ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση»

«Δεν είναι μια δυσκολία που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε», δήλωσε την Τετάρτη (23/5) ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη νομισματική κρίση στην Τουρκία λόγω της κατρακύλας της λίρας έναντι του δολαρίου, υποστήριξε ότι η διακύμανση στην ισοτιμία δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Τουρκία αλλά είναι ένα πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα που αποφασίστηκε το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας κατά 2% μέσα σε λίγα λεπτά, παρότι ο ίδιος ήταν όχι μόνο αντίθετος με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ζητούσε και μείωσή τους επειδή θέλει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. 

«Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται. Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 161 δις δολάρια, ο τουρισμός είναι πάνω από 40 εκατομμύρια. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνει σωστή διαπίστωση των λόγων που αυξάνεται η ισοτιμία συναλλάγματος. Δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Κανείς να μην δίνει κύρος στα κουτσομπολιά που στοχεύουν να ταράξουν το λαό μας. Μετά τις εκλογές θα κινηθούμε πολύ διαφορετικά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», είπε.

«Έχουμε και τη δυνατότητα να αποτρέψουμε βραχυπρόθεσμα τη διακύμανση της ισοτιμίας στο συνάλλαγμα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην μετατρέπει σε συνάλλαγμα το δικό του εθνικό νόμισμα.

«Ας συνεχίσουμε να κινούμαστε με το δικό μας εθνικό νόμισμα. Αυτό θα πει πατριωτισμός και αγάπη για την πατρίδα», ανέφερε.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε χθες το βράδυ αύξηση επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) ανεβάζοντας από 13,5% στο 16,5% το επιτόκιο της. 

Αμέσως μετά ενισχύθηκε η τουρκική λίρα κατά 2% και το  δολάριο υποχώρησε στις 4.54 λίρες. Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές είχε φτάσει μέχρι τις 4,92 τουρκικές λίρες το δολάριο, ρεκόρ όλων των εποχών. 

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την απόφαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ότι στηρίζει την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Πλήρη στήριξη σε όλα τα βήματα Κεντρικής Τράπεζας για την διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της ισοτιμίας. Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE