Αναστάτωση προκάλεσε στην NASA, μια νέα μελέτη η οποία ισχυρίζεται ότι ίσως στα στροβιλιζόμενα σύννεφα του πλανήτη Αφροδίτη υπάρχει εξωγήινη ζωή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Mirror ( Δευτέρα 2/4), γράφει ότι, αστρονόμοι αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει σκοτεινά μπαλώματα στα νέφη της Αφροδίτης που θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις μικροβιακής ζωής.
Η μελέτη που υποστηρίζεται από την NASA, αναφέρει: “Οι συγκριτικές μας αναλύσεις, υποστηρίζουν αναμεμιγμένες υποθέσεις ότι χερσαία βιολογία πιθανών να μπορεί να επιβιώσει μέσα στα σύννεφα της Αφροδίτης”.
Ακόμη, η εν λόγο μελέτη εξηγεί “«Για να δοκιμάσουμε τις ιδέες που παρουσιάζονται εδώ, προτείνουμε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης χημικής, βιοχημικής και μικροβιολογικής μελέτης που εστιάζει στην επιβίωση και τη φασματοσκοπία των χερσαίων μικροοργανισμών στις συνθήκες νεφών της Αφροδίτης».
Η ομάδα που συνέγραψε τη μελέτη πιστεύει ότι τα δείγματα πρέπει να συλλεχθούν και να επαναφερθούν στη Γη για περαιτέρω ανάλυση.
Αν και η ζωή μπορεί να στροβιλίζεται γύρω στα σύννεφα, η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ένα άλλο θέμα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Αφροδίτη, είναι ένας βραχώδης πλανήτης, περίπου στο ίδιο μέγεθος με τη Γη, αλλά λόγω της εγγύτητας του στον ήλιο η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι 442 βαθμού Κελσίου, ενώ η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη με θειικό οξύ.
Ο Sanjay Limaye από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διαστήματος του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison δήλωσε: «Η Αφροδίτη δείχνει μερικές επεισοδιακές σκουρόχρωμες κηλίδες, θειούχα πλούσιες, με αντιθέσεις μέχρι 30-40 τοις εκατό στο υπεριώδες και σίγαση σε μεγαλύτερα μήκη κύματος.”
"Αυτά τα μπαλώματα παραμένουν για μέρες, μεταβάλλουν το σχήμα τους και αντιτίθενται συνεχώς και φαίνεται να εξαρτώνται από το σχήμα και το μέγεθος".
Οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Αφροδίτη μπορεί να έχει φιλοξενήσει ζωή στην επιφάνεια της.
Μια ομάδα στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard διενήργησε τέσσερις διαφορετικές προσομοιώσεις υπολογιστών για το πως ήταν η Αφροδίτη στο πρώτο χρονικό διάστημα της ύπαρξης της.
Με κάποιες μικροαλλαγές σε μεταβλητές όπως, η ποσότητα ενέργειας που έλαβε από τον ήλιο και πόσο γρήγορα περιστρέφεται στον άξονά του ο πλανήτης, γράφει η Mirror, προέκυψαν μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες.
"Με την τρέχουσα περίοδο εναλλαγής των 243 ημερών, το κλίμα της Αφροδίτης θα μπορούσε να έχει παραμείνει κατοικήσιμη έως τουλάχιστον πριν από 715 εκατομμύρια χρόνια εάν φιλοξενούσε έναν ρηχό αρχέγονο ωκεανό", εξήγησε ο Michael Way, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας.
"Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο που παίζει η περιστροφή και η τοπογραφία στην κατανόηση του κλιματολογικού ιστορικού των εξωπλανητικών κόσμων που μοιάζουν με την Αφροδίτη που ανακαλύπτονται στην παρούσα εποχή", ανέφερε σε ερευνητικό έγγραφο που περιγράφει τη μελέτη.
Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις