Μιλώντας στον Super Sport fm 104.0, ο νομικός και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομόνοιας, Χριστόφορος Χριστοφή, αναφέρθηκε στο «καυτό» ερώτημα, για το αν δηλαδή χρειάζεται απλή πλειοψηφία ή πλειοψηφία 75%, για να υπάρχει μετατροπή στο καταστατικό του σωματείου στο κομμάτι εκχώρηση τμήματος σε εταιρεία ή τρίτο πρόσωπο.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Θα εξηγήσω με απλά πράγματα τι συμβαίνει. Το καταστατικό είναι ένα κείμενο που περιέχει κανόνες που διέπουν τη λειτουργία ενός σωματείου και λέει πως διοικείται ένα σωματείο.
Οι πρόνοιες του υπόκεινται στους νόμους του κράτους και ο περί σωματείων και ιδρυμάτων νόμος του 2017, καθορίζει το πλαίσιο των σωματείων.
Ένα σωματείο έχει δύο όργανα, τη γενική συνέλευση που αποτελείται από τα μέλη και το διοικητικό συμβούλιο. Το ανώτατο όργανο είναι η γενική συνέλευση και το πρώτο ερώτημα που τέθηκε, είναι αν χρειαζόταν να γίνει καταστατική συνέλευση για να μπορέσει η Ομόνοια να εκχωρήσει σε εταιρεία το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Τοποθετήθηκα από πολύ πριν τη συνέλευση, ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Για να κληθεί συνέλευση, σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία για να δώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα σε εταιρεία.
Η εξουσία θα δοθεί με τροποποίηση του καταστατικού, με προσθήκη ενός άρθρου που θα λέει ότι το Δ.Σ. θα μπορεί να εκχωρήσει ένα τμήμα σε τρίτο πρόσωπο.
Τώρα στο ερώτημα για την πλειοψηφία. Δεν προνοεί οτιδήποτε το καταστατικό της Ομόνοιας για το συγκεκριμένο θέμα.
Το άρθρο 54 λέει ότι οι συνελεύσεις απόφασίζουν με απλή πλειοψηφία των μελών, ενώ ένα άλλο άρθρο, λέει ότι για να αλλάξουν σημαντικά πράγματα όπως διάλυση ή τροποποίηση του καταστατικού, χρειάζεται πλειοψηφία 75%.
Ο νόμος λέει ότι για τη λήψη απόφασης διάλυσης ή τροποποίησης του καταστατικού, πρέπει να πάει με πλειοψηφία 75%.
Δεν μπορεί να γίνει επίκληση του άρθρου 54, γιατί ο νόμος επιβάλλει να υπάρχει ειδική ρύθμιση. Άρα κατά τη γνώμη μου, για να τροποποιηθεί το καταστατικό χρειάζεται πλειοψηφία 75%.
Στην Ομόνοια δεν υπάρχουν αποφάσεις προηγούμενες και άρα δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.
Αν πάμε στις 29 του μήνα με απλή πλειοψηφία, τότε κάποιο μέλος αν διαφωνεί, θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο με βάση το νόμο του κράτους και μπορεί να βγει διάταγμα για παγιοποίηση δραστηριοτήτων, μέχρι να αποφασίσει οριστικά το δικαστήριο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις