ΔΙΕΘΝΗ

Για «ημέρα ντροπής» κάνει λόγο η Νίκι Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για «ημέρα ντροπής» κάνει λόγο η Νίκι Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι άσκησε κριτική την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, σημειώνοντας ότι η αποτυχία της τριανταήμερης κατάπαυσης του πυρός θα έπρεπε να αποτελεί «ημέρα ντροπής» για τα μέλη του Συμβουλίου.


Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ρωσία απάντησε ότι ήταν η μοναδική χώρα η οποία εργάστηκε για να γίνει η κατάπαυση του πυρός πραγματικότητα επί του εδάφους στη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επανακαταλάβει σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Γούτα στο πλαίσιο έντονων μαχών διάρκειας ενός μήνα.
 
«Αυτή θα έπρεπε να είναι μια ημέρα ντροπής για κάθε μέλος αυτού του Συμβουλίου», ανέφερε η κ. Χέιλι.

Σύμφωνα με την ίδια 1.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε περίοδο «υπό τη δική μας ευθύνη» στην Ανατολική Γούτα αφότου το Συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στις 24 Φεβρουαρίου μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η οποία είναι σύμμαχος του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι Σύροι συνέχισαν να μεταφέρονται με λεωφορεία έξω από την Ανατολική Γούτα την Τρίτη στο πλαίσιο μιας εκκένωσης που η Δύση θεωρεί ότι έγινε στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «πολιορκίας – λιμοκτονίας» των αμάχων για να αναγκαστούν οι ένοπλες ομάδες να παραδοθούν.

«Μετά από χρόνια υπομονής της πολιορκίας και της λιμοκτονίας, οι κάτοικοι παραδίδουν την Ανατολική Γούτα», είπε η Χέιλι.

Ο Ρώσος Πρέσβης Βαίλι Νεμπένζια είπε ότι οι αποχωρήσεις ήταν εθελοντικές και ότι οι δυνάμεις της Μόσχας παρέχουνν φαγητό, καταφύγιο και ιατρική βοήθεια σε όσους το χρειάζονται.

«Ίσως δεν αρέσει σε ορισμένους, αλλά στη πραγματικότητα είμαστε το μοναδικό μέλος που έλαβε ουσιαστικά μέτρα για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2301», ανέφερε ο κ. Νεμπένζια.

Η Γαλλία από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχία για την τύχη 55.000 αμάχων οι οποίοι κρατούνται σε εννιά στρατόπεδα υπό την διοίκηση της Συριακής κυβέρνησης κοντά στην Ανατολική Γούτα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νερό ή ηλεκτρισμό.

«Η κατάστασή τους δεν έχει βελτιωθεί. Η κόλασή τους απλώς μετακινήθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε ο Γάλλος Πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση στη Ανατολική Γούτα.  
           
Η Σουηδία και το Κουβέιτ, οι οποίες έγραψαν το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός, θεωρούν ότι το ψήφισμα παραμένει σε ισχύ και καλούν σε δράση έτσι ώστε η εκεχειρία να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top