ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ο όποιος ομφάλιος λώρος να αποκοπεί»»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ο όποιος ομφάλιος λώρος να αποκοπεί»»

Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και τις προοπτικές της Τουρκίας, είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς, είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην δεξίωση που πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας, στη Λευκωσία.

Παράλληλα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, επεσήμανε ότι για την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας, και η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, συνεισφέροντας εποικοδομητικά οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η εξέγερση που κηρύχτηκε στις 25 Μαρτίου 1821, δεν υπήρξε ένα ακαριαίο ξέσπασμα, αλλά αποτέλεσε την κατάληξη μιας πολύχρονης διαδικασίας εθνικής αφύπνισης. Σημείωσε επίσης ότι λίγες μέρες μετά, την 1η Απριλίου, τιμούμε την επέτειο του «υπέροχου αγώνα της ΕΟΚΑ του ‘55-’59 που οδήγησε στην ανεξαρτησία της πατρίδας, της Κύπρου.

«Το μήνυμα του 1821 ήταν αυτό που ενέπνευσε και τον κυπριακό αγώνα, και ήταν αυτός ο αγώνας που οδήγησε και στην παλιγγενεσία της δικής μας χώρας», ανέφερε ο Πρόεδρος, για να σημειώσει ότι «το μήνυμα αυτό είναι που σε καθημερινή βάση ενστερνιζόμαστε – και το υπογραμμίζω - και μας καθοδηγεί στη μεγάλη μας προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας και εξέφρασε «για μία ακόμη φορά τις βαθύτατες μας ευχαριστίες».

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι έχουμε εκδηλώσει την απόλυτη προθυμία και αποφασιστικότητα να μπούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και σε ένα έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και για να το πετύχουμε τούτο χρειάζεται, επιτέλους, ο όποιος ομφάλιος λώρος μας δένει με τις όποιες εγγυήτριες δυνάμεις να αποκοπεί», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που θέλουμε είναι οι Κύπριοι να αποφασίζουν για τους Κύπριους. Και οι Κύπριοι δεν είναι παρά Ευρωπαίοι πολίτες και ως κράτος της ΕΕ δεν νοείται να υστερούμε επουδενί της οποιαδήποτε διάταξης που κατοχυρώνει στους υπόλοιπους των συμπολιτών μας στην Ευρώπη τα πλήρη δικαιώματα τους, και βεβαίως ένα σύγχρονο κράτος που θα διασφαλίζει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, διάρκεια και ιδιαίτερα – θέλω να το τονίσω – μη εξάρτηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Είμαστε ή δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος; Αν είμαστε θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συμβάλουν προς αυτό. Εμείς έχουμε τείνει χείρα φιλίας, αλλά και κατανόησης», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι εάν αυτό γίνει αποδεκτό «να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προδιαγράφονται λαμπρές προοπτικές και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και όχι μόνον. Διότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και για τις προοπτικές της Τουρκίας είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχουμε προκαταλήψεις και δεν θέλουμε να έχουμε εχθρούς. «Είμαστε μια μικρή χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία του συνόλου των πολιτών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει πόσο θα συμβάλει στην ειρήνη αν επιτέλους συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα έχοντας κατά νου τις διεθνείς αξίες και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος ανέφερε ότι σήμερα, 197 χρόνια μετά από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, ισότιμο μέλος των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών αλλά και αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι η διεθνής πολιτική σκηνή είναι πλέον ιδιαίτερα ευάλωτη και ασταθής, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα να βρίσκονται σε αέναη κίνηση.

Κύπρος και Ελλάδα, σημείωσε, «μαζί αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν μας. Με αποφασιστικότητα αλλά και σύνεση, με δημιουργικότητα αλλά και πραγματισμό, με γνώση της ιστορίας αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον και την σκέψη στις επόμενες γενιές».

Για το Κυπριακό, είπε ότι η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τις εντατικοποιημένες προσπάθειες, για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και κορυφώθηκαν στη Γενεύη και στο Crans Montana.

Δυστυχώς, όμως, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν Ελλάδα και Κύπρος, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, οι διασκέψεις κορυφής προσέκρουσαν στη σφοδρή αδιαλλαξία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί εκ μέρους της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και στο Αιγαίο θέτουν σε αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των προθέσεων της γείτονος χώρας για αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη και ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, πάντως, από κοινού, είπε ο κ. Φωτόπουλος, θα συνεχίζουν να αγωνίζονται αταλάντευτα, με μεθοδικότητα και προσήλωση στον στόχο, για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την ευημερία, την δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων τρίτων και παρεμβατικά δικαιώματα. 'Ενα κανονικό κράτος, σημείωσε.

Τέλος είπε ότι για «την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, συνεισφέροντας εποικοδομητικά οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος», διαβεβαίωσε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top