Αύξηση κατά 34,6% παρουσίασαν τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια ως αρνητικό συνεπακόλουθο της οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου να εκφράζει ανησυχία.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΣΕΚ για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, η κ. Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για μείωση των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών. Ο ΓΓ της συντεχνίας Ανδρέας Μάτσας, παρέθεσε στοιχεία που αποτυπώνουν την εικόνα υποβάθμισης των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην εργασία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζοντας σειρά εισηγήσεων και διορθωτικών μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, και στο πλαίσιο αυτής η Υπουργός και ο ΓΓ της ΣΕΚ, μεταξύ άλλων, άναψαν μία λαμπάδα εις μνήμην των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Δυστυχώς, είπε η Υπουργός σε ομιλία της στην εκδήλωση, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, η οποία προβληματίζει και ανησυχεί όλους.
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, χθες, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας όπου οι Κοινωνικοί Εταίροι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και κατέθεσαν εισηγήσεις για την από κοινού λήψη μέτρων. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και θα γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες ενέργειες για μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
«Η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά και δεξιοτήτων και κατάρτισης, και η ύπαρξη ανασφαλών ή και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας είναι μερικοί από τους λόγους που συμβάλλουν στην εκδήλωση εργατικών ατυχημάτων και στην ανάπτυξη επαγγελματικών ασθενειών» σημείωσε.
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους, της Πολιτείας, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων η λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, που να είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα και οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή του.
«Αναμφισβήτητα, ο πρώτος στόχος για την Πολιτεία σήμερα είναι η διασφάλιση του κοινωνικού δικαιώματος της εργασίας σε όλους τους πολίτες της χώρας που επιθυμούν να εργαστούν. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να διασφαλίσουμε και το δικαίωμα των εργαζομένων στην ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την υγεία, εργασία» σημείωσε η Υπουργός.
Απαιτείται, υπέδειξε, συλλογική προσπάθεια αλλά και η συμβολή του καθενός χωριστά για επίτευξη του στόχου της εξάλειψης των εργατικών ατυχημάτων.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι είναι σαφές ότι η οικονομική κρίση έχει δυστυχώς υποβαθμίσει τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας. «Δυστυχώς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης δόθηκε λιγότερη σημασία και επένδυση στα θέματα ασφάλειας και υγείας» είπε, «ενώ την ίδια στιγμή η υποβάθμιση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας βρίσκεται σε απόλυτη συνταύτιση με τη γενικότερη προσπάθεια για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», όπως είναι η αδήλωτη εργασία και η ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε σε ιδιαίτερα χρονικά σημεία στη χώρα μας στην αυθαίρετη και μη στοχευμένη εργοδότηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, επεσήμανε ο κ. Μάτσας.
Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει μια υποβάθμιση και υπολειτουργία του θεσμού των επιτροπών ασφάλειας και υγείας με αρνητικό αντίκτυπο στη γενικότερη εικόνα που αφορά τη ρύθμιση της ασφάλειας και υγείας στην αγορά εργασίας.
«Αυτό που έχω περιγράψει αποτυπώνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται για την περίοδο 2013 – 17, όπου υπήρξε η ένταση στην αύξηση των φαινομένων που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, με αύξηση των ατυχημάτων κατά 34,6% ενώ για το 2017 είναι σημαντικό να καταγραφούν οι τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση στα εργατικά ατυχήματα για να υπάρξει η κατάλληλη στόχευση σε ό,τι αφορά διορθωτικά μέτρα» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, στη μεταποιητική βιομηχανία, στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο και στην οικοδομική βιομηχανία. Υπήρξαν, συνέχισε, τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν τροχαία, ενώ όσον αφορά το 2016 το 60% των ατυχημάτων αφορούσαν νέους ανθρώπους.
Σημείωσε ότι 12,8% των ατυχημάτων ανάμεσα στους νέους αφορούν ηλικίες 18-42 ετών και 46,6% αφορά εργαζόμενους νέους ηλικιών 25-44 χρόνων, δεδομένα που, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ, παραπέμπουν στην ανάγκη για στοχευμένη αντίδραση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανό πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η ΣΕΚ έχει αποστείλει σχετικές εισηγήσεις προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας έτσι ώστε να προκύψει μια συγκεκριμένη παρέμβαση για εντατικοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης προς τους εργαζόμενους των επαγγελματικών κλάδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση στα εργατικά ατυχήματα και προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
Πρότεινε επίσης τη δημιουργία παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής που τυγχάνει διαχείρισης από το Υπουργείο Εργασίας και θα δίνει την ανάλογη πληροφόρηση και στήριξη σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε όσους το χρειάζονται, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επιθεωρήσεις με ενίσχυση του δυναμικού της Υπηρεσίας Επιθεωρητών.
Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη ψήφισης των κανονισμών που αφορούν το Ενιαίο Σώμα Επιθεωρητών και ζήτησε αύξηση των ποινών που καθορίζονται στη νομοθεσία για θέματα παραβίασης των κανόνων ασφάλειας και υγείας και να δοθεί η δυνατότητα εξώδικων αποτρεπτικών προστίμων για αυξητική τάση στα επαναλαμβανόμενα αδικήματα και αποκλεισμός των εργοδοτών που κατ’ επανάληψιν παραβιάζουν τη νομοθεσία από τη διεκδίκηση δημοσίων έργων.
Είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του καταλόγου επαγγελματικών ασθενειών.
Ο κ. Μάτσας μίλησε την ίδια ώρα για «καταθλιπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η εικόνα σε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπάρχουν πέραν των 2,480,000 νεκροί παγκοσμίως από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες για το 2017. Παράλληλα, περισσότερα από 374 εκ. ανθρώπων παγκοσμίως ήταν θύματα μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών, ενώ το κόστος που προκύπτει αγγίζει το 3,94% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στην ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, υπήρξαν 3,700 θάνατοι ως αποτέλεσμα εργατικών ατυχημάτων και περισσότερες από 200,000 θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες το 2017.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις