Με την αντεξέταση του Υπαστυνόμου, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε την Πέμπτη (14/06) ενωπιον Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης ΧΥΤΑ Πάφου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, και ήταν αυτός που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία, και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν, και εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια που εκδόθηκαν.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία (14/06), ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της αντεξέτασης του στο θέμα της ασυλίας που δόθηκε από την αστυνομία στους Ιωάννη Κοκότση, τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, και Αθανάσιο Κατρή, πρώην Διευθυντή της μητρικής εταιρείας ΗΛΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα.
Θέση του Γιώργου Παπαϊωάννου ήταν πως η ασυλία που δόθηκε σε Κοκότση και Κατρή από την αστυνομία δεν δικαιολογούνταν, κάνοντάς λόγο για «σφάλμα» της ανακριτικής ομάδας, η οποία αφού έλαβε τις θεληματικές καταθέσεις τους δεν τους ανέκρινε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «φερόμενες» θεληματικές καταθέσεις, αφού κατά τη γνώμη του αυτές ήταν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στους ίδιους (Κοκότση και Κατρή) και την αστυνομία.
Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus, οι Κοκότσης και Κατρής ενέπλεξαν τους εαυτούς τους στην υπόθεση με τις θεληματικές καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία τον Μάρτιο του 2016. Σημείωσε ότι αν και η αστυνομία είχε στα χέρια της μια πολύ δυνατή υπόθεση, εντούτοις άφησε και τους δύο ελεύθερους χωρίς να τους κατηγορήσει.
Σημείωσε ακόμα ότι η αστυνομία τους άφησε ελευθέρους, χωρίς να ελέγξει πρώτα τα τραπεζικά τους δεδομένα, για να προσθέσει πως αυτό είναι «αδιανόητο» εκ μέρους των ανακριτών.
Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των ερευνών της η ανακριτική ομάδα ρώτησε τον Κοκότση ή τον Κατρή αν διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν χρειάστηκε
«Καταχωρήσατε την υπόθεση στο δικαστήριο πριν ερευνήσετε τα τραπεζικά τους δεδομένα και αποφασίσατε ότι θα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, χωρίς να προβείτε στις δέουσες ενέργειες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως για τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, που βρίσκεται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς και για τον Γιώργο Κουλλαπή, η αστυνομία έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε σχέση με τους λογαριασμούς τους, τις καταθέσεις ή και τα εμβάσματα από το εξωτερικό.
Ερωτηθείς αν η αστυνομία καταγράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ερωτήσεις που θα γίνουν ή έγιναν σε κάποιον που ανακρίνεται, ο μάρτυρας απάντησε πως πάντα υπάρχει προετοιμασία από τους ανακριτές, όπως υπήρξε και σε αυτή την υπόθεση.
Ο δικηγόρος της Helector Cyprus ρώτησε αν υπήρχαν καταγεγραμμένες ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν στον Αθανάσιο Κατρή, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται.
«Ξέρατε ότι ο Κατρής θα ερχόταν να δώσει θεληματική κατάθεση, γι’ αυτό δεν προετοιμαστήκατε», υπέβαλε στο μάρτυρα ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος του ζήτησε ακολούθως, αν δεν ευσταθεί η υποβολή του, να του δείξει τις ερωτήσεις που είναι καταγεγραμμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Κληθείς να αναφέρει γιατί ο Ιωάννης Κοκότσης αφέθηκε ελεύθερος πριν την άφιξη του Αθανάσιου Κατρή από την Ελλάδα για να δώσει κατάθεση και αν τον προβλημάτισε ο κίνδυνος του επηρεασμού μαρτύρων σε αυτή την περίπτωση, ο μάρτυρας είπε πως η αστυνομία μιλά πάντα για ενδεχόμενο επηρεασμό μαρτύρων.
Σε σχέση με τα όσα έχει πει στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Κοκότσης περί φόβου για τη ζωή του και τον κίνδυνο ασφάλειας της οικογένειας του, ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον υπαστυνόμο αν έχει διασταυρώσει τα λέχθεντα του, με τον μάρτυρα να διερωτάται γιατί θα έπρεπε να το κάνει.
Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση, οι οποίοι κατά τον ίδιο δεν ευσταθούν.
Όπως ανέφερε στο δικαστήριο αν οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν γνήσιοι, τότε η σύζυγος του Ιωάννη Κοκότση, η οποία ήταν στενή συνεργάτιδα του Μπουλούτα, θα έπρεπε να εξαφανιστεί από την εταιρεία. «Αντ’ αυτού», είπε, «έφυγε τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό θα έπρεπε να διερευνηθεί από την αστυνομία αν ο Ιωάννη Κοκότσης λέει την αλήθεια».
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις