Ανακριβές και παραπλανητικό χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων δημοσίευμα στον τ/κ Τύπο σε σχέση με υποτιθέμενη, όπως αναφέρει, ανακάλυψη φοινικικού ναού πλησίον του κατεχόμενου χωριού Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι πέραν του γεγονότος ότι δεν γίνεται σε κανένα δημοσίευμα αναφορά ότι η εν λόγω ανασκαφή διεξήχθη κατά παραβίαση των διατάξεων του Δεύτερου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης (UNESCO) του 1954 σχετικά με την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύγκρουσης, "οι πληροφορίες που μεταφέρονται περιέχουν επίσης σωρεία λαθών και ανακριβειών, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν, προ της δημοσίευσης, ασκείτο η δέουσα επιμέλεια από τους δημοσιογράφους υπό τη μορφή κατάθεσης ερώτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ή άλλους φορείς που ασχολούνται επιστημονικά με την αρχαιολογία του νησιού".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν πρόκειται για ανακάλυψη κάποιου νέου μνημείου, καθώς η θέση ήταν γνωστή στον τοπικό πληθυσμό με το όνομα Πέτρα Στητή, τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα, και εντάσσεται εντός ενός ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου που εκτείνεται από την περιοχή του δάσους της Βάλιας μέχρι και την περιοχή Ακρωτηρίου. Εντός του τοπίου αυτού υπάρχουν κατάλοιπα αρχαίας πόλης και σωρεία μνημείων, τα οποία δεν έχουν ανασκαφεί.
Η πρώτη περιγραφή του μνημείου, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ανάγεται στα 1851 από τον Αθανάσιο Σακελλάριο, ο οποίος επισκέφθηκε την αρχαία πόλη στην περιοχή Ακρωτηρίου και μεταξύ άλλων παρατήρησε σε απόσταση 150 μέτρων νοτιοανατολικά της πόλης την ύπαρξη μικρού ορθογώνιου περιφράγματος με μεγάλο όρθιο ογκόλιθο στη βορειοδυτική του γωνία (https://goo.gl/RnxjMm), περιγραφή η οποία ταυτίζεται πλήρως με το μνημείο που σήμερα παρουσιάζεται ως νέα ανακάλυψη.
Την ίδια περιοχή επισκέφτηκε λίγο αργότερα ο Marie-Eugène-Melchior, υποκόμης του Vogüé μαζί με τον καλλιτέχνη Edmond Duthoit στα 1862, ο οποίος επίσης αναφέρει στο αρχείο του κατάλοιπα από αρχαία πόλη με τάφους και λαξευτές πέτρες (https://goo.gl/WD6F8g), ενώ στην ευρύτερη περιοχή, πιθανώς ανέσκαψαν τάφους οι Alessandro Palma Di Cesnola και Robert Hamilton Lang περί τα τέλη του 19ου αιώνα.
Οπως αναφέρουν οι Κύπριοι Αρχαιολόγοι στην ανακοίνωσή τους, στο έργο Devia Cypria έχουμε την πρώτη ολοκληρωμένη περιγραφή του μνημείου από τον Άγγλο αρχαιοδίφη David Hogarth, όπως το είδε κατά την επίσκεψή του στην Καρπασία το 1887. Μάλιστα, η τελευταία συνοδεύεται από φωτογραφία του συνοδού του Hogarth, του Dr. Francis Henry Hill Guillemard, η οποία απεικονίζει το μνημείο της Πέτρας Στητής.
Προστίθεται στην ανακοίνωση ότι τα μνημεία της περιοχής αυτής δεν έτυχαν επιστημονικής ανασκαφής. Ωστόσο το μνημείο τεκμηριώνεται από φωτογραφίες του Λεωνίδα Λεωνίδου, ο οποίος το απαθανάτισε τελευταίος το 2005 στα πλαίσια της ετοιμασίας για επανέκδοση του έργου του `Ο Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας: Τόπος και Άνθρωποι`.
Επίσης, προστίθεται, η χρονολόγηση του μνημείου είναι τουλάχιστον παραπλανητική, καθώς πέραν από αναφορά σε ορισμένα ευρήματα του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα δεν υπάρχουν άλλα χρονολογικά τεκμήρια που να συναινούν με χρονολόγηση του μνημείου στα 3,000 χρόνια πριν από
σήμερα, δηλαδή γύρω στο 1000 π.Χ.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη ότι προβληματική και ατεκμηρίωτη κρίνεται η ταύτιση του εν λόγω κτίσματος με τους Φοίνικες καθώς ο συσχετισμός αυτός μάλλον οφείλεται σε υιοθέτηση από τον ανασκαφέα του μνημείου των όσων γράφει ο David Hogarth, τον 19ο αιώνα, όταν η αρχαιολογία δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ως επιστημονικός κλάδος με αποτέλεσμα να γίνονται αυθαίρετες ταυτίσεις.
Σημειώνεται εδώ ότι ο Hogarth ταύτισε με τους Φοίνικες και το ναό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, αλλά και αρκετά άλλα μνημεία της Κύπρου, ταυτίσεις τις οποίες η σύγχρονη έρευνα έχει αναιρέσει αποκαθιστώντας την ιστορική πραγματικότητα.
Ο Σύνδεσμος εξέδωσε την ανακοίνωση για το θέμα εξ` αφορμής μετάδοσης είδησης από το ΚΥΠΕ, το οποίο βασίστηκε σε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, και η οποία είδηση αναμεταδόθηκε από τις εφημερίδες Φιλελεύθερος και Πολίτης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις