Την ικανοποίησή του για την επιτευχθείσα συμφωνία, με την οποία «η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της», εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουνίου.
Όπως δήλωσε, ο ίδιος και ο ομόλογός της πΓΔΜ έδωσαν μια σκληρή μάχη για την επίλυση ενός ζητήματος δεκαετιών, ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε στην κατεύθυνση της επίτευξης της συμφωνίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συμφωνία βιώσιμη, με εκατέρωθεν «σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου». «Δημιουργούμε ένα momentum για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, εφόσον η πΓΔΜ προβεί στα αναγκαία θεσμικά βήματα, όπως αυτά ορίζονται από τη συμφωνία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο ξεκινούν μόνο μετά την κύρωση της συμφωνίας.
Ερωτηθείς γιατί δεν καταθέτει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων πριν από την υπογραφή της από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει σε εγχώριους πολιτικούς ανταγωνισμούς κάτι το οποίο κέρδισε κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία και το οποίο διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον. «Με αυτόν τρόπο διασφαλίζεται η Ελλάδα ότι δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία αν η πΓΔΜ δεν πραγματοποιήσει τα οριζόμενα στις αναγκαίες αλλαγές, ενώ με πρωθύστερη ψήφισή της από τη Βουλή των Ελλήνων θα ήταν δεσμευμένη», εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ως προς τη συμφωνηθείσα ονομασία, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για αμετάφραστη ονομασία. «Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η αμετάφραστη ονομασία εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της θα οδηγούσε στην πράξη στη συντομογραφία «Makedonija», γεγονός το οποίο θα αναπαρήγαγε το σημερινό πρόβλημα της αναγνώρισης της πΓΔΜ ως «Macedonia» από 140 χώρες.
Αναφέροντας ότι ο διεθνής Τύπος περιέγραψε τη συμφωνία με τίτλους όπως «H Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της σε Βόρεια Μακεδονία», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα παίρνει από αυτήν τη συμφωνία, δεν εκχωρεί.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η συμφωνία εκχωρεί την εθνικότητα «Μακεδόνας», ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους όρους εθνικότητα, εθνότητα και υπηκοότητα. «Δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό», «αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει», δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ασκώντας δριμεία κριτική στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και «τζογαδόρικη» στάση απέναντι σε κρίσιμα εθνικά θέματα, προσάπτοντας στον κ. Μητσοτάκη διαρκείς αλλαγές στάσης στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, λόγω πιέσεων που δέχεται από δυνάμεις του κόμματός του. Θλιβερή χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην πΓΔΜ.
Σχετικά με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σέβεται τη στάση αρχής των ΑΝΕΛ και του αρχηγού τους Πάνου Καμμένου, και διευκρίνισε ότι δεν ζητεί την αλλαγή της θέσης τους, αλλά μια στάση ευθύνης, η οποία δεν θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία.
«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».
Παράλληλα, απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για τη σύναψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», ενώ διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνησή του έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.
Αναφορικά με τη συμφωνία εκτίμησε, ακόμα, ότι θα δημιουργηθούν στον χώρο της κεντροαριστεράς πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης και που επικρότησε τη χθεσινή Συμφωνία.
«Όσο περνάει ο χρόνος τόσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα καταλαβαίνει τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία και οι πραγματικά πατριώτες και ευαίσθητοι κι αυτοί που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, όχι οι εθνικιστές και οι ακραίοι, θα αρχίσουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν πόσο επωφελής είναι για τα εθνικά συμφέροντα», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας για τη Συμφωνία.
Ως προς την εντεινόμενη ρητορική της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο». Ωστόσο, ως κρισιμότερο ζήτημα χαρακτήρισε την «ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» τη σύλληψη και την παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερωτηθείς κατά πόσο είχε υποσχεθεί την άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία, όπως ισχυρίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».
«Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό που είπε στον Πρόεδρο της Τουρκίας είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει η δικαστική εξουσία θα έχουν ως γνώμονα το δίκαιο και το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Στο ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει θέσει προς τον ίδιο ζήτημα ανταλλαγής των 8 οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει», σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι η δημόσια ρητορική του κ. Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί κάτι τέτοιο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις