ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: ‘Με επιστημονικά κριτήρια οι τεχνικές στατιστικής της Υπηρεσίας Εξετάσεων’

Υπ. Παιδείας: ‘Με επιστημονικά κριτήρια οι τεχνικές στατιστικής της Υπηρεσίας Εξετάσεων’

 

Η Υπηρεσία Εξετάσεων έχει υιοθετήσει θεμελιωμένες τεχνικές στατιστικής επεξεργασίας όπως αυτές προβλέπονται στη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τη διεθνή πρακτική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

«Ενόψει ανακριβών δημοσιευμάτων που αφορούν στη στατιστική επεξεργασία των Γραπτών Εξετάσεων 2017 για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων, ενημερώνει για τις θέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Στατιστική Επεξεργασία των εν λόγω εξετάσεων, όπως εκφράζονται δια των εκπροσώπων της Επιτροπής, ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιάσονα Λαμπριανού και Γιώργου Σπανούδη», αναφέρεται.

«Η Υπηρεσία Εξετάσεων έχει υιοθετήσει θεμελιωμένες τεχνικές στατιστικής επεξεργασίας, όπως αυτές προβλέπονται στη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τη διεθνή πρακτική», σημειώνεται.

Συνεπώς, προστίθεται, «είναι λάθος να διαβρώνεται ασκόπως και αδίκως η εμπιστοσύνη του κοινού για τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων, έναν θεσμό που υπηρετεί τον Κύπριο πολίτη για δεκαετίες με αξιοπρέπεια και εντιμότητα».

Επεξηγείται ότι δεν θα ήταν εφικτό να μη γίνει στατιστική επεξεργασία και να χρησιμοποιηθούν απλά οι αρχικές βαθμολογίες των υποψηφίων σε κάθε αντικείμενο «επειδή ο σχετικός Νόμος προβλέπει τη δημιουργία καταλόγου κατάταξης των επιτυχόντων και προνοεί ότι οι επιτυχόντες μπορούν να διατηρήσουν μέχρι και για 10 έτη τη μοριοδότηση που πέτυχαν». «Ως εκ τούτου, η στατιστική επεξεργασία καθίσταται αναπόφευκτη», σημειώνει.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά συγγράμματα που να προτείνουν την άθροιση αρχικών βαθμολογιών για εξετάσεις κατάταξης».

«Παρόμοιες στατιστικές επεξεργασίες χρησιμοποιούνται από όλες τις ευρέως γνωστές Υπηρεσίες Εξετάσεων του εξωτερικού», προστίθεται.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ίδια μέθοδος στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών που γίνεται στις εξετάσεις διορισίμων εφαρμόζεται και για τις Παγκύπριες Εξετάσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά και για άλλες εξετάσεις.

 ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

«Η στατιστική επεξεργασία των αρχικών βαθμολογιών δεν είναι απλά μια θεωρία σε ακαδημαϊκά εγχειρίδια, αλλά είναι συμβατή με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μεγάλες εξετάσεις παγκοσμίως», αναφέρεται.

 

Απορρίπτεται, μεταξύ άλλων, η θέση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πολύπλοκη και αδιαφανής καθώς και ότι υιοθετήθηκε μετά τις εξετάσεις.

 

«Η Υπηρεσία Εξετάσεων χρησιμοποιεί την πιο απλή μέθοδο στατιστικής επεξεργασίας που υπάρχει θεμελιωμένη στη βιβλιογραφία»,αναφέρεται.

 

Σημειώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η διαδικασία αυτή ήταν γνωστή, προβλεπόταν από τον σχετικό Νόμο/Κανονισμό και χρησιμοποιείται από την Υπηρεσία Εξετάσεων εδώ και δεκαετίες για τις Παγκύπριες Εξετάσεις μετά από συμβουλές ειδικών από το Educational Testing Service (USA)».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top