Νέες ενστάσεις επί των τεκμηρίων ήγειρε την Τετάρτη (23/5) η υπεράσπιση στην ποινική υπόθεση της Focus, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου βρίσκεται η υπόθεση, κάνοντας λόγο για «εμπόδια» που δεν επιτρέπουν την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.
Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης των τεκμηρίων της υπόθεσης από τον πρώτο μάρτυρα της Κατηγορούσας Αρχής, Λοχία του ΤΑΕ Μόρφου Νικόλα Φουλλίδη, ο οποίος έχει αποσπαστεί στην ειδική ανακριτική ομάδα που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Φουλλίδης ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή και τη διαχείριση των τεκμηρίων της υπόθεσης.
Από τα συνολικά 293 τεκμήρια έχει ήδη κατατεθεί ένας αριθμός πέραν των 250.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, πολλά από τα τεκμήρια κατατέθηκαν χωρίς να εγερθεί οποιαδήποτε ένσταση από την υπεράσπιση, ενώ για κάποια από αυτά υποβλήθηκαν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν και επιτράπηκε η κατάθεση τους. Η υπεράσπιση επιφύλαξε το δικαίωμα τους να υποβάλει ενστάσεις σε σχέση με αριθμό τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές.
Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου υπέβαλε νέες ενστάσεις σε σχέση με την αποδεκτικότητα τεκμηρίων που σχετίζονται με κατ΄ισχυρισμό παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας των κατηγορουμένων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ευσταθίου είναι δικηγόρος των Χριστοδούλου, Ζολώτα, Φόλε και Focus.
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε στο δικαστήριο ότι η ένσταση του αφορούσε όλα τα τεκμήρια συμπεριλαμβανομένων και των τεκμηρίων που κατατέθηκαν ήδη χωρίς να υποβληθεί ένσταση σε προηγούμενη δικάσιμο.
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, όλα τα τεκμήρια παραλήφθηκαν χωρίς να προηγηθεί η έκδοση διατάγματος του δικαστηρίου και παραβιάζεται κατά συνέπεια το απόρρητο της επικοινωνίας των κατηγορουμένων που προστατεύεται από το σύνταγμα.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα τεκμήρια παραλήφθηκαν πριν από την 31/12/2015 που τέθηκε σε ισχύ η σχετική νομοθεσία που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας. Για να υποστηρίξει τη θέση του αυτή, ο κ. Ευσταθίου επικαλέστηκε πανομοιότυπο κατάλογο τεκμηρίων ο οποίος κατατέθηκε στα πλαίσια της προηγούμενης ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Χριστοδούλου το 2014. Όπως υποστήριξε, η Κατηγορούσα Αρχή όφειλε να είχε καταστρέψει ή επιστρέψει τα έγγραφα που είχε παραλάβει κάτι που δεν έπραξε.
Όσον αφορά τα τεκμήρια που έχουν κατατεθεί, εισηγήθηκε ότι το δικαστήριο έχει εξουσία να τα διαγράψει εφόσον διαπιστώσει ότι έχουν παραληφθεί παράνομα και υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν ηγέρθηκε ένσταση κατά την κατάθεση τους οφείλεται στο γεγονός ότι αναγράφεται παραπλανητικά περιγραφή των εγγράφων επί του καταλόγου των τεκμηρίων.
Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης υποστήριξε ότι το αίτημα για διαγραφή των τεκμηρίων που έχουν ήδη κατατεθεί δεν δικαιολογείται, λέγοντας ότι ένσταση μπορεί να υποβληθεί στην κατάθεση τεκμηρίων που δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.
Το δικαστήριο απέρριψε με ενδιάμεση απόφαση του όλες τις ενστάσεις του κ. Ευσταθίου.
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για απόρριψη και διαγραφή των τεκμηρίων που έχουν ήδη κατατεθεί, το δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του πως τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτό το στάδιο. «Τα περισσότερα τεκμήρια κατατέθηκαν χωρίς ένσταση και αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως παραπλανήθηκε η πλευρά της υπεράσπισης από τη στιγμή που αντίγραφα όλων των τεκμηρίων ήταν στη κατοχή της υπεράσπισης προτού κατατεθούν στο δικαστήριο», αναφέρεται στην απόφαση.
Το δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι «εάν διαφανεί στο τέλος της δίκης ότι κάποιο ή κάποια τεκμήρια έχουν ληφθεί παράνομα ή κατά
παράβαση συνταγματικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ασφαλώς και θα αποκλειστούν».
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ενστάσεις που ήγειρε ο κ. Ευσταθιού διακρίνονται από γενικότητα και δεν συγκεκριμενοποιούνται τα τεκμήρια για τα οποία υποβάλλεται η ένσταση, προσθέτοντας ότι τυχόν ένσταση πρέπει να υποβληθεί στοχευμένα για κάθε τεκμήριο κατά τον χρόνο που θα επιχειρείται η κατάθεση του στο δικαστήριο.
Το δικαστήριο παραχώρησε χρόνο μέχρι τις 31 Μαΐου στις δύο πλευρές προκειμένου να συμφωνήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η δίκη εντός δίκης για τα τεκμήρια που δεν έχουν ακόμη κατατεθεί και έχουν υποβληθεί ενστάσεις και για ομαδοποίηση τεκμηρίων.
Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται συνολικά 30 κατηγορίες που αφορούν τα εξής επτά αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμό δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργό δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις