικός φορέας για το λογιστικό επάγγελμα και την οικονομία ευρύτερα, αποπνέοντας εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και αξία».
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ΣΕΛΚ αποτελεί για την πολιτεία έναν πολύτιμο συνεργάτη στο νευραλγικό για την ευημερία της κοινωνίας μας τομέα της οικονομίας, του ελέγχου και της εποπτείας» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί «και πρωταγωνιστή στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλουμε, ιδιαίτερα στη μετά-κρίση εποχή, για καθιέρωση της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου διεθνώς».
Ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του θεσμικού της ρόλου, σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, θέσπισε σωρεία νομοθεσιών και κανονισμών που αφορούν τον ΣΕΛΚ ως αρμόδια για το σώμα ελεγκτών ρυθμιστική και εποπτική αρχή, διευρύνοντας ή και παρέχοντας προς αυτόν νέες εξουσίες.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον ΣΕΛΚ για το ενδιαφέρον που επέδειξε για το εγχειρίδιο «Επενδύσεις στην Κύπρο: Πλεονεκτήματα και Διαδικασίες», που ετοίμασαν οι συνεργάτες του γραφείου του, καθώς και για την αξιοποίησή του τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Εξάλλου, σε ομιλία του στην Συνέλευση ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Μάριος Σκανδάλης κατέθεσε νέες εισηγήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος της Κύπρου.
Ο κ. Σκανδάλης ανάφερε ότι «για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα μέγα (master plan) στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο, όμως, να είναι συνάμα ευέλικτο και εφικτό» και πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από τέτοιο εθνικό σχεδιασμό θα αποκρυσταλλώσουμε τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες μας, τις ευκαιρίες που πιθανόν να προκύψουν και τους ελλοχεύοντες κινδύνους.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε ότι είναι επιβεβλημένη αφενός η αναθεώρηση των Πλαισίου Αφερεγγυότητας και αφετέρου η αναθεώρηση της διαδικασίας που ακολουθείται στα δικαστήρια.
«Χωρίς την ύπαρξη κατάλληλων εργαλείων, θα μείνουμε σε ευχολόγια αποδυναμώνοντας τη δυναμική της οικονομίας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα ευελιξία και υποστήριξη στους ευάλωτους ιδιοκτήτες κατοικιών.
Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξασφαλίσουν το λαβείν τους και σημείωσε ότι «ο πολίτης έχει συνεισφέρει με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημά του για την εξομάλυνση της κρίσης του 2013 και όχι μόνο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκανδάλης στις προκλήσεις της οικονομίας και ειδικά στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της και ζήτησε την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, προτείνοντας μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση επιβάλλεται για λόγους τόσο διεθνών προσαρμογών όσο και νέων τάσεων στα φορολογικά και πρόσθεσε ότι το σημερινό μενού υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, βρίσκεται στα όρια του, αφού οι διεθνείς εξελίξεις προστάζουν τη διαφοροποίηση του.
Ο κ. Σκανδάλης είπε ότι η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως ένα αξιόπιστο περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών και το ρόλο αυτό θα πρέπει να τον διατηρήσει και «τυχόν προθέσεις για τερματισμό του υφιστάμενου μοντέλου, όχι μόνο θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, αλλά όλοι μαζί, κράτος και επαγγελματίες», όπως είπε, «να αποφασίσουμε πως διαμορφώνουμε τον τομέα υπηρεσιών και πως αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, ούτως ώστε να συνεχίσει η Κύπρος να παραμένει αξιόπιστη και ελκυστική σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».
Επίσης, ο κ. Σκανδάλης ζήτησε την εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπου θα συμβάλει στη μεταμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των κρατικών και εταιρικών υποδομών σε ψηφιακό.
Χαιρετισμό στη συνέλευση του ΣΕΛΚ απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.
Επίσης, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Historical Account of Accountants in Cyprus» από τη συγγραφέα Χριστίνα Ιονέλα Νεοκλέους καθώς και βράβευση Μελών για την προσφορά τους στο περιοδικό «Accountancy Cyprus».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις