Η επιτυχής δράση, των τριών συμμάχων, ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα του καθεστώτος της Συρίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με χημικά, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την μελλοντική χρήση τέτοιων όπλων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, μετά την συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ χαιρέτισαν τη δράση των τριών συμμάχων και τα αποτελέσματά της.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων «δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται χωρίς συνέπειες» και πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται κανονική κατάσταση».
Ο Γενς Στόλτεμπεργκ επεσήμανε ότι «100 χρόνια μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπου χημικά χρησιμοποιήθηκαν στα πεδία των μαχών της Φλάνδρας, ο στόχος των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων «και όχι η διάβρωσή της».
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως στις Βρυξέλλες και εκεί η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ενημέρωσαν για τα στρατιωτικά και τα μη στρατιωτικά μέτρα που έλαβαν, αλλά παρουσίασαν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται όντως πίσω από τις επιθέσεις με χημικά και ειδικότερα αυτής στη Ντούμα.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία τόνισαν ότι η επέμβαση ήταν στοχευμένη μόνο εκεί όπου ήταν απαραίτητο για να μειωθεί η ικανότητα της Συρίας να παράγει χημικά όπλα και να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις. Όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τη στήριξή τους στις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα το ΝΑΤΟ καλεί το καθεστώς της Συρίας, και τη Ρωσία με το Ιραν που το υποστηρίζουν να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Ζήτησε δε διεθνή δράση και υποστήριξη του διεθνούς μηχανισμού για τα χημικά όπλα του οποίου την αποστολή επαλήθευσης μπλοκάρει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τέλος καλεί τη Ρωσία να πιέσει το καθεστώς της Συρίας να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου στη Γενεύη για την εξεύρεση μιας μόνιμης πολιτικής λύσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις