Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης 5/6 την ελπίδα ότι μετά τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, θα καταστεί εφικτή η αποστολή ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα διερευνήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αμερικανική Πρεσβεία, στη Λευκωσία για την 242η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας, εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ένα απαραίτητο ρόλο να αναλάβουν όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, σε σχέση με τις εξωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος».
Σημείωσε παράλληλα ότι η πιο σημαντική προτεραιότητά του «δεν μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο».
«Φιλοδοξούμε να πετύχουμε διαρκή ειρήνη και να επανενώσουμε την Κύπρο, μακριά από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις δια μέσου μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης, η οποία στην ουσία θα ενσαρκώνει την πιο διάσημη πρόταση της Διακήρυξης (της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ): «… όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ίσοι, έχουν και προικίζονται από το Δημιουργό τους με συγκεκριμένα απαραβίαστα Δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη Ζωή, το δικαίωμα στην Ελευθερία, και το δικαίωμα στην επιδίωξη της Ευτυχίας», τόνισε.
«Αυτά ακριβώς τα ιδεώδη και τις αξίες είναι που η κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας συμφωνίας για μια επανενωμένη Κύπρο, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών της», σημείωσε ο Πρόεδρος Ανστασιάδης.
Αναφορά έκανε στην Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, εκφράζοντας την λύπη του γιατί δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα λόγω της επιμονής της Τουρκίας να διατηρήσει την μακροχρόνια θέση της για διατήρηση του μονομερούς δικαιώματος παρέμβασής της στην Κύπρο, δια της συνέχισης του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και μια μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.
«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στον ΓΓ του ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα γενικά, παραμένω έντονα προσηλωμένος στην διαπραγμάτευση μιας λύσης εντός του πλαισίου έξι σημείων που έχει θέσει ο ΓΓ ως τη βάση των συνομιλιών, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταστεί εφικτό, μετά τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, για ένα ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ να διερευνήσει, μέσω διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και σχετικές πλευρές, αν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου».
Από την πλευρά μας, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «και παρά τις οποιεσδήποτε αβάσιμες φήμες, ο σκοπό μας και ο τελικός μας στόχος παραμένει ένας και μοναδικός: η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης, σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η οποία θα επανενώσει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο και πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από τις εξαρτήσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας και το οποίο θα ενσαρκώνει την από κοινού ευημερία και ειρηνική συμβίωση όλων των πολιτών του».
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την στάση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό και «την αταλάντευτη υποστήριξη σας στις προσπάθειες μας για επίτευξης μιας διαρκούς και ολοκληρωμένης λύσης». Ευχαρίστησε προσωπικά την Πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι για το ειλικρινές της ενδιαφέρον και την δεδηλωμένη της προσήλωση σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού.
Σε ειδική του αναφορά στον τομέα της ενέργειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε και εξέφρασε την «βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης για την παρουσία και την εμπλοκή Αμερικανικών εταιρειών, της Noble και τώρα του γίγαντα Exxon-Mobil, στην ΑΟΖ της Κύπρου για την διερεύνηση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
«Αυτή η εξέλιξη, δεν σηματοδοτεί μόνο μια νέα περίοδο στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά είναι επίσης μια απτή ένδειξη της εμπιστοσύνης στον αξιόπιστο, προβλέψιμο και σταθεροποιητικό ρόλο που έχουμε αναλάβει στην ευμετάβλητη γειτονιά μας και στις προσπάθειες μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, της γειτονιάς μας και της ΕΕ», τόνισε.
Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «τα πιο πάνω εξυπηρετούν επίσης το κοινό μας όραμα να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα ενεργειακό κέντρο που θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, μέσω μεταξύ άλλων, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδών»
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μια συνεργασία «στρατηγικού βάθους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο». Αναφορά έκανε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, των όπλων μαζικής καταστροφής και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Εξέφρασε την προθυμία της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για στενή συνεργασία με την νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διερευνηθούν νέα πεδία συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους.
Προς αυτό τον στόχο, διαβεβαίωσε, «εργαζόμαστε σκληρά για την οικοδόμηση πιο ουσιαστικών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων».
Ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διμερής διάλογος ΗΠΑ – Κύπρου αναφορικά με πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική συνεργασία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σημαντικό ρόλο της κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών.
Από την πλευρά της η Πρέσβειρα Ντόχερτι έκανε, στον χαιρετισμό της αναφορές στα μηνύματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Η πρόκληση για όλους μας, όπου και να ζούμε, είναι να καταπολεμούμε την προκατάληψη, να επουλώνουμε το διχασμό, να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον», είπε.
Για την Κύπρο, σημείωσε η ίδια, «αυτό σημαίνει ότι όλοι μας εργαζόμαστε μαζί για να δημιουργήσουμε αυτό το μέλλον».
Εξέφρασε την ελπίδα των ΗΠΑ και της ίδιας προσωπικά ότι «η Κύπρος θα επανενωθεί ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». «Ένα επανενωμένο νησί θα προσέφερε ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Κύπριους», πρόσθεσε.
Γνωρίζω ότι αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να διατηρήσουμε το κουράγιο και να συνεχίσουμε τη προσπάθεια».
Για την σχέση ΗΠΑ – Κύπρου ανέφερε ότι η χώρα της βλέπει την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο. Αναφέρθηκε στις επισκέψεις αξιωματούχων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, λέγοντας ότι λίγες χώρες στην Ευρώπη είχαν παρόμοιο επίπεδο ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα υπενθύμισε τις επενδύσεις που έχουν κάνει διαχρονικά οι ΗΠΑ σε σημαντικά έργα του νησιού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συμβολή της χώρας της τα τελευταία 50 χρόνια, ύψους σχεδόν ενός δισεκατ. δολαρίων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην επένδυση εκατομμυρίων που έγινε στα αρχικά στάδια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους καθώς και στο Αρχείο Δωρητών Μυελού των Οστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις