Ξεκαθαρίζει η Επιτροπή Αγνοουμένων- ‘Δεν εντοπίστηκε κανένα λάθος μέχρι στιγμής’

Ξεκαθαρίζει η Επιτροπή Αγνοουμένων- ‘Δεν εντοπίστηκε κανένα λάθος μέχρι στιγμής’

Καμία λανθασμένη ταυτοποίηση δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κατά τον επανέλεγχο των 334 υποθέσεων αγνοουμένων που είχαν ταυτοποιηθεί από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) την περίοδο 2007-2012, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος.

Η ανάγκη για επανέλεγχο είχε προκύψει μετά από την παράδοση λανθασμένων οστών στην περίπτωση του αγνοούμενου Μιχάλη Κατσούρη, κάτι για το οποίο η οικογένειά του είχε ενημερωθεί στις αρχές του 2017. Για το θέμα ενημερώθηκε σχετικά την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νέστορος «το λάθος [στην περίπτωση Κατσούρη] εντοπιζόταν στο ότι δεν υπήρχε στατιστικός συσχετισμός και ως εκ τούτου αποφασίσαμε να κάνουμε επανέλεγχο αυτών των υποθέσεων».

Τα δείγματα είχαν αποσταλεί πέρυσι στο αμερικανικό ινστιτούτο BODE. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 246 υποθέσεων και συνεχίζεται για τις υπόλοιπες υποθέσεις, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Νέστορος, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα λάθος.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ΔΕΑ είχε μετακαλέσει τότε ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μαζί με επιστήμονες της Διερευνητικής Επιτροπής είχαν αποφασίσει ότι θα ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Πέραν του επανελέγχου του γενετικού υλικού, προβλεπόταν επίσης επανέλεγχος τους ερευνητικού πεδίου, αλλά και επανέλεγχος των ανθρωπολογικών εξετάσεων, συμπλήρωσε.

Σκοπός, είπε, είναι τα στοιχεία αυτά να συμπεριληφθούν στους φακέλους των αγνοουμένων, ώστε να μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χριστοδουλίδης στέλνει μήνυμα στον Γκουτέρες: «Να συγκαλέσει διευρυμένη διάσκεψη» - Τι ζητά για το Κυπριακό

Χριστοδουλίδης στέλνει μήνυμα στον Γκουτέρες: «Να συγκαλέσει διευρυμένη διάσκεψη» - Τι ζητά για το Κυπριακό

Μήνυμα προς τον ΓΓ των ΗΕ για την ανάγκη να συγκαλέσει μια διευρυμένη διάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που είχαν διακοπεί έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια επανενωμένη Κύπρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE