Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, μέλος του ΟΗΕ, και ότι θα απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα ενός κανονικού κράτους, χωρίς παρεμβατικά «δικαιώματα» τρίτων.
Αυτό τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά τέθηκε στο τραπέζι ο πυρήνας του προβλήματος. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει αφενός να δοθούν τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους αλλά και να κατοχυρωθεί για την ελληνοκυπριακή πλευρά το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας.
«Όμως, το ερώτημα παραμένει: Ποιο είναι το θεμελιακό ζήτημα του Κυπριακού; Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το εξής: το ζήτημα της ασφάλειας, το πρόβλημα της παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Η βόρεια Κύπρος είναι το πιο στρατιωτικοποιημένο κομμάτι της Ευρώπης. Μέχρι πέρυσι ήσαν εγκατεστημένοι εκεί 44.000 στρατιώτες για 92.000 Τουρκοκύπριους και 200.000 κατοίκους συνολικά. Η αναλογία είναι ένας στρατιώτης για κάθε δύο Τουρκοκύπριους ή ένας στρατιώτης για κάθε οικογένεια, αν κανείς λάβει υπόψη και τους εποίκους», είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στη θέση υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, μέλος του ΟΗΕ, που θα απολαμβάνει πλήρως όλα όσα δικαιούται ένα κανονικό κράτος, χωρίς παρεμβατικά «δικαιώματα» τρίτων.
Αναπτύσσοντας τις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το πρώτο στοιχείο που οφείλει να λάβει κανείς υπόψη του είναι η γεωπολιτική. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου, τριγώνου αστάθειας, όπως συνηθίζω να το αποκαλώ. Στην μία γωνία είναι η Ουκρανία, η οποία τελεί σε βαθιά κρίση, αριστερά κάτω η Λιβύη, όπου τότε διεξαγόταν ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος, και στην κάτω δεξιά γωνία του χάρτη είναι το Ιράκ και η Συρία, με τους γνωστούς πολέμους. Αυτές οι τρεις περιοχές διέρχονται πολύ σοβαρές κρίσεις, αν και διαφορετικού βαθμού και υφής. Εξαιτίας αυτών των κρίσεων, και όχι μόνο, διακυβεύεται η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε.
Ακολούθως, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δέκα αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:
Η πρώτη αφορά τη θέση ότι πρέπει να ασκείται μια ενεργητική και όχι παθητική εξωτερική πολιτική. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και έδωσε ως παράδειγμα τον τρόπο που η Αθήνα κινήθηκε στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, μέχρι οι δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η δεύτερη αρχή είναι η δημιουργία μιας θετικής και όχι αρνητικής ατζέντας. «Παράδειγμα, η Διάσκεψη της Ρόδου. Σε αυτή τη Διάσκεψη μετέχουν 8 κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 14 αραβικές χώρες, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου. Δεν συζητούμε για τους πολέμους που προανέφερα, ούτε για τις εντάσεις και, κυρίως, όχι για το Παλαιστινιακό», είπε χαρακτηριστικά.
Η τρίτη αρχή αφορά τη σχέση εξωτερικής πολιτικής και ιστορίας, ενώ η τέταρτη αρχή σχετίζεται με το να μαθαίνει η Ελλάδα από τη δική της πείρα. «Η πέμπτη αρχή είναι το να ασκούμε μια πολιτική προσανατολισμένη στο μέλλον, επομένως να μην κοιτάζουμε συνέχεια στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς και τριμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες εντάσσονται, όπως είπε, στην έκτη αρχή που είναι η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου. «Στα πλαίσια αυτής της αρχής, παραδειγματικά το αναφέρω, έχουμε διαμορφώσει έξι σχηματισμούς που αποτελούν μέρος της πολυπολιτισμικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκούμε. Η Ελλάδα και η Κύπρος, δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουμε ειδική και ξεχωριστή τριμερή συνεργασία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, με την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αρμενία. Αυτές οι συνεργασίες έχουν δύο διαστάσεις: πρόκειται για συνεργασίες από το επίπεδο του Πρόεδρου ή του Πρωθυπουργού, έως το επίπεδο των Διευθύνσεων Υπουργείων. Επιπλέον, είναι οριζόντιες συνεργασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα Υπουργεία. Μεγαλύτερη συνεργασία υπάρχει με την Αίγυπτο και ακολούθως με το Ισραήλ. Η πλέον καινούργια συνεργασία είναι με την Αρμενία», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η έβδομη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει μια χώρα ορισμένες δύσκολες αντιφάσεις, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία το πλέον δύσκολο σύστημα αντιφάσεων στην περιοχή. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία κουβαλά παραδοσιακές αλλά και νέες αντιφάσεις. «Οι νέες έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, ενώ οι παλιές σχετίζονται με το θέμα του έθνους τους. Έχουν 17-18 εκ. Κούρδους και περίπου 5 εκ. εξ αυτών ζουν στην Κωνσταντινούπολη –μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Έχουν αντιφάσεις στην κοινωνική και οικονομική τους διαστρωμάτωση. Διαθέτουν στην Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη κομμάτια της οικονομίας τους, τα οποία είναι πολύ δυναμικά και ενταγμένα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, μεγάλες και σύγχρονες οικονομικές δομές. Από την άλλη πλευρά, έχουν δομές, ειδικά στην Ανατολία, οι οποίες μάλλον αναδίδουν οσμή φεουδαρχίας, δομές μη δημοκρατικές», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία ως μια αναθεωρητική δύναμη που δεν θέλει να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες, αλλά να τις αναθεωρήσει. «Για παράδειγμα, με την εισβολή της στη Συρία παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης και παρέκαμψε το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή η νευρικότητα, μαζί με τον αναθεωρητισμό και με τον αυταρχισμό στο εσωτερικό της που εκπορεύεται από τον Ερντογάν –ο οποίος για μένα είναι μια σημαντική προσωπικότητα– προκαλεί μία σειρά προβλημάτων στη γειτονιά μας», συμπλήρωσε ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι η όγδοη αρχή της.
«Η ένατη αρχή είναι ότι η πολιτική της Ελλάδας χρειάζεται δομές ασφαλείας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου». Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, διαθέτει αποτρεπτική δύναμη, η οποία διασφαλίζει ότι «η Τουρκία θα το σκεφτεί πολλές φορές προτού επιχειρήσει κάτι το οποίο θα έχει μεγάλο κόστος για αυτήν».
Η δέκατη αρχή αφορά την αναβάθμιση του ρόλου ενός «μικρού κράτους» και η ενδέκατη τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών σχέσεων με όλες τις πλευρές.
Το τελευταίο, δωδέκατο σημείο είναι η θέση ότι μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, πρέπει να είναι μια χώρα προσανατολισμένη στην ειρήνη. «Δεν μπορεί να ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική ή να είναι προσανατολισμένη στον πόλεμο. Η Ελλάδα πρέπει να εμφανίζεται ως διαπραγματευτής, ως έντιμος μεσολαβητής –όπως είμαστε σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και ως προς τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια, στις οποίες δεν μετέχουμε– και ως μια χώρα που διαβουλεύεται», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις