Την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στον απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος έχει στηρίξει την σε δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του μέσω πολιτικών, οικονομικών και υλικών μέσων, εξέφρασε ο Προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου 21/4 στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Ο Φώτης Φωτίου μετέφερε στους αντιπροσώπους τους θερμούς χαιρετισμούς και την ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου και την ευγνωμοσύνη τους για το έργο που επιτελούν στις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση του οράματος για την επανένωση της νήσου και την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Αμερική.
Ο Προεδρικός Επίτροπος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό , τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας και την αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν.
«Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που τοποθετούμε τις ακραίες και ενορχηστρωμένες δηλώσεις επισήμων της τουρκικής κυβέρνησης περί λεγόμενου σχεδίου Β’ και άλλων εναλλακτικών (λύσεων), όπως και τις προ διμήνου παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι έχει καταστεί πλέον σαφές σε όλους, ότι κύριος στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Παρόλα αυτά, συνέχισε, η Κύπρος επιδεικνύει όλη την καλή θέληση και βούληση για να επιτύχει μέσω των διαπραγματεύσεων την επιθυμητή λύση του Κυπριακού προβλήματος, με τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της. Και τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι η μόνη οδός για εξεύρεση μιας λύσης, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Φωτίου κάλεσε την Τουρκία, αντί να επιδίδεται σε απειλές και προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιδείξει καλή βούληση και να πάψει να εμμένει σε παράλογες και αναχρονιστικές θέσεις, όσον αφορά το κυπριακό.
«Δεν μπορεί η Τουρκία να επιμένει άλλο στη θέση της για διατήρηση στην επανενωμένη Κύπρο ενός συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας που να της παρέχει τα όποια δικαιώματα επέμβασης, ούτε και στη θέση της για παραμονή αριθμού τουρκικού στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων να επανεξεταστεί μετά από 15ετία… Αυτά δεν μπορούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε ένα κανονικό κράτος, όπως υπέδειξε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ».
Είπε ότι άτεγκτη τουρκική στάση επί των ζητημάτων αυτών οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, ενώ επιπρόσθετα υπήρξαν και άλλες απαράδεκτες θέσεις, όπως η αξίωση για μα θετική Τουρκοκυπριακή ψήφο σε κάθε απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης .
Αναφερόμενος στο δείπνο της περασμένης Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση με σκοπό την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους και να αξιολογηθεί η κατάσταση των πραγμάτων και οι δυνατότητες συνέχισης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να επιμένουν τις θέσεις τους.
«Ωστόσο, είπε, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει ένα ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα διενεργήσει διερευνητικές επαφές με όλα τα μέρη, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.
Ο Προεδρικός Επίτροπος για τους Απόδημους είπε ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί εύκολα τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα κατεχόμενα.
«Η προσπάθεια ισλαμοποίησης είναι περισσότερο εμφανής σε πλείστες μορφές. Κατ’ αρχήν είναι ο πλήρης έλεγχος της θρησκευτικής ζωής από γραφείο που λειτουργεί στην παράνομη τουρκική πρεσβεία. Το ίδιο και η εκπαίδευση, ενώ ο αριθμός των τζαμιών σε κάθε σχεδόν κύριο σημείο των κατεχομένων».
Μίλησε επίσης για την παροχή νερού από την Τουρκία, όπως και τη σχεδιαζόμενη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Το ποια είναι η δυνατότητα των εξαρτημένων να έχουν δικαίωμα απόφασης και διαμόρφωσης άλλων πολιτικών φαίνεται και από την ανάδειξη στην πολιτική σκηνή των κατεχομένων ατόμων που εκφράζουν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την πολιτική της Άγκυρας, συμπλήρωσε.
Ειδική μνεία στην ομιλία του έκανε και για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, το οποίο συνεχίζει να προσκρούει στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Σημείωσε ότι δεν παραγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτελεστεί από τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία και τη συμμετοχή εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήταν σαφώς καλύτερη αν η κατοχική δύναμη, επέτρεπε τις εκταφές σε όλες τις περιοχές και όχι να επιβάλλει περιορισμούς στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.
«Γιατί άραγε η Τουρκία να μην επιτρέπει την πρόσβαση ανεξαρτήτων ερευνητών στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας;» ρώτησε ο κ. Φωτίου. Η Τουρκία πράττει διπλό έγκλημα με την μετακίνηση οστών αγνοουμένων σε άλλους χώρους ώστε να καλύψει τις μαζικές εκτελέσεις Κυπρίων κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων είναι αναγκαία ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών. «Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους» είπε καταληκτικά ο κ. Φωτίου.
Μίλησε τέλος για τα θέματα των αποδήμων, εξαγγέλλοντας ότι φέτος προγραμματίζεται η υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο παιδιών αποδήμων ηλικίας 12 μέχρι 17 ετών για μια εβδομάδα.
«Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τα παιδιά των αποδήμων στις ΗΠΑ και θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες», ανέφερε, λέγοντας ότι επιπρόσθετα, κάθε δύο χρόνια θα γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη στην Κύπρο το Φεβρουάριο των παιδικών ομάδων «Ελευθέρια – Παγκύπριος».
Αναφορά έκανε και στην προώθηση της δημιουργίας Μητρώου για τους Κυπρίους που διαμένουν στο εξωτερικό, το οποίο θα αρχίσει πιλοτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις