Συνολικά 25 πολεοδομικές άδειες για την ανέγερση ψηλών κτιρίων στην Κύπρο έχουν χορηγηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018 και εκκρεμούν άλλες 60 οι πλείστες εξ αυτών στη Λεμεσό, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Διευκρινιστικό πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων στις αστικές περιοχές των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων» την οποία φιλοξένησε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία.
Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών «αυτή η τάση για ανέγερση ψηλών κτιρίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πρέπει να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο και προς όφελος της οικονομίας και της άντλησης ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί « και ως εργαλείο ενός αστικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εικόνας των αστικών περιοχών και της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι «η ανέγερση ψηλών κτιρίων αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του πολεοδομικού σχεδιασμού όλων των πόλεων παγκόσμια στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και πόλεις πολύ μικρότερες του μεγέθους αυτών της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι η ανέγερσή τους βοηθά στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας των αστικών κέντρων και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναβίωση υποβαθμισμένων περιοχών ενώ παράλληλα προκύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα εφόσον τα κτίρια σχεδιάζονται με τον σωστό τρόπο.
«Το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός των ψηλών κτιρίων να γίνεται βάσει ενός ορθολογικού πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι άναρχα ή αποσπασματικά», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ανέφερε ότι στην Κύπρο με την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, η εξουσία με βάση τα σχέδια ανάπτυξης για έγκριση αναπτύξεων με περισσότερους από το επιτρεπόμενο ορόφους ανήκει στο Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του οποίου απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη.
Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «κατόπιν οδηγιών μου, το αρμόδιο τμήμα ετοίμασε και έθεσε ενώπιόν μου στις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους το πλαίσιο γενικών αρχών και προϋποθέσεων ανέγερσης ψηλών κτιρίων με σαφή τεκμηρίωση της πολεοδομικής μεθόδου που ακολουθείται για την αξιολόγηση των αιτήσεων».
Πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο αυτό, αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης με το Εμπορικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου που είναι ο επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος του κράτους».
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή σε πιλοτική βάση για περίοδο έξι μηνών μετά θα τύχει της δέουσας αξιολόγησης, θα αξιολογηθεί δηλαδή η αποτελεσματικότητά του και θα ετοιμαστούν σχετικά πορίσματα και διαπιστώσεις και θα πραγματοποιηθεί νέος κύκλος διαβούλευσης και με το ΕΤΕΚ και τους άλλους αρμόδιους».
Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «μετά προτίθεμαι να προχωρήσω με δημοσίευση εντολής με βάση των περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο με ακόμη πιο λεπτομερείς παραμέτρους εξέτασης των αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων μέχρι τη δημοσίευση και των αναθεωρημένων τοπικών σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων πόλεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020».
Συνοψίζοντας, ο κ. Πετρίδης, είπε ότι σε γενικές γραμμές αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα περιλαμβάνει το ποιες περιοχές μπορούν να φιλοξενήσουν τα ψηλά κτίρια ενώ σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης υπάρχουν καθορισμένες περιοχές αστικών κέντρων στις οποίες επιτρέπονται τέτοιες αναπτύξεις με βάση τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κάθε πόλης.
«Μπορεί το νέο να δημιουργεί ανησυχίες δεν πρέπει όμως να μας φοβίζει και υπάρχουν παραδείγματα για το πώς λειτουργούν σε άλλες χώρες, υπάρχει επιστημοσύνη, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και είναι βάσει αυτών που πρέπει να δρούμε», είπε, τέλος ο Υπουργός Εσωτερικών.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου, ήταν η πρώτη ομιλητής στη Συνέντευξη Τύπου και είπε ότι η ανέγερση ψηλών κτιρίων με αριθμό πέραν του επιτρεπόμενου στις δημοσιευμένες πολεοδομικές ζώνες καλύπτεται με πολιτική που υπήρχε ανέκαθεν μέσα στα σχέδια ανάπτυξης με συγκεκριμένες πρόνοιες.
Πρόσθεσε ότι αποτελούσε πάλι ανέκαθεν διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή Πολεοδομίας και απαιτείτο όπως οι πολεοδομικές αρχές εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Πολεοδομίας και δεν αφορά νέα πολιτική.
Σημείωσε ότι η καινοτομία που εισάγεται αφορά τη διαδικασία εξέτασης τέτοιων αιτήσεων σε λογικό χρόνο ώστε οι προθέσεις των αρμοδίων να γίνουν γνωστές στους ιδιοκτήτες και επενδυτές.
Το Διευκρινιστικό πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων στις αστικές περιοχές των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων παρουσίασαν στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης οι λειτουργοί του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Μαρκέλλα Χατζηδά και Κυριάκος Κούντουρος.
Το Διευκρινιστικό αυτό Πλαίσιο σημειώνει ότι κατά κανόνα, εκτός Αστικού Κέντρου, στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων σε οικιστικές ζώνες, η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως δεν θα είναι δυνατή».
Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές όπου ο Διευθυντής Πολεοδομίας, κρίνει ότι κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους του τεμαχίου, της θέσης του στον αστικό ιστό ή/ και άλλων παραμέτρων, δεν προκύπτει ουσιαστικός επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων ή του περιβάλλοντος.
Αναφορικά με τις βασικές αρχές της άσκησης διακριτικής ευχέρειας από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σημειώνεται ότι θα κινείται με βάση πρόνοιες των Τοπικών Σχεδίων, καθώς και της εντολής με αριθμό 1/2017 του Υπουργού Εσωτερικών, για ανέγερση κτιρίου με αριθμό ορόφων πέραν των δύο από τον ανώτατο επιτρεπόμενο, λαμβάνοντας υπόψη, ανάλογα και με την έκταση της υπέρβασης, τις παραμέτρους και προϋποθέσεις.
Επίσης, για να διασφαλισθεί η ένταξη του ψηλού κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο και η ουσιαστική συμβολή του στην εικόνα της πόλης και στην αναβάθμιση των συνθηκών στη φιλοξενούσα περιοχή, και να διασφαλίζεται ο μη δυσμενής επηρεασμός των ανέσεων των γειτονικών ιδιοκτησιών, περιοχών και χρήσεων, η υπό ανάπτυξη ιδιοκτησία/ τεμάχιο ανάπτυξης θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η κατάλληλη θέση στο Αστικό Κέντρο, ή και εγγύτητα με αυτό, ή θέση στον ευρύτερο αστικό ιστό που να διασφαλίζει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών μορφών σύνθεσης και ικανοποιητικό μέγεθος τεμαχίου ώστε να διασφαλίζεται η άνετη ένταξη ψηλού κτιρίου σε μεγάλης κλίμακας ανοικτούς χώρους, χωρίς επιπτώσεις στις πέριξ ιδιοκτησίες.
Αναφορικά δε με την ενίσχυση Αστικών Κέντρων επισημαίνεται στο Διευκρινιστικό Πλαίσιο ότι βασικός στόχος των Τοπικών Σχεδίων είναι η διατήρηση της πολεοδομικής σημασίας και έννοιας των Αστικών Κέντρων και της εικόνας των πόλεων, όπως απαιτείται από τις σύγχρονες αντιλήψεις πολεοδομικού σχεδιασμού
Προστίθεται ότι ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια για ανέγερση ψηλών κτιρίων ειδικά εντός των καθορισμένων Αστικών Κέντρων, όπου επιδιώκεται η αύξηση της πυκνότητας, η δημιουργία σύγχρονων τοπόσημων και σημείων ενδιαφέροντος, και ελκυστικών δημόσιων χώρων που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ζωής της πόλης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
Στον Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ανατίθεται και η ευθύνη να ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια με ιδιαίτερη αυστηρότητα στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων εκτός των Αστικών Κέντρων, λαμβάνοντας υπόψη και το κριτήριο της απόστασης από τα όρια του Αστικού Κέντρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις