Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για κατοχύρωση των τρανς ατόμων για αναγνώριση του φύλου τους.
Με νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε τη Δευτέρα 18/06 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιχειρεί το κράτος να ρυθμίσει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων όταν επιθυμούν να αλλάξουν τα επίσημα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ) ώστε σε αυτά να αναφέρεται άλλο φύλο από αυτό της γέννησής τους.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση, αλλά μια άτυπη διοικητική διαδικασία όπου η αλλαγή των εγγράφων γίνεται με προϋπόθεση να έχει υπάρξει επέμβαση αλλαγής φύλου.
Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή, απαλείφεται η υποχρέωση για επέμβαση ή ορμονοθεραπεία.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα κράτη που δεν έχουν νομοθεσία ή οποιεσδήποτε διαδικασίες για νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, κάτι που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο πρέπει να απολαμβάνει έκαστος.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ και το ΣτΕ που αναφέρουν ότι ένα άτομο δεν πρέπει να υποχρεούται να προχωρεί σε επεμβάσεις και ορμονοθεραπείες για αλλαγή των χαρτιών του.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Φθινόπωρο. Ανέφερε ότι τα άτομα αυτά, χωρίς τη νομική ρύθμιση, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες όταν παρουσιάζουν τα υφιστάμενα έγγραφά τους για εξεύρεση εργασίας, για εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσηλευτήρια κλπ.
Στην Επιτροπή επίσης παρουσιάστηκαν δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των τρανς ατόμων και τις νομικές πτυχές των ατόμων αυτών. Με βάση τα ευρήματα, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας, διακατέχονται από άγχος, φόβο, απογοήτευση και ντροπή, νοιώθουν αποκλεισμένα και αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές.
Η Σκεύη Κουκουμά, βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι αυτές οι έρευνες είναι χρήσιμες γιατί βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με βάση τα οποία τα τρανς άτομα υφίστανται διακρίσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα πρέπει η πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της στο τομέα της εκπαίδευσης για ανάπτυξη κουλτούρας αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Για τη νομική αναγνώριση του κοινωνικού φύλου, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η ετοιμασία του νομοσχεδίου και με τη νομική ρύθμιση δεν θα είναι πλέον προϋπόθεση η ορμονοθεραπεία ή η επέμβαση για να μπορεί να καταστεί δυνατή η αλλαγή των εγγράφων των ατόμων αυτών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις