Κυπριακό και ενεργειακά ανέλυσε ενώπιον φοιτητών ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Στο Κυπριακό και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο πώς αυτές ενδεχομένως επηρεάζουν τις συνομιλίες, αναφέρθηκε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του ενώπιον φοιτητών στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει πλήρης αποτίμηση της κατάστασης ή να προβεί κανείς σε εκτιμήσεις, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό τον καιρό, είναι η ρευστότητα, η αστάθεια και η έλλειψη προβλεψιμότητας. Τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς για αυτούς τους λόγους είναι ακόμη πιο απαραίτητο να προσπαθήσεις να κάνεις εκτίμηση. Η επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, είναι ζωτικής σημασίας στο πλέγμα αυτό.
"Θα πρέπει στο πλέγμα αυτό να μπορέσουμε να επιβιώσουμε γενικότερα αλλά και ειδικότερα να καταφέρουμε να βρούμε τη συγκεκριμένη πορεία που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε το εθνικό μας πρόβλημα", συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι όλες αυτές απέτυχαν διότι έχουμε μπροστά μας μια εξ’ αντικειμένου διεκδίκηση από μέρους της Τουρκίας έναντι της Κύπρου αλλά και έναντι του Αιγαίου.
Λέγοντας ότι στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να απελευθερώνει την Κύπρο, να μας απαλλάσσει από τον τουρκικό στρατό και από τα λεγόμενα δικαιώματα που η Τουρκία διεκδικεί πάνω στην Κύπρο, είπε ότι δουλέψαμε πάνω σε αυτόν τον στόχο πάρα πολλά χρόνια.
Ωστόσο, πρόσθεσε, "διαπιστώσαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά κάτι το πολύ απλό, ότι βρισκόμαστε ακριβώς στον ίδιο παρονομαστή όπως πριν από 50 χρόνια, γιατί η βασική διεκδίκηση της Τουρκίας παραμένει ως είχε (σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας)".
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η διεκδίκηση της Τουρκίας είναι να έχει έλεγχο πάνω στην Κύπρο για αυτό και για αυτό τον λόγο δεν υπήρξε λύση μέχρι στιγμής. "Δεν υπήρξε η παραμικρή μετακίνηση από την Τουρκία σε ό,τι αφορά την βασική της επιδίωξη να διατηρήσει τον έλεγχο που πιστεύει ότι δικαιούται να έχει πάνω στην Κύπρο", είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι «παρά το ότι για πρώτη φορά είχαμε φθάσει τόσο κοντά και είχαμε πάει τόσο μακριά στα άλλα θέματα, όταν φθάσαμε εκεί στο Κραν Μοντανά - εκεί που θεωρούσαμε ότι η προσπάθεια σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της μελλοντικής λύσης είχε φθάσει πολύ μακριά - δεν είχε προχωρήσει καθόλου αυτό το αντιστάθμισα που είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και η απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό».
Ανέφερε ακόμη ότι στο Κραν Μοντανά φάνηκε ξανά ότι η τ/κ κοινότητα δεν αποτελεί τίποτε άλλο από το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεών της.
Σε σχέση με τα ενεργειακά, είπε ότι η ΕΕ επιθυμεί τη διασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας τόσο σε ό,τι αφορά την προέλευση του φυσικού αερίου αλλά και όσον αφορά τη διαδρομή που θα κάνει για να φθάσει στην γηραιά ήπειρο.
Όπως είπε, η Τουρκία δεν μπορεί να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια παρά το ότι εμφανίζεται οικονομικά ως η προτιμότερη επιλογή για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η εάν η ΕΕ χρηματοδοτήσει τις υποδομές για αγωγό μέσω Ελλάδας τότε αυτός καθίσταται βιώσιμος και οι εταιρείες θα ενδιαφερθούν.
Την ίδια ώρα, συνέχισε, η Τουρκία, προκειμένου να αυξήσει την αξία και την επιρροή της στην περιοχή, επιθυμεί την κατασκευή αγωγού που να περνά από το έδαφός της, αποτρέποντας τον αγωγό μέσω Ελλάδας.
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι σήμερα κανείς δεν αποκλείει στο μέλλον, κάτω από συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού και οικονομικής συνεργασίας ότι υπάρχει τρόπος να συνεργαστούμε με την Τουρκία, εκείνο που αποκλείεται είναι ο οποιοσδήποτε - και κυρίως το Ισραήλ - να βάλει όλα του τα αυγά στο ίδιο καλάθι δηλαδή να είναι η Τουρκία η μόνη χώρα μέσω της οποίας θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
"Δεν γίνεται αυτό, οπότε η Τουρκία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και για αυτό αντιδρά τον τελευταίο καιρό τόσο σπασμωδικά γιατί ξέρει ότι και το καλύτερο σενάριο να επικρατήσει για αυτήν που θα ήταν δηλαδή να υπάρξει και κάτι μέσω Τουρκίας, δεν μπορεί να της δώσει την αποκλειστικότητα", τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης.
Ανέφερε ότι η Τουρκία ταυτόχρονα εφαρμόζει μια πάγια και σταθερή προσέγγιση, και όπως φάνηκε και από τη Σύνοδο στη Βάρνα, η πολιτική αυτή συνίσταται στο να κρατά ανοικτές όσο είναι δυνατόν περισσότερες επιλογές, ταυτόχρονα, και από πλευράς διαφοροποίησης επιλογών αλλά και από πλευράς διατήρησης των επιλογών ανοικτών μέσα στο χρόνο.
Σε σχέση με το κατά πόσον οι ενεργειακές εξελίξεις συμβάλλουν ή όχι στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το ερώτημα αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί, και πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει θεμελιωδώς τα δεδομένα, θα μπορούσε όμως κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις να αποτελέσει ένα κίνητρο για τη λύση.
"Τα ενεργειακά είναι ακόμη ένας τομέας στον οποίο εμφανίζεται η βασική πολιτική της Τουρκίας, που δεν είναι διαφορετική από ό,τι σε άλλους τομείς, απλώς εμφανίζεται τώρα και σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα", είπε.
Θεωρητικά, ανέφερε, θα μπορούσε με τη λύση να υπάρξει ρόλος για την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, αλλά αυτός ο ρόλος περνά αναγκαστικά μέσα από συνεργασία και η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή σε διάθεση ενίσχυσης συνεργασιών, αλλά σε διάθεση ενίσχυσης των δικών της εθνικών συμφερόντων και επιβολής των δικών της συμφερόντων.
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα της Τουρκίας σε σχέση με τους Τ/κ, είπε ότι αυτά χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα, και υπογράμμισε ότι τα ζητήματα που αφορούν τους εθνικούς πόρους της Κύπρου έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, από τον καιρό που Πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, ότι δηλαδή όλοι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος και τα οποιαδήποτε έσοδα θα πηγαίνουν στο ομοσπονδιακό επίπεδο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις