ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: 'Όχι ιδιωτικοποιήσεις αλλά στρατηγικοί επενδυτές'

Λιλλήκας: 'Όχι ιδιωτικοποιήσεις αλλά στρατηγικοί επενδυτές'

Το Κυπριακό εισήλθε σε άλλη φάση μετά το Κραν Μοντανά, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Μετά τις Διασκέψεις της Γενεύης και του Κραν Μοντανά, το Κυπριακό πέρασε σε άλλη φάση, με την Τουρκία του Ερντογάν να έχει μπει σε μια πορεία νέων επεκτατικών διαθέσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Μιλώντας στο 2ο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να δηλώνει πως δεν διαθέτει πλάνο Β’, και διατύπωσε τη θέση ότι ήρθε η ώρα, από κοινού με την Ελλάδα, την ελληνική Κυβέρνηση και την ελληνική πολιτική ηγεσία, να συζητηθούν σε βάθος η πορεία, οι προοπτικές καθώς και οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν και να ληφθούν αποφάσεις, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Κλείνοντας το κεφάλαιο του Κυπριακού, έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι η λύση που επιδιώκει η Συμμαχία Πολιτών δεν αφαιρεί ούτε περιορίζει τα δικά τους δικαιώματα και ότι το μέλλον τους διασφαλίζεται μόνο στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια δίκαιη και δημοκρατική λύση.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως «τα τελευταία τραγικά γεγονότα στον τομέα των κρατικών νοσηλευτηρίων και η έξαρση του εγκλήματος έχουν ενσπείρει αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες».

Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και για την οικονομία, αλλά και για το πολιτικό σύστημα το οποίο, όπως ανέφερε, χρήζει τομών, για να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία και να μπορέσει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του μοντέλου της μικτής οικονομίας, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα και οι αδυναμίες στη διοίκηση επιλύονται όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά με την εισαγωγή του θεσμού των στρατηγικών επενδυτών, την αποκομματικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, των κρατικών θεσμών και των ημικρατικών οργανισμών και την εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας, καθώς και με την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας και κοινοπραξιών μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στην ιδεολογική ταυτότητα της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία προσδιορίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ως η Κοινωνική Δημοκρατία, που εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Συμμετοχική Δημοκρατία.

«Μέσα από την έννοια της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, θέλουμε και στοχεύουμε στη δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου. Θέλουμε η κατανομή του εθνικού πλούτου, τόσο μέσα από κρατικά επιδόματα και υπηρεσίες όσο και μέσα από την ανάπτυξη υποδομών, να οδηγεί στο γεφύρωμα των κοινωνικών ανισοτήτων και στην εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι αναχρονιστικό και άδικο. Λειτουργεί με τρόπο που διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι αδιανόητο κάποιοι να παίρνουν συντάξεις των 350 ευρώ και κάποιοι άλλοι συντάξεις μερικών χιλιάδων ευρώ. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση», είπε.

Στόχος μας, συνέχισε, «είναι το κράτος να διασφαλίσει όπως όλοι οι πολίτες του έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους ευχέρειας».

Σε ό,τι αφορά τη Συμμετοχική Δημοκρατία εξήγησε ότι φιλοσοφία της είναι η ανάθεση ενεργού και ουσιαστικού ρόλου στους πολίτες, έτσι ώστε η άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας να μην περιορίζεται και να μην εξαντλείται μόνο μια φορά κάθε πέντε χρόνια την ώρα της κάλπης.

«Οι πολίτες πρέπει να έχουν πραγματική εξουσία ελέγχου επί όλων των εκλεγμένων αξιωματούχων του Κράτους και τη δυνατότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες, να τους ανακαλούν πριν τη λήξη τη θητεία τους, αν αυτοί τους έχουν εξαπατήσει ή τους έχουν απογοητεύσει», είπε.

«Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ο θεσμός των δεσμευτικών και των συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων προσφέρει στους πολίτες αυτή τη δυνατότητα. «Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή του θεσμού και γενικότερα την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή διαμόρφωσης πολιτικών», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top