Τι λόγους έχει ώστε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει την ένταση στη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά να παραμένει σιωπηλός για τη συμμετοχή του Κατάρ στις έρευνες;
Τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, τις εταιρίες πως «δεν υπάρχει κατανόηση για μερικούς να συνεργάζονται με τις ανεύθυνες κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης».
Πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως «δεν πρόκειται να γίνουν βήματα στην ανατολική Μεσόγειο δίχως την έγκριση των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας».
Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε εμποδίσει το ιταλικό ερευνητικό σκάφος της ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε οικόπεδο της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης (ΑΟΖ).
Ωστόσο παραμένει πρόβλημα για την Τουρκία, η συνεργασία που έχουν υπογράψει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil με την Qatar Petroleum (QP), με την κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην είδηση ότι καταφθάνει ο αμερικάνικος «‘Εκτος Στόλος» στην περιοχή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει πως «η άφιξή του δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».
Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ibrahim Kalin δήλωσε πως η Τουρκία «θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ξηρά την θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο».
Όλο αυτό τον καιρό όμως, ουδεμία φράση εκφράστηκε για την QP, τον εταίρο της ExxonMobil στην σχεδιαζόμενη γεώτρηση.
Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει δεχθεί την αμέριστη υποστήριξη της Άγκυρας στην κρίση που ξέσπασε στον Κόλπο όταν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν κήρυξαν αποκλεισμό του Κατάρ κατηγορώντας το «για συνεργασία με τρομοκράτες».
Ο Ερντογάν είχε κάνει ανεπιτυχώς προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση με το Κατάρ, ενώ ταυτόχρονα η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωνε στις 7 Ιουνίου συμφωνία που είχε υπογραφεί στη Ντόχα, τον Απρίλιο του 2016 για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ με σκοπό την εκπαίδευση του στρατού και την διεξαγωγή κοινών γυμνασίων «για την προώθηση της περιφερειακής αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης».
Tα έξοδα της αποστολής και συντήρησης των τουρκικών στρατευμάτων ανέλαβε να πληρώνει φυσικά, η κυβέρνηση της Ντόχα.
Την βάση Al Udeid, επισκέφθηκε ο Ερντογάν στο ταξίδι του στο Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στο εμιράτο. Στις 15 Ιανουαρίου ο εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, επισκέφθηκε την Άγκυρα και είχε συνομιλίες με τον Ερντογάν και με τον γαμβρό του προέδρου –υπουργό Ενέργειας- Berat Albayrak.
Αλλά για το ζήτημα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ δεν ανακοινώθηκε ο,τιδήποτε. Επίσης, το Κατάρ αρνείται να αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό «ψευδοκράτος» παρά τα επανειλημμένα τουρκικά αιτήματα.
Από το 2006 το Κατάρ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία διαθέτει πλέον πρεσβεία στην Ντόχα. Τόσο ο Ερντογάν όσο και το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ουδεμία αντίδραση έχουν εκφράσει για το θέμα αυτό.
Ο Erdogan Toprak, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος έγραψε στο Τwitter του: «Ο Εμίρης του Κατάρ αναγνωρίζει τους Ελληνοκύπριους και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ αποκτώντας άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου. Κι εκείνοι που στέλνουν εφόδια, αεροπλάνα και τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ παραμένουν σιωπηλοί».
Ο Mithat Rende, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι διαρκεί πολλά χρόνια η συνεργασία της QP με την ExxonMobil, καθώς κι ότι ο αμερικάνικος κολοσσός διαθέτει επενδύσεις περί τα $16 δισεκατομμύρια στο Κατάρ υποστηρίζει: «Αποκλείω να στείλει η QP ερευνητικό σκάφος στην Κύπρο. Θα το κάνει η ExxonMobil και η QP θα συνεισφέρει στα έξοδα».
Για τον Necdet Pamir, ειδικό στα ενεργειακά, η σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των τουρκικών ΜΜΕ για το ζήτημα αυτό με το Κατάρ, «είναι ανεξήγητη». «Ίσως επειδή απομένει ο μόνος σταθερός σύμμαχος η Ντόχα για την Άγκυρα στην περιοχή».
Ο Aziz Konukman, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Gazi της Άγκυρας, δήλωσε στο Al-Monitor πως όπως πιστεύει «η οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ δικαιολογεί την σιωπή της τουρκική κυβέρνησης». O Konukman πρόσθεσε πως «συμβασιούχοι από το περιβάλλον του Ερντογάν στον τραπεζικό τομέα και των ΜΜΕ έχουν δεχθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ».
Το σύνολο των επενδύσεων του Κατάρ στην Τουρκία ξεπερνά τα $19 δισεκατομμύρια.
Η τουρκική οικονομία που πλήττεται λόγω της μείωσης των εξαγωγών, του τουρισμού και των πολεμικών εξόδων στη Συρία και το κουρδικό, αλλά και την ένταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, αλλά την Αίγυπτο τη Λιβύη και το Ισραήλ, καθώς και την φιλοξενία Σύρων προσφύγων, δεν αντέχει να χάσει τις επενδύσεις του Κατάρ.
zougla.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις