Αποφάσεις για τις παρεμβάσεις σε παραλίες και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των παραλιών λήφθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα (26/3), υπό την προεδρία του Υπουργού Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι τερματίζονται όλες οι παράνομες εργασίες στις παραλίες Περνέρα, Κόννου και Σκούταρη, ενώ σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις που έχουν γίνει οπουδήποτε, αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή τους από τις επαρχιακές διοικήσεις για να κριθεί κατά πόσον πρέπει να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος όλες οι επαρχιακές διοικήσεις, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Υδάτων, η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών και η Αστυνομία.
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία θα προχωρήσει σε εξέταση των καταγγελιών που έγιναν την περασμένη βδομάδα από τον Έπαρχο Αμμοχώστου εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου για εργασίες στην παραλία Περνέρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το πρώτο θέμα που τέθηκε στη σύσκεψη ήταν η αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των παραλιών στο πλαίσιο που διαπιστώνονται παρεμβάσεις στις παραλίες. «Θα γίνονται άμεσα γραπτές καταγγελίες στην Αστυνομία από τις οικείες επαρχιακές διοικήσεις, η οποία θα μπορεί να επεμβαίνει για τον άμεσο τερματισμό των παράνομων εργασιών» είπε, προσθέτοντας ότι ο συντονισμός με την Αστυνομία για αντιμετώπιση παρεμβάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού, όπως είπε, έχει διαπιστωθεί ότι η πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αποτελεσματική.
Θα πρέπει, σημείωσε, να υπάρχει άμεση αποτροπή των εργασιών και εφαρμογή του νόμου, και προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε με την αστυνομία ότι όταν γίνονται γραπτές καταγγελίες, αυθημερόν θα λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό των εργασιών. Κι αν κάτι κριθεί, ακολούθως, στο δικαστήριο θα είναι απόλυτα σεβαστό από όλους, είπε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν καθοριστεί 12 φύλακες παραλιών, με σαφείς αρμοδιότητες και εξουσίες για συστηματική καταγραφή όποιων παράνομων παρεμβάσεων διαπιστώνονται εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και να λαμβάνονται άμεσα μέτρα.
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία για εξασφάλιση αδειών για εργασίες στις παραλίες ή άλλες δραστηριότητες και ότι οι Έπαρχοι πριν την έκδοση οποιασδήποτε άδειας θα ενημερώνουν και θα ζητούν απόψεις από όλα τα συναρμόδια τμήματα -ανάλογα με την περίπτωση- τα οποία θα ανταποκρίνονται άμεσα. Όπως ανέφερε, υπήρχε αναποτελεσματικότητα συντονισμού μεταξύ των κρατικών φορέων και σε θέματα διαδικασίας που αφορούν έκδοση αδειών, αλλά και σε θέματα εφαρμογής και επιβολής του νόμου.
«Όσον αφορά παρεμβάσεις που έχουν γίνει οπουδήποτε, συμφωνήθηκε με τα αρμόδια Τμήματα να γίνει καταγραφή από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κρίνουν κατά πόσον πρέπει να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα αποκατάστασης», εξήγησε ο Υπουργός.
«Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όλες οι παράνομες εργασίες τερματίζονται», ξεκαθάρισε.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παραλία Περνέρα, για το έργο που αφορά αποκλειστικά και μόνο την τοποθέτηση οχετών για όμβρια ύδατα, θα γίνει άμεση επιτόπια αξιολόγηση από την Επαρχιακή Διοίκηση, τη Μονάδα Θαλάσσιων Έργων του ΥΜΕ, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Θαλάσσιων Μελετών, ούτως ώστε να συναποφασιστεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ολοκλήρωσής τους. Παράλληλα σταματά οποιαδήποτε άλλη εργασία και σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεμβάσεις, τότε η Επαρχιακή Διοίκηση θα παρέμβει σε συνεργασία με την Αστυνομία. Ο Υπουργός είπε ότι οι καταγγελίες που έγιναν εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου την περασμένη Παρασκευή «θα ακολουθήσουν το δρόμο τους, με την ολοκλήρωση του φακέλου, την εξέταση από την Αστυνομία, κι αν χρειαστεί να παραπεμφθούν στο δικαστήριο θα παραπεμφθούν».
Όσον αφορά την παραλία του Κόννου και το χρόνιο πρόβλημα διάβρωσης της άμμου λόγω χειμάρρων, αποφασίστηκε όπως γίνει επί τόπου επιθεώρηση από αρμόδιες υπηρεσίες και όπως έχει πληροφορηθεί το Υπουργείο, απομένει να απλωθεί η άμμος που έχει συγκεντρωθεί. Παράλληλα, για τα επόμενα χρόνια, προς αντιμετώπιση του φαινομένου θα διενεργηθεί μελέτη από τα αρμόδια τμήματα του κράτους για την πιο ριζική και περιβαλλοντικά ενδεικνυόμενη επίλυση του θέματος.
Για την παραλία Σκούταρη, ο Υπουργός είπε ότι οι εργασίες έχουν τερματιστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου, αφού με βάση σαφή γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, οι εργασίες έγιναν κατά παράβαση των όρων της άδειας αλλά και της σχετικής γνωστοποίησης που εκδόθηκε από τον Έπαρχο.
«Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είτε κάποιες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε κάποιες που είναι εν εξελίξει θα ετοιμαστεί έκθεση από τις επαρχιακές διοικήσεις, κι εκεί που πρέπει να υπάρξει συντονισμός και με άλλα αρμόδια τμήματα για να διευκρινιστεί αν και κατά πόσον και σε ποιο επίπεδο υπήρξε ζημιά, θα γίνει. Το έχω ζητήσει και σύντομα θα μου κατατεθούν οι εκθέσεις» ανέφερε.
Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι οι εργασίες στις παραλίες Σιρίνα και Βρισούθκια έγιναν με καθόλα νόμιμο τρόπο και κατόπιν διενέργειας των σχετικών μελετών και εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών.
«Έργα στις παραλίες πρέπει να γίνονται τόσο για σκοπούς προστασίας των παραλιών, διευκόλυνσης του κοινού και βιώσιμης ανάπτυξης, το ζητούμενο όμως είναι να γίνονται πάντοτε με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές πτυχές», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νομοθεσία για την προστασία των παραλιών είναι σαφής, βάσει της οποίας έχουν εκδοθεί σχετικές γνωστοποιήσεις για απαγόρευση ή επιβολή περιορισμών ή όρων στην εκσκαφή, εξαγωγή ή συσσώρευση λίθων, χαλικιών, άμμου ή άλλης ύλης εντός καθορισμένου τμήματος της παραλίας.
Σημείωσε επίσης και το άρθρο 4(1) του περί προστασίας των παραλιών νόμου το οποίο δίδει την εξουσία στην Αστυνομία και τους Επάρχους να λειτουργούν αποτρεπτικά και άμεσα, ακόμη και κατάσχοντας μηχανήματα ή άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για μη αδειοδοτημένες επεμβάσεις στην παραλία. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι με βάση το νόμο, τα εν λόγω αδικήματα θεωρούνται ποινικά, για τα οποία προβλέπεται χρηματική ποινή καθώς και φυλάκιση, ανάλογα με την περίπτωση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις