Τίθενται σοβαρά ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και υγείας καθώς και παραχώρησης ποσοτήτων νερού για σκοπούς του θεματικού πάρκου κροκοδείλων εν μέσω ανομβρίας και περιορισμών, διαπιστώθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η οποία σήμερα συζήτησε τις ενδεχόμενες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την πιθανή δημιουργία του πάρκου στην κοινότητα Αχνας.
Οι κροκόδειλοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου και να μεταδώσουν την ασθένεια στα κουνούπια τα οποία με τη σειρά τους να την μεταδώσουν στον άνθρωπο, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής η Μαρία Κολιού, Υπεύθυνη της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας. Η Δρ. Κολιού σημείωσε ακόμη ότι άτομα άνω των 50 ετών, με χρόνια προβλήματα υγείας, έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν και να αναπτύξουν εγκεφαλίτιτιδα.
Η Δρ. Κολιού μαζί με άλλους εκπροσώπους κυβερνητικών τμημάτων , το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχνας, εκπρόσωπο της εταιρείας TSA Crocopark Ltd, αγροτικές οργανώσεις, διάφορες Περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπροσώπους των κατοίκων και άλλους παρέστη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για συζήτηση του θέματος που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες μέρες.
Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόθεση δημιουργίας του πάρκου, προτάσσοντας τις ανησυχίες τους που επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα υγείας και ασφάλειας καθώς και στο γεγονός ότι το πάρκο θα αντλεί 80 τόνους νερού ημερησίως για τις ανάγκες των κροκοδείλων. Αναφέρθηκε ακόμη ότι καμία τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη δεν έχει η Κύπρος για να χειριστεί ζητήματα που συνδέονται με την λειτουργία του πάρκου.
Η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι η Κύπρος σε σχέση με τις γύρω χώρες της περιοχής (Ισραήλ, Ελλάδα κλπ) είχε μόνο ένα τέτοιο περιστατικό και έτσι θεωρείται και ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες. Ανέφερε επίσης ότι αν σημειωθούν περιστατικά, αυτά θα είναι κυρίως τον Αύγουστο.
Επιπρόσθετα, ο Δρ. Καραγιάννης Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σημείωσε στην Επιτροπή ότι μπορεί να γίνουν έλεγχοι για τον ιό πριν την άφιξη των κροκοδείλων στην Κύπρο και να είναι αρνητικοί και στη συνέχεια κάποιο ζώο να μολυνθεί. Αν φέρουμε ένα μολυσμένο ζώο, είπε χαρακτηριστικά, τότε ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας. Μίλησε επίσης για τους κινδύνους λόγω και της γειτνίασης του πάρκου με το φράκτη της Άχνας.
Στην συζήτηση στην Επιτροπή τονίστηκε ακόμη από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ότι υπάρχει διάταγμα σε ισχύ, με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017 στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτρέπεται, η εισαγωγή κροκοδείλων, κάτι το οποίο όμως από πλευράς Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αντικρούστηκε με τον Διευθυντή Χριστόδουλο Πίπη να αναφέρει ότι απαγορεύεται η εισαγωγή για σκοπούς εμπορίας ή για εκτροφή και ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει πρόθεση για δημιουργία θεματικού πάρκου και μόνο.
Όλες οι αγροτικές οργανώσεις ( ΠΕΚ, ΕΚΑ, Νεα Αγροτική, Παναγροτικός και Ευρωαγροτικός) τάχθηκαν κατά της δημιουργίας του πάρκου τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να τίθενται περιορισμοί στους αγρότες για το νερό για σκοπούς άρδευσης και την ίδια ώρα το πάρκο για να λειτουργήσει να θέλει 80 τόνους νερό ημερησίως. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι κάθε ποτήρι νερό λιγότερο στους αγρότες, ουσιαστικά είναι αποστέρηση εισοδήματος. Μίλησαν ακόμη για την αλλαγή του οικοσυστήματος της Κύπρου.
Στην αρχή της συζήτησης, που κράτησε πέραν των τριών ωρών, ο ιδιοκτήτης του Τsa Croco Park Ltd ανέφερε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία του πάρκου και ότι όλο αυτό το διάστημα λέγονται διάφορα πράγματα κατά της εταιρείας με αποτέλεσμα να σπιλώνεται, όπως υποστήριξε, το όνομά της. Φάνηκε να μην συμμερίζεται τις ανησυχίες για τους κινδύνους μόλυνσης με τον ιό και ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία του πάρκου θα τονώσει την ακριτική κοινότητα και θα αναπτύξει τουριστικά την περιοχή.
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νίκος Βάσιλας διερωτήθηκε γιατί κάποιοι δεν θέλουν να γίνει συζήτηση για το θέμα και να μην ακουστούν οι απόψεις του Συμβουλίου λέγοντας χαρακτηριστικά στους Βουλευτές «εμείς σας απαγορεύσαμε να συζητήσετε για τον ELA;». Ανέφερε ότι το Συμβούλιο αποδέκτηκε την πρόταση για δημιουργία θεματικού πάρκου με στόχο τον τουρισμό και αύξηση των εισοδημάτων της κοινότητας. «Δεν με ενδιαφέρει αν οι κροκόδειλοι θα βασανίζονται, ή αν θα έχει ή όχι νερό ή αν η πολεοδομία δεν θα το εγκρίνει γιατί δεν έχει δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βάσιλας είπε ότι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες πουν ξεκάθαρα ότι τίθεται θέμα υγείας για τους κατοίκους, τότε σε αυτή τη περίπτωση, το Κοινοτικό Συμβούλιο θα αλλάξει την άποψή του.
Ο Έπαρχος Αμμοχώστου ενώπιον της Επιτροπής δήλωσε πως έγινε η παγκοινοτική σύσκεψη με σκοπό να περιγραφεί στους κατοίκους το πλαίσιο λειτουργίας του θεματικού πάρκου και να εκφραστούν απόψεις. Εκπρόσωποι τόσο του Τμήματος Πολεοδομίας όσο και το Τμήματος Υδάτων ανέφεραν στην Επιτροπή ότι καμία αίτηση δεν έχει κατατεθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για δημιουργία θεματικού πάρκου και ως εκ τούτου δεν έχουν εξεταστεί ούτε θέματα παραχώρησης νερού, ούτε οριοθετήσεις, ούτε οτιδήποτε άλλο.
Από πλευράς κατοίκων τόσο η Μαρία Σουρουλλά όσο και η Τίνα Μιτσίδου, εντός και εκτός της Βουλής, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την πρόθεση δημιουργίας πάρκου σημειώνοντας πως τίθενται θέματα ασφάλειας και υγείας και πως υπάρχει διάταγμα σε ισχύ για απαγόρευση εισαγωγής κροκοδείλων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και από τις δύο ότι σε τέτοιο πάρκο στο Ισραήλ δραπέτευσαν στο παρελθόν 70 κροκόδειλοι και ότι παράλληλα θα γίνεται αλόγιστη χρήση νερού σε μια περίοδο ανομβρίας, προβλημάτων λειψυδρίας και απόφασης για μειωμένες ποσότητες στους αγρότες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι δεν μπορούν να ξυπνούν και να κοιμούνται οι κάτοικοι και τα παιδιά τους με το φόβο να μην τους τσιμπήσει κουνούπι που ενδεχομένως να μεταφέρει τον ιό του Νείλου λόγω μόλυνσης από τους κροκόδειλους.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου σε δήλωση μετά την Επιτροπή ανέφερε ότι πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψη τους μελέτη για δημιουργία του λεγόμενου Eco Zoo και όχι τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων όπου τα ζώα θα εγκλωβίζονται.
Αντιδράσεις Βουλευτών
Εντός της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Αδάμος Αδάμου ζήτησε να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα δεν έλαβε ως τώρα αίτηση από την εταιρεία για δημιουργία του πάρκου. Ωστόσο λόγω του ότι κάποια τμήματα είχαν τοποθετηθεί στην παγκοινοτική σύσκεψη στην Αχνα, ζητήθηκαν τα πρακτικά για να μελετηθούν. Ξεκαθάρισε επίσης ότι άλλοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσει τελικά το πάρκο και όχι η Βουλή.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει εμπειρία από το παρελθόν όπου αιτήσεις απορρίφθηκαν αλλά οι εταιρείες προσπαθούν να πετύχουν με άλλους τρόπους. Πρόσθεσε ακόμη ότι το πως τοποθετήθηκε η ίδια η κοινότητα είναι το πλέον σημαντικό.
Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ δήλωσε πως η όποια ανάπτυξη πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Είπε ότι αν τελικά η πρόταση πάρει σάρκα και οστά πρέπει να προϋποθέτει μελέτες για να μπορεί και η Βουλή να έχει άποψη.
Ο Αναπληρωτης Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι από τη στιγμή που το ζήτημα που προέκυψε απασχολεί έντονα τους κατοίκους, δεν είναι δυνατό η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να μην το συζητά κα να μην ζητά να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της πρόθεσης του ιδιοκτήτη και τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Εξάλλου σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, υπέδειξε πως το θέμα του ιού του Νείλου είναι σοβαρό ζήτημα γιατί διαφάνηκε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και επίσης σοβαρό ζήτημα είναι και οι ποσότητες νερού που θα παραχωρούνται με δεδομένο ότι γίνονται ήδη περικοπές στο νερό για σκοπούς άρδευσης.
Η Αννίτα Δημητρίου διερωτήθηκε εντός της Βουλής γιατί γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή όταν καν δεν έχει κατατεθεί αίτηση από τον ιδιοκτήτη και καταπόσο είναι σοφό να γίνεται διαβούλευση για την πρόθεση να δημιουργηθεί πάρκο.
Από πλευράς ΑΚΕΛ ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι το κόμμα του συμμερίζεται τις απόψεις των αρμοδίων όπως κατατέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή και ότι για θέματα ασφάλειας και υγείας καμία έκπτωση δεν μπορεί να γίνει. Ανέφερε ακόμη ότι προβληματίζει έντονα και το γεγονός ότι το πάρκο για να λειτουργήσει χρειάζεται 80 τόνους νερό την ημέρα τη στιγμή που έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και στους αγρότες παρέχονται μειωμένες ποσότητες.
Ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ σημείωσε πως οι ανησυχίες όλων είναι ξεκάθαρες ειδικά σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε για τον ιό του Νείλου και ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να μεταδοθεί και στον άνθρωπο και διερωτήθηκε αφού εμείς ως Κύπρος δεν έχουμε αυτές τις νόσους γιατί να τις μεταφέρουμε. Αν αυτό γίνει είπε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Από πλευράς Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η Επιτροπή υιοθετεί τις ανησυχίες των κατοίκων και πως διαφάνηκε ότι η ανάπτυξη αυτή θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα.
Στην Επιτροπή παρευρέθηκαν και Βουλευτές μη μέλη της. Η Σκεύη Κουκουμά του ΑΚΕΛ είπε πως ο δημόσιος διάλογος είναι αναγκαίος για ένα τέτοιο θέμα που εγείρει ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων.
Ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ ζήτησε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το καταπόσο η οποιαδήποτε απειλή από τη δημιουργία πάρκου μπορεί να αντιμετωπιστεί και πρωτίστως οι υπηρεσίες να προνοήσουν να μην βρεθεί κανένας προ κινδύνου.
Από ΚΥΠΕ
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις