ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέλος Δ.Σ. ΕΣΚ που διαφωνεί με το γλωσσάρι Ε/κ-Τ/κ: «Αντί να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους, τους φιμώνουμε»

Μέλος Δ.Σ. ΕΣΚ που διαφωνεί με το γλωσσάρι Ε/κ-Τ/κ: «Αντί να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους, τους φιμώνουμε»

Τριγμούς και απορίες προκαλεί η πρόταση για «κοινό γλωσσάρι» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Το θέμα έφερε στο φως η εφημερίδα «Σημερινή» της Κυριακής, δημοσίευμα της οποίας κάνει λόγο για απάλειψη λέξεων και διατυπώσεων που αφορούν στο Κυπριακό και «ενοχλούν» τις δύο πλευρές.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Γιώργο Θεοδούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία ευνόησε, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, το κοινό γλωσσάρι που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και της αντίστοιχης επιτροπής των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφος.

Ο κ. Θεοδούλου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του, μας εξήγησε ότι η πρόταση έγινε από το Γραφείο Ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Κατατέθηκε στις δύο συντεχνίες, δηλαδή στην Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και στην αντίστοιχη ένωση που δρα στα κατεχόμενα.

Ο Γιώργος Θεοδούλου, σημείωσε ότι η δική του διαφωνία εδράζεται στο σκεπτικό της ελευθεροτυπίας. «Δεν μπορούμε εμείς που προστατεύουμε την ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων να τους φιμώνουμε», μας είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπήρξε συζήτηση σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ και η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία.

Όπως μας εξήγησε, η ΕΣΚ, «για να απεμπολήσει τη δική της ευθύνη», αποφάσισε ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι πιο αρμόδια επί του θέματος.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, αυτή τη στάση «στρουθοκαμηλισμό», καθώς μέλη της ΕΣΚ είναι ταυτόχρονα και στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο άμεσα εμπλεκόμενος για τις συζητήσεις με την αντίστοιχη Επιτροπή των Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΚ.

Λόγω της σοβαρότητάς του, το θέμα των «λέξεων ευγενείας», όπως τις χαρακτήρισε ο Γιώργος Θεοδούλου, τέθηκε εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο από τον ίδιο και ξαναπέρασε κατά πλειοψηφία.

Στα πρακτικά δε γράφτηκε ότι η Ένωση Συντακτών Κύπρου «ευνοεί τη δημιουργία γλωσσαρίου», για το οποίο θα αποφασίσει η Ε.Δ.Δ.

Όπως ήδη δημοσιεύθηκε, το θέμα θα πάει για έγκριση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Εξάλλου, ο Γιώργος Θεοδούλου διερωτήθηκε σε τι αποσκοπεί η μη χρήση των όρων κατοχή, κατοχικό καθεστώς και τουρκανταρσία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του και την απορία του για το τι θα «κερδίσει» η πλευρά μας. «Θα μας αποκαλούν Κυπριακή Δημοκρατία;», διερωτήθηκε.

«Δηλαδή», τόνισε χαρακτηριστικά, «θα πούμε του Σενέρ Λεβέντ να σταματήσει να μιλά εναντίον της κατοχής».

Το ThemaOnline εκφράζει πρόθεση να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους επί του θέματος, τόσο στην Ένωση Συντακτών Κύπρου όσο και στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας μίλησαν στο Sigmalive, δημοσιογράφοι και νομικοί για να σχολιάσουν τη δημιουργία κοινού γλωσσαρίου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων.

Ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, είπε: «Εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την αλήθεια. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η κατοχή, είναι κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα είναι κατοχικά στρατεύματα. Το 1964 έγινε Tουρκοανταρσία. Αυτά όλα δεν μπορείς να τα πεις με άλλες λέξεις και άλλες φράσεις. Χρησιμοποιείς τις κατάλληλές λέξεις για να αποδίδεις το νόημα και τη σημασία που θέλεις. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς άλλες λέξεις. Οι άλλες λέξεις υποκρύβουν σκοπιμότητα και εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε μακριά από σκοπιμότητες. Τα οποιαδήποτε γλωσσάρια ειδικά σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή για 44 χρόνια παραποιούν και πλαστοποιούν τις αλήθειες. Το καλό κλίμα, με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους δεν μπορεί να φτιαχτεί στη βάση παραποίησης της πραγματικότητας. Η καλή σχέση εμπεδώνεται πάντα έχοντας υπόβαθρο την αλήθεια και μόνο την αλήθεια».

Ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης τοποθετήθηκε ως εξής: «Το κάθε επάγγελμα πρέπει να ρυθμίζεται από κανονισμούς δεοντολογίας όπως για παράδειγμα ρυθμίζεται και το δικηγορικό επάγγελμα. Όμως, οι κανονισμοί αυτοί, δεν μπορεί να μην συμβαδίζουν με την εποχή που ζούμε και επίσης δεν μπορούν να καταλήγουν σε παραβίαση του Συνταγματικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, που στην περίπτωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση του Λάζαρου Μαύρου, τυγχάνει πολύ πιο φιλελεύθερης αντιμετώπισης. Είναι κάτω από αυτό το πρίσμα που πρέπει κάποιος να κρίνει και αυτήν την απόφαση».

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Άριστος Μιχαηλίδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Ένας επαγγελματικός κλάδος που ως βασική Aρχή έχει την υπεράσπισή της ελευθέριας έκφρασης και άποψης είναι τουλάχιστον γελοίο να ορίζει πλαίσια και οδηγίες που παραβιάζουν την ίδια την συνείδηση του ανθρώπου. Οι όποιες επιτροπές θα κάνουν κάτι τέτοιο, αυτό που επιδιώκουν δεν είναι η κατοχύρωση της ελευθερίας ως οφείλουν, αλλά, η δημιουργία μιας επίπλαστης συνείδησης. Της «νεοκυπριακής» συνείδησης. Οι δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να συμπράττουν με ξένους οργανισμούς για να αυτολογοκρίνονται σε κανένα ζήτημα και προπάντων στο Εθνικό. Γνωρίζω, ότι ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, είπε σε ανθρώπους δικούς μου και μου το μετέφεραν, ότι τον ενοχλεί πολύ όταν τον γραφούμε κατοχικό ηγέτη. Γνωρίζω επίσης ότι από καιρό, πολιτικά πρόσωπα, ελληνοκύπριοι, είπαν σε δημοσιογράφους να σταματήσουν να γράφουν ψευδοκράτος ψευδοπρόεδρος, ψευδοϋπουργός, γιατί δεν βοηθά το «κλίμα». Πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. Είναι ένα ευρύτερο σχέδιο αποπροσανατολισμού και σημαδεμένης τράπουλας σε βάρος των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού. Συνειδητά ή ασυνείδητα θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, η οποία έχει βασικό συστατικό το να κρύβει την κατοχή κάτω από το χαλί. Αν είναι έτσι τα πράγματα, είναι κρίμα να παίζουν αυτό το ρόλο, η Ένωση Συντακτών και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ύποπτες πολιτικές».

Παράλληλα, ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης είπε: «Με ξάφνιασε όχι ευχάριστα αυτή η προοπτική. Διαπιστώνω μια προσπάθεια να μπουν απαγορευτικά πλαίσια στην ελευθερία της άποψης και της γνώμης. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία δεν θα κρίνει την ελεύθερη γνώμη της δημοσιογραφίας. Αντίθετα θα είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τα θέματα που θα προβάλλονται με δεδομένο ότι ο δημοσιογράφος και γενικά τα Μ.Μ.Ε θα έχουν προκαθορισμένη ύλη για να διατυπώνουν».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top